Projekt X se sastoji od različitih radionica na kojima se možete upoznati s raznovrsnim kreativnim sadržajima i korisnim vještinama. Kroz mentorski rad, radionice će završiti u formi koja se može prikazati na umjetničkom festivalu, a polaznici će usvojiti znanja koja su nužna za organizaciju takvog festivala.

Festival će osmisliti i izvesti sami polaznici radionica, koji će na raspolaganju imati i „produkcijski budžet“ za gostujuće izvođače (bendove, DJ-je, umjetnike), opremu i tehniku.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photos.search&lang=en-us&format=feed-rss_200&api_key=573eaa4415bc2c99bc4bd2a553a464a5&user_id=62195395@N05&sort=date-taken-asc&tags=projektx&per_page=50. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.

 

Na radionicama ćemo se baviti raznim zanimljivim temama i područjima, od zvuka (radionice Akustika prostoraSnimanje zvuka), videa i fotografije (radionice Video dokumentacijaVideo mapping Foto dokumentacija), preko dizajna (radionice Dizajnom protiv dizajnaSpekulativni dizajn Dizajn interakcija), crteža i grafike (radionice Bilježenje crtežom i Sitotisak), do izvedbene umjetnosti (radionice Performans, Temelji kazališne dramaturgije Hepening) i hakiranja (radionice Stereoskopija, Elektronski građanski neposluh Arduino i MAX MSP).

 

Radionice su namijenjene mladima od 15 – 25 godina. Drugim riječima, prijaviti se mogu svi koji u trenutku prijave imaju između 15 godina i 1 dan do 24 godine i 364 dana starosti.
 
Vrijeme i mjesto održavanja radionica je podložno promjenama o čemu će svi prijavljeni biti obaviješteni putem e-maila.

Na radionice se možete prijaviti slanjem e-maila na adresu petra@drugo-more.hr ili ispunjavanjem ovog obrasca:

 

 

Ne propustite priliku upoznati i surađivati s vrhunskim umjetnicima, dizajnerima, fotografima, hakerima i entuzijastima: Damir Kustić, Marin Lukanović, Leo Kirinčić, Igor Eškinja, Damir Prizmić, Nika Rukavina, Nataša Antulov, Ivica Mitrović, Oleg Šuran, Sanja Stojković, Marko Bolković, Ivo Vičić, !Mediengruppe Bitnik (Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo), Kristijan Vučković, Gianfranco Mirizzi i Mila Čuljak

U nastavku saznajte više o radionicama!

 

Akustika prostora → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Damir Kustić – profi akustičar

22., 23. i 24. 9. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Polaznici se upoznaju s osnovama akustike i svojstvima različitih zvukova u prostoru, njihovim intenzitetom, frekvencijama i tehnikama manipulacije zvuka. Na radionicama će se na kraju izraditi i montirati paneli koji smanjuju jeku u prostoru i time poboljšaju kvalitetu zvuka.

 

Bilježenje crtežom → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Igor Eškinja – umjetnik i profesor crtanja

13., 14. i 15. 10. 2018., neka riječka vanjska lokacija

Kako koristiti crtež kao medij, odnosno kao sredstvo prijenosa informacija, mišljenja ili stavova? Za sudjelovanje ne moraš „znati“ crtati: na radionici ćemo se upoznati s osnovnim tehnikama crtanja i njime bilježiti događaje u okolini. Crtamo od jednostavnih prikaza prostora i događaja u gradu, do složenijih iskazivanja stavova i komentara prema organizaciji grada, događanjima, društvenim i kulturnim fenomenima koji nas okružuju.

 

Stereoskopija (tehnika stvaranja iluzije dubine u slici) → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Damir Prizmić i Hrvoje Spudić – dizajneri i hakeri

13., 14.,15. 10. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Radionica se bavi analognom i digitalnom stereoskopijom, odnosno tehnikama stvaranja iluzije dubine u nekoj slici, kao i načinima na koje funkcionira suvremena tehnologija virtualne stvarnosti (Virtual Reality – VR). Koristeći različite leće i druge materijale, polaznici će izraditi vlastite stereoskope prilagođene svojim smartphone uređajima i geometriji lica. U konačnici ćemo osmisliti i oblikovati sadržaj za stereoskope prema vlastitim interesima i potrebama.

 

Temelji kazališne dramaturgije → RADIONICA JE POPUNJENA
Nataša Antulov – dramaturginja

13. i 14. 10. + 20. i 21. 10. 2018., Filodrammatica

Polaznici radionice upoznat će se s osnovnim pojmovima kazališne dramaturgije i proizvodnje te će ih naučiti primjenjivati u različitim svakodnevnim situacijama. Iz toga će se krenuti u stvaranje zajedničke aktivnosti i oblikovanje dogovorene ideje u kazališnu izvedbu. Korištenjem jednostavnih sredstava kazališne proizvodnje, polaznici će dobiti uvid u raskorak između zamišljenog i stvorenog svijeta. Ovisno o željama polaznika, rezultat radionice bit će kazališna igra, prank ili nešto sasvim deseto.

 

Dizajnom protiv dizajna → RADIONICA JE POPUNJENA
Leo Kirinčić – dizajner

18. 10. 2018. + ostali termini prema dogovoru, Filodrammatica

Radionica će se baviti kritičkim sagledavanjem uloge suvremenog dizajna. Sudionici radionice naučit će analitički sagledavati svakodnevne proizvode, javne usluge ili površine, predstavljene kao rješenja koja naše živote čine lakšima i boljima. Polaznici će naučiti uočavati i artikulirati problem te ga predstaviti kroz odgovarajući medij.

 

Spekulativni dizajn RADIONICA JE ZAVRŠILA
Ivica Mitrović – profesor dizajna na akademiji u Splitu

7., 8. i 9. 11. 2018., Filodrammatica

Radionica spekulativnog dizajna bavit će se osnovama dizajna i načinom na koji se dizajn proizvoda i usluga može koristiti u suočavanju s problemima i prilikama koje nas očekuju u budućnosti. Polaznici će izraditi  moguće scenarije i pričepovezuju već postojeću ili vrlo izvjesnu tehnologiju s njezinom širokom primjenom u gradovima, te njenim utjecajima na organizaciju svakodnevnog života. Na radionici ćemo zamišljati kako bi budućnost mogla izgledati za 5 – 10 godina i što možemo učiniti da bi nam ta budućnost bila bolja.

 

Dizajn interakcija RADIONICA JE ZAVRŠILA
Oleg Šuran – dizajner

7., 8. i 9. 11. 2018., Filodrammatica

Radionica dizajna interakcija bavit će se izradom objekata koji potiču korisnike na interakciju s različitim proizvodima i navode ljudi u nekom prostoru na međusobnu komunikaciju i djelovanje. Objekti će se izrađivati od različitih materijala, korištenjem osnovne elektronike. Kako bi se potaknula njihova interakcija s okolinom, objekti će biti automatizirani pomoću senzora ili različitih mehaničkih rješenja.

 

Video dokumentacija → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Marin Lukanović – filmski autor i Filmaktivac

10.112018. + ostali termini prema dogovoru, Filodrammatica

Na ovoj radionici polaznici će se upoznati sa snimateljskom opremom i osnovama snimanja i montiranja materijala. Upoznat će i tehnike vjernog dočaravanja stvarnosti kulturnog događaja kroz medij videa i filma, kao i tehnike sažimanja snimljenog materijala na način da u završnom videu budu prikazani najvažniji trenuci nekog događaja. Polaznici će kroz terenski rad dokumentirati događaje koji će nastati kroz Projekt X.

 

Performans → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Nika Rukavina – umjetnica

17. 11. 2018. + ostali termini prema dogovoru, Filodrammatica

Radionica performansa će polaznike upoznati s osnovnim tehnikama performansa i podučiti ih kakav utjecaj njihove tjelesne akcije i reakcije imaju na okolinu. Osim same tehničke izvedbe, radionica će se baviti i odgovorom na pitanje zašto uopće izvoditi performans i što razlikuje performans od drugih, sličnih oblika izražavanja. Performans je čin pobune protiv klasičnih oblika umjetnosti pa će se kroz radionicu od polaznika tražiti da izrazeoju pobunu i pokušaju joj dati oblik.

 

Sitotisak RADIONICA JE ZAVRŠILA
Sanja Stojković – umjetnica i grafička dizajnerica

10. i 11. 11. + 17. i 18. 11. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Polaznici će se susresti s tehnikom sitotiska i primjenom sitotiska na različite podloge (papir, tekstil). Upoznat će se s osnovama vizualne komunikacije i načinom na koji se kroz vizualne poruke izražavaju određeni stavovi o društvenim fenomenima. Nakon izrade vlastitih dizajnerskih ili umjetničkih skica, polaznici će izraditi pripremu materijala za tisak i potom svoja vizualna rješenja tiskati kao motive za plakate ili majice.

 

Video mapping → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Marko Bolković – direktor festivala Visualia

10. i 11. 11. + 17. i 18. 11. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Radionica video mappinga će polaznike upoznati s osnovama ove tehnike koja različite predmete, raštrkane po prostoruretvara u podlogu za projekciju. Polaznici će naučiti koristiti specijalizirani softwarea video mapping i primjeniti usvojeno znanje na različite objekte u zatvorenom i otvorenom prostoru.

 

Snimanje zvuka → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Ivo Vičić – DJ, audio umjetnik i radio entuzijast

10.11.2018. + ostali termini prema dogovoru, Omladinski kulturni centar Palach

Kako snimiti zvuk za radio, TV i film, kako snimiti glazbu, a kako izraditi web i audio biblioteke? Kroz radionicu se upoznajemo s osnovama snimanja zvuka, s akustikom, tehnikama snimanja i reprodukcije, različitim mikrofonima, mikserima i ostalom opremom te razlikom snimanja u zatvorenim i otvorenim prostorima. U okviru terenskog rada, polaznici će snimati zvuk u urbanom okruženju i prirodi, a radovi će se moći preslušati na webu.

 

Elektronski građanski neposluh RADIONICA JE ZAVRŠILA
!Mediengruppe Bitnik (Švicarska) – umjetničko-hakerski tandem

24. 11. 2018. + ostali termini prema dogovoru, Filodrammatica

Radionica elektronskog građanskog neposluha bavit će se korištenjem tehnologije i novih medija u izražavanju građanskog neposluha, protesta ili neslaganja s određenom politikom ili tehnološkim fenomenom. Na radionici ćemo pokušati iskriviti i promijeniti načine na koje se koriste neki svakodnevni uređaji, čime će dobiti potpuno novu svrhu.  Ako ste se ikada pitali (a sigurno niste) u kakvoj vezi mogu biti GPS lokatori, sustavi gradske kanalizacije i Kinder jaja odgovor uz puno zabave možete dobiti na ovoj radionici.

 

Arduino i MAX MSP RADIONICA JE ZAVRŠILA
Gianfranco Mirizzi – arhitekt i umjetnik

1.12.2018. + ostali termini prema dogovoru, Filodrammatica

Arduino procesori i vizualni programski jezik MAX u velikoj se mjeri koriste za upravljanje multimedijalnim uređajima i sadržajima. Na radionici ćemo se upoznati s različitim područjima u kojima se Arduino i MAX mogu koristiti,  poput hakiranja, uradi-sam objekata, interneta stvari (Internet of Things), robotike, vizualizacije podataka i slično. Prema vlastitim interesima i potrebama, polaznici će kroz radionicu istraživati i pronalaziti različite primjene ove tehnologije.

 

Hepening RADIONICA JE ZAVRŠILA
Mila Čuljak – plesna umjetnica

1.12. 2018. + ostali termini prema dogovoru, Filodrammatica

Nakon upoznavanja s osnovama i primjerima hepeninga, polaznici će svoja postojeća znanja – crtanje, književno izražavanje, plesanje, sviranje instrumenta i dr. – oblikovati u zajednički umjetnički izričaj koji obuhvaća različite umjetničke forme. Uz mentorsko vodstvo, polaznici će kreirati hepening u javnom prostoru kojim će izraziti svoju umjetničku ideju ili reagirati na određenu situaciju.

 

Foto dokumentacija RADIONICA JE ZAVRŠILA
Kristijan Vučković – fotograf

8. i 9. + 15. i 16. 12. 2018., Filodrammatica

Radionica će polaznike upoznati s osnovama i svrhom dokumentarističke fotografije i uputiti ih kako uspješno dokumentirati neki događaj. Polaznici će se upoznati s fotografskom opremom i tehnikama fotografiranja, poput kadriranja i zumiranja, kao i obradom fotografija u programu Photoshop.

 

projekt x

Organizacija radionica je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda
 
 
Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Drugog mora.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV