#PratiX

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photos.search&lang=en-us&format=feed-rss_200&api_key=573eaa4415bc2c99bc4bd2a553a464a5&user_id=62195395@N05&sort=date-taken-asc&tags=projekt-x-prvi-dan&per_page=50. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.

Prvi dan festivala
Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Kao spektakularna završnica višemjesečnog Projekta X, kojim se kroz radionice i mentorske susrete željelo potaknuti kreativno djelovanje mladih u području suvremene kulture i umjetnosti, u Omladinskom kulturnom centru Palach održat će se dvodnevni glazbeno-umjetnički festival, u petak i subotu, 1. i 2. veljače.
 
Ulaz je slobodan uz ulaznicu koja se od 21. siječnja može besplatno nabaviti u Dallas Music Shopu Rijeka (Splitska 2, Rijeka) i Informativnom centru Grada Rijeke – RI INFO (Korzo 18b, Rijeka). U slučaju da ih ostane, ulaznice će se moći nabaviti i na ulazu Omladinskog kulturnog centra Palach na dan festivala.

 
#PratiX

 

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photos.search&lang=en-us&format=feed-rss_200&api_key=573eaa4415bc2c99bc4bd2a553a464a5&user_id=62195395@N05&sort=date-taken-asc&tags=projekt-x-drugi-dan&per_page=50. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.

Drugi dan festivala
Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

 

Headliner prvog dana festivala je zagrebački live techno bend ABOP, odnosno After je bolji od partyja, originalna klupska atrakcija koju čini šest vrhunskih glazbenika, među kojima su i dva bubnjara koji prilikom svirke istovremeno dijele jedan set bubnjeva. Uz njih će na glavnom stejđu Palacha nastupiti riječki  DJ duo Roland one n iz kolektiva VHS RNDM, te mladi ali afirmirani splitski DJ El Commando.

Na tzv. Chill Flooru iste će večeri nastupiti pulski funk DJ Kool S, cijenjeni ljubljanski DJ Borka i internacionalni vagabundo iz Pule DJ Sun Matt.

 

Idućeg dana, u subotu 2. veljače, na glavnoj pozornici nastupit će istaknuti osječki reper Kandžija sa svojim bendom Gole žene, i zagrebačka trap atrakcija High5, nakon kojih će do sitnih sati plesnu atmosferu održavati riječki DJ Tikach.

Chill Floor će te večeri dijeliti osječka kantautorica i glazbenica Aklea Neon, mladi vodnjanski producent RINOMA, članica afrobeats/dancehall kolektiva Gang Gang Nina Davis i pulski kolektiv Soul Ting.
 

↓↓ Više o svim izvođačima pročitajte u nastavku ↓↓

 

Projekt X: festival
Foto: Tanja Kanazir

Pored glazbenog programa, na festivalu će kroz izložbeni dio biti predstavljeni rezultati radionica čiji su polaznici proteklih nekoliko mjeseci razvijali praktična znanja iz područja akustike prostora, snimanja zvuka, crtanja, performansa, dizajna, stereoskopije, hakiranja, kazališne dramaturgije, sitotiska, video mapinga te video i foto dokumentacije. Besplatne radionice pod vodstvom vrhunskih umjetnika, dizajnera, fotografa i entuzijasta iz raznih drugih područja, bile su namijenjene mladima u dobi između 15 i 25 godina, s ciljem promicanja vrijednosti suvremene umjetnosti i kulture među spomenutom dobnom skupinom.

Uz mentorsko vodstvo članova Drugog mora, festival su osmislili upravo polaznici spomenutih radionica koji na raspolaganju imaju „produkcijski budžet“ za gostujuće izvođače, svu potrebnu opremu i sve ostale važne elemente nužne za organizaciju takvog događaja. Usvojena se znanja na taj način prenose i produbljuju međusobnom komunikacijom polaznika različitih radionica, koji su nastojali kreirati i u praksu provesti program čiji su sadržaj osmišljavali na zajedničkim sastancima.

Cijeli projekt, ukupne vrijednosti 680.815,99 kuna, financira Europska unija s 578.693,59 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 102.122,40 kuna.

 

LINE-UP

 

Petak, 1. veljače 2019.

 

MAIN STAGE

ABOP

El Commando

Roland & one n

 

CHILL FLOOR

 

Sun Matt

Kool S

Borka

Subota, 2. veljače 2019.

 

MAIN STAGE

Kandžija i Gole žene

High5

Tikach

 

CHILL FLOOR

 

Aklea Neon

RINOMA

Nina Davis

Soul Ting

 

 

MAIN STAGE

ABOP

Audio / vizualno / instrumentalni sastav ABOP ili After je bolji od partyja je kolektiv sačinjen od vrhunskih glazbenika, spremnih da u bilo kojem trenutku potaknu sva osjetila na pokret. Svoje djelovanje započeli su prije 5 godina. Iako kao instrumentalisti djeluju u više prepoznatljivih regionalnih izvođača poput: Elemental, Pips, Chips & Videoclips, Kries, Mayales, Sinestet ili pak Pridjevi, to im ne stavlja kao potencijalni teret zadovoljavanje ukusa sličnog auditorija naviklog na izričaj koji ih obilježava u ‘matičnim’ bendovima. Upravo suprotno, daje im  dodatan vjetar u leđa i neograničavanje unutar stilskih formi.

 
Razina originalnosti, sama realizacija ideja i odličnih pjesama sjajan su pokazatelj smjera u kojem se ova plesna mašina neprestano kreće.

ABOP čine: Erol (bass), John (bubanj), Levi (bubanj), Božanski (sampleovi, synth), Tourett (synth) i Lo Peaks (miks pult). Od početka objavljuju vrhunske audio i video zapise putem vlastitih kanala, ne isključujući ostale dostupne virtualno-društvene alate. U vrlo kratkom roku stekli su zavidnu reputaciju prave klupske atrakcije. Prizivanjem organskih, instrumentalnih duhova kroz prizmu elektronski nabijenih emocija dobivate paket koji se jedino može otvoriti na licu mjesta. Valja spomenuti da bend ima dva bubnjara koji prilikom sviranja uživo dijele jedan set bubnjeva, okrenuti licem u lice, jedan prema drugome. Savršeno sinkronizirani, točni i čvrsti, ritmično guraju ovu mašinu.

Uz neumorne zvukove syntha, pregršt efekata, bubnjeva i bassa dobivate dobitnu kombinaciju instrumentalne svirke upakirane u atmosferu elektronskog partyja. Glazba im je intenzivna, plesna, ritmična, u dobroj mjeri psihodelična sa puno groovea, te nadasve moćna. Bez prisustva vokala, uspješno plove electro, funk, disco, kraut i techno (pod)žanrovima. Slogan benda glasi Where Party Ends – After Begins. Smatrajte se pozvanima na jedini after koji će vam ikada trebati.

Krajem prošle godine izbacili su svoj prvi spot za pjesmu Right Now, prvi singl s novog, još neimenovanog albuma koji je producirao, smiksao i masterirao svjetski poznati tehno pionir Petar Dundov.

http://www.abopmusic.com

 

Kandžija i Gole Žene

Deset godina karijere nalazi se iza osječkog hip hop izvođača Kanđžije. Nakon novog albuma Nema Labavo i prepunih zagrebačkih koncerata uz svoj bend Gole Žene sigurno je samo da je Kandžija jedno od najbitnijih imena regionalne hip hop scene.

Od demo izdanja Jea… mixhejt iz 2006. do danas jasno je da se radi o izvrsnom MC-u i liričaru specifičnog stila i humora. Osvojio je pažnju šire javnosti već prvim albumom Narodnjaci i hit pjesmom “Jelena”. Umjetnički plodan zadnjih pet godina Kanđžija je isporučio pet izdanja. 2011. Izašao je Koktel od Rakije, a 2012. Zlatne Žbice sa drugim čovjekom benda Toxarom. Suradnja sa beogradskim reperom Bvanom dovela je do vinilnog EP-a Bvanđžija, a album Folder s Golim Ženama iz iste godine prvi je sa pratećim bendom.

Na folderu sa našla još jedna hit pjesma “Donji Miholjac”. Sve je to bio uvod za najzreliji potez u desetogodišnjoj karijeri. Krajem 2015. Kanđžija i Gole Žene izbacuju album Nema Labavo čiji su izlazak popratila tri singla “Crkva”, “Mače” i “Đuro”. Album je zasluženo dobio hvalospjeve od svih glazbenih medija i kritičara i završio u vrhu svih top ljestvica.

Sredinom 2018. godine Kandžija je izbacio album Beton, koji, sniman u garaži bez ikakve izolacije i okružen samo betonskim zidovima, donosi novih 10 pjesama. Za tvrde, futurističke beatove zaslužni su Koolade, Sett (Krankšvester), Siky i Darkan Kingić (Gole žene). Na albumu gostuju glumica i pjevačica Ivana Rushaidat i reper Spinoza iz Našica te ekipa s basketa na „Ekipa s basketa“, dok je mix i master radio Luka Tralić Shot (Elemental).

https://www.zlatnezbice.com

 

High5

Zagrebačka petorka, (t)raperi Hladni, Rade Ulica, Riđi Riđ, Snajper i Žugi, poznatiji kao High5 diktiraju metriku stiha pa i izgovara na trap sceni već dugi niz godina. Od ožujka 2014. kada su nastupili kao predgrupa Prti Bee Gee-u, vladaju gdje god da se pojave, a fanovi ostaju u zanosnom “fleksanju”. Eksplicitnim tekstovima nakon EP-a “triestri” te objavom albuma započeli su svoj proboj na scenu iako momci slažu beatove još od osnovnoškolskih klupa.

Dečki broje pohvale od svojih rap kolega, nagrađeni su od strane Hip Hop Unity-a , freestaylali su s Kišom Metaka… kako i kažu u singlu “Mama napokon sam uspio”: ” Ne pitaj otkud ih vadim imam aseva ko Gambit”. (iz intervjua za portal Sound Report)

 

El Commando

El Commando je mladac iz Splita. Jedan je od osnivača PULР i TAMАN serijala koji se održavaju u klubu Kocka, pobjednik Illectricity Festival Nucomers natječaja, te rezident DJ zagrebačkog kolektiva NO BALANCE. Njegove setove, svježe & karakterne, mogli ste čuti po svim većim gradovima i festivalima lijepe naše.

https://soundcloud.com/elcommando

 

Tikach

Na sceni je već 10 godina, rezident je programa NOBALANCE i InDaKlub u Zagrebu. Djeluje kao DJ High5-u, a osim po Hrvatskoj, često nastupa u Srbiji i Sloveniji.

https://soundcloud.com/tikach

Roland & one n (VHS, RNDM)

Momci su domaćini RNDM i VHS klupskih večeri i često znaju u spontanim b2b setovima iznenaditi presjekom kroz svoju kolekciju i isporučiti upečatljive momente.

one n je na riječkoj DJ sceni aktivan od 2011. te se od tada afirmirao kroz raznorazne koncepte i projekte. Žanrovski neopterećen, smatra da u glazbenom smislu „plovi“ kroz različite varijacije elektronike, pritom prebirući po onome što smatra da je kvalitetno i zanimljivo.

https://soundcloud.com/one-n

 
Roland je dio riječke dj scene, a DJingom se počinje baviti 2013. Nakon upoznavanja s DJ Jopom, kupuje gramofone i postaje sakupljač vinyla. Žanrovski se ne voli ograničavati.

https://soundcloud.com/roland-marsanic

 

 

CHILL FLOOR

 

Borka

DJ Borka stiže iz Ljubljane i prisutan je na sceni više od 15 godina: pušta ploče, radi na promocijama klupskih događanja, stvara bitove, radi na dvije radio stanice, vodi izdavačku kuću, piše kao glazbeni novinar i ima svoj bend Jimmy Barka Experience. Poznat je po svojoj raznolikosti u muzici: može odvrtiti funk ili čak disko set, ali sa bazom u hip-hopu, bitovima i svim čudnim primjesama zvuka.

Dosta se muvao uokolo, Dj-irao je od Tirane do Osla, od New Yorka do Sofije, nastupavši na poznatim regionalnim festivalima poput Exita, Soundwavea, Gardena… Producirao je muziku za repere, kazalište i film.

U Ljubljanu je doveo ili dijelio pozornicu sa Bonobom, Dj Krushem, Prince Paulom, Markyem, Homeboy Sandmanom, Big Daddy Kaneom, Jazzy Jeffom, Danny Breaksom i Mr. Thingom. Član je kolektiva Tetkine radosti, poznatih po kopanju zaboravljenih jazz, funk i rock muzike iz vremena bivše socijalističke republike Jugoslavije.

Kool S

DJ koji je pasivno zaljubljen u ploče, pogotovo 7” s tvrdim bubnjevima, ali i u latino, funk, hip-hop, jazz i sve ostalo šta ima dobar groove.

Sun Matt

Stilski vagabundo, istraživač eklektičnog zvuka, koji bilježi selektorske nastupe u Austriji, Sloveniji, Portugalu, Hrvatskoj na Goulash Disko, Srbiji na Exit Festivalu, u Njemačkoj na Zugvøgel Festivalu, te je vrtio na official pre i after party-ima u Ljubljani i Puli za Parov Stelara. Ovaj put za tebe je pripremio deep, latin, afro & oriental vibracije različitih brzina, koje dolaze direktno iz globalnog undergrounda.

 

Aklea Neon

Osječka kantautorica i putujuća glazbenica, svoje afro-soul ethno-beats harmonije kanalizira cijelim tijelom – nogom na pedal looperu, rukom na gitari i MIDI controlleru s glasom koji rezonira do tjemena. Autorica je YouTube Niš spešl sešna, u slobodno vrijeme žena gazela.

Nina Davis

Od 2015. na sceni, organizirala je više od 20 evenata, ugostila je preko 10 internacionalnih artista, djeluje na relaciji Zagreb/Rijeka/Pula. Nina nam donosi svježe zvukove i nove mixtapove s prizvukom Karipskog „šuga“.

Soul Ting

Soul Ting je glazbeno – umjetnički projekt ženskog kolektiva Soul Sisters, posvećen promociji RnB glazbe i poticanju ženskog stvaralaštva.Projekt se manifestira paralelno kroz dva kanala – putem evenata te kroz radijsku emisiju na Radio Rojcu.

RINOMA

Producent, povremeni DJ i organizator 808 partya, akademski građanin i (nadamo se) budući vlasnik vozačke dozvole sa stalnom adresom u Vodnjanu. Među zapaženije projekte na kojima je radio spadaju album “NO” napravljen u suradnji s jednim od najvećih imena domaće hip-hop produkcije, Kooladeom, te posljednji album zagrebačke rap grupe High5 “BackStageBoys” gdje je zaslužan za većinu produkcije. Njegov stil i zvuk mogao bi se opisati kao kombinacija hip-hopa, trip hopa i trapa.

 

 

 

projekt x

Organizacija festivala je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda
 
 
Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Drugog mora.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV