Isključuje li zabava suze?


U subotu, 26. siječnja 2019., u galerijskom prostoru Filodrammatice će se u sklopu izložbe Games and Politics održati panel otvoren za sve zainteresirane s početkom u 17 sati. S obzirom na to da se cijela izložba bavi politikom u igrama, te ćemo teme proći i na panelu s našim gostima:
 
– Lovro Nola, dipl. politolog i direktor Machina Game Dev akademije
 
– Damir Đurović, vlasnik tvrtke Digitalna Avanture d.o.o. i organizator Reboot InfoGamera, Reboot Develop Red i Reboot Develop Blue konferencija te izdavač gamerskog časopisa Reboot
 
– Andrej Kovačević, direktor Exordium Gamesa i predsjednik CGDA, hrvatskog klastera proizvođača video igara.
 
Panel će moderirati i voditi Zeno Žokalj, marketing i community manager u Croteamu i dopredsjednik Udruge proizvođača igara Primorsko-goranske županije (UPIPGŽ)

 

Nećemo pričati samo o politici koja se provlači kroz igre, već i o porukama koje se odašilju. Igramo li se političara u igrama ili se politika suptilno „servira“ nama kao igračima, pokušavajući nas, na neki način, „indoktrinirati“ ili barem gurnuti u određenom smjeru?

Što je s igrama vojne tematike? Američka vojska izdala je još 2002. godine pucačinu koja spada u domenu „militainmenta“ odnosno mlade naraštaje uči da je rat dobar, da si u ratu važan, da stječeš nove prijatelje, a i da je nasilje, ako je usmjereno protiv negativaca i terorista, apsolutno opravdano i potrebno. Naravno, igru financira Ministarstvo obrane SAD-a pa sukladno tome oni odlučuju tko je negativac u njihovoj priči.

Što igru čini igrom? Mjeri li se kvaliteta igre u količini suza koje izmami ili samo u količini sreće/zabave koju pruža? Da li zabava nužno isključuje suze? This War of Mine se ne bi složio. Sve više svjedočimo igrama koje imaju tragične priče, katkad ratne tematike, katkad obiteljske no koje pružaju sate i sate zabave i spadaju u vrhunska ostvarenja u ovoj industriji. Ali kad igre postanu mračnije i bave se teškim temama poput rata (This War of Mine), postapokalipse (Frostpunk), diktature (Tropico), nasilja ovog ili onog tipa, jasno je da će u podžanru vrlo često biti utkana i politika. No je li to nužno loša stvar?

 

S obzirom da i moderator i svi gosti rade već godinama u industriji igara u Hrvatskoj i jako su dobro upoznati sa gaming industrijom u cijelom svijetu, vjerujemo da će biti vrlo zanimljivo, a nadamo se i edukativno. A za sam kraj, s obzirom da ćete i vi moći postavljati pitanja našim gostima, neka od najinteresantnijih pitanja će možda dobiti Steam Key za neke od igara o kojima ćemo pričati na panelu.

Vidimo se u subotu!

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV