Hakirajmo zajedno

U sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Korzo ispred Filodrammatice i Cvetkov trg na Drenovi na dva će rujanska dana postati otvorenim laboratorijom dokolice pod nazivom Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa. Program kojim zagrebačka organizacija Radiona.org želi na površinu izvući djelovanje samih građana, sastojat će se od radionica, zone „građani hakiraju“ i interaktivnog zajedničkog prostora za razbibrigu.

Ispred Filodrammatice ćemo se družiti u subotu 15. rujna, dok se u nedjelju 16. rujna selimo na Drenovu, točnije na Cvetkov trg – oba dana od 11:00 do 14:00 sati.

U slučaju kiše, program će se u subotu održati u zgradi Filodrammatice, a u nedjelju u Zavičajnom muzeju Drenove (Drenovski put 138a).

Sudjelovanje je besplatno i dobrodošlo!

 

RADIONICE NA KOJIMA MOŽETE SUDJELOVATI:
 

> Popravi svoju mašinu! – voditelj: Goran Mahovlić

Polaznici se mole da sa sobom donesu svoje uređaje u dijapazonu od računala i osciloskopa, sintesajzera do mlinca za kavu koji im već neko vrijeme skupljaju prašinu u kutku sobe i konačno ih dovedu u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice imaju savjetodavnu ulogu te će polaznici sami popravljati svoje elektro škatulje uz stručno vodstvo.
 

> Textil{e}tronics – voditeljica: Deborah Hustić

Polaznici radionice naučit će kako napraviti svjetleću narukvicu od tekstilnih materijala pomoću posebnog konca koji provodi struju. Takva narukvica može poslužiti da u mraku jednostavno pronađete nešto u svojoj pretrpanoj torbi ili da noću jednostavno otključate vrata. Polaznici će svladati osnove elektronike i naučiti što je to LED dioda i kako napraviti strujni krug. Za radionicu nije potrebno predznanje u elektronici.
 

> 3D printanje olovkom – voditeljica: Paula Bučar

Polaznici radionice savladavat će osnove 3D printanja uz pomoć olovke koja printa 2D i 3D objekte, poput bedževa, okvira za naočale i sl.
 

> Kolektivno mapiranje i alternativne kartografije – voditelj: Damir Prizmić

Uključite se u mapathon! Radionicu koja ima za cilj polaznike upoznati s osnovama mapiranja korištenjem OpenStreetMap infrastrukture i alata. Bilo da se radi o mapiranju udaljenih krizom pogođenih područja ili o poboljšanju lokalnih i kvartovskih mapa, specifičnim istraživačkim ili umjetničkim interesima… polaznici će na radionici pronaći odgovore ili putokaze.

Napomena: Polaznici koji žele aktivno sudjelovati te tako izvući maksimum iz radionice, mole se da sa sobom ponesu vlastito računalo i miš, te da otvore account na https://www.openstreetmap.org.

 

Prilog portala Moja Rijeka

Prebrikana stvarnostRazvoj hakerske i maker scene smatra se grassroots pokretima samoorganizacije rada, stoga program Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa tematizira širok raspon djelovanja – od edukacije, zajedničkog djelovanja zajednice i radioničarsko-popravljačkog pristupa, preko gerilske građanske kartografije i hakiranja odjeće i optičkih objekata elektronikom, sve do sportske radionice provaljivanja lokota, odnosno lock pickinga.

Program cilja na djelovanje prema lokalnoj i široj zajednici, kao i na animiranje građana da predstave stvari koje rade u svoje slobodno vrijeme, evocirajući time nekadašnju uradi-sam scenu s vikend projektima koje su građani pronalazili u časopisu Sam svoj majstor.

Što znači prebrikati?
http://leksikon.thinking-garment.com/prebrikati/

 

Radiona / Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost / Tehnologija / Inženjerstvo / Umjetnost / Matematika). Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Radiona.org fokusira svoje aktivnosti na edukaciju, istraživačke procese, umjetničke projekte, kustoske prakse, rezidencije, međunarodne i domaće intersektorske suradnje, samoobnovljive sisteme i socijalno osviještena pitanja. (foto: Miran Krčadinac Flock)
radiona.org

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV