Projekt X se sastoji od različitih radionica na kojima se možete upoznati s raznovrsnim kreativnim sadržajima i korisnim vještinama. Kroz mentorski rad, radionice će završiti u formi koja se može prikazati na umjetničkom festivalu, a polaznici će usvojiti znanja koja su nužna za organizaciju takvog festivala.

Festival će osmisliti i izvesti sami polaznici radionica, koji će na raspolaganju imati i „produkcijski budžet“ za gostujuće izvođače (bendove, DJ-je, umjetnike), opremu i tehniku.

 

Na radionicama ćemo se baviti raznim zanimljivim temama i područjima, od zvuka (radionice Akustika prostoraSnimanje zvuka), videa i fotografije (radionice Video dokumentacijaVideo mapping Foto dokumentacija), preko dizajna (radionice Dizajnom protiv dizajnaSpekulativni dizajn Dizajn interakcija), crteža i grafike (radionice Bilježenje crtežom i Sitotisak), do izvedbene umjetnosti (radionice Performans, Temelji kazališne dramaturgije Hepening) i hakiranja (radionice Stereoskopija, Elektronski građanski neposluh Arduino i MAX MSP).

 

Radionice su namijenjene mladima od 15 – 25 godina. Drugim riječima, prijaviti se mogu svi koji u trenutku prijave imaju između 15 godina i 1 dan do 24 godine i 364 dana starosti.
 
Vrijeme i mjesto održavanja radionica je podložno promjenama o čemu će svi prijavljeni biti obaviješteni putem e-maila.

Na radionice se možete prijaviti slanjem e-maila na adresu petra@drugo-more.hr ili ispunjavanjem ovog obrasca:

 

 

Ne propustite priliku upoznati i surađivati s vrhunskim umjetnicima, dizajnerima, fotografima, hakerima i entuzijastima: Damir Kustić, Marin Lukanović, Leo Kirinčić, Igor Eškinja, Damir Prizmić, Nika Rukavina, Nataša Antulov, Ivica Mitrović, Oleg Šuran, Sanja Stojković, Marko Bolković, Ivo Vičić, !Mediengruppe Bitnik (Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo), Kristijan Vučković, Gianfranco Mirizzi i Mila Čuljak

U nastavku saznajte više o radionicama!

 

Akustika prostora → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Damir Kustić – profi akustičar

22. i 23. 9. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Polaznici se upoznaju s osnovama akustike i svojstvima različitih zvukova u prostoru, njihovim intenzitetom, frekvencijama i tehnikama manipulacije zvuka. Na radionicama će se na kraju izraditi i montirati paneli koji smanjuju jeku u prostoru i time poboljšaju kvalitetu zvuka.

 

Bilježenje crtežom → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Igor Eškinja – umjetnik i profesor crtanja

13. i 14. 10. 2018., neka riječka vanjska lokacija

Kako koristiti crtež kao medij, odnosno kao sredstvo prijenosa informacija, mišljenja ili stavova? Za sudjelovanje ne moraš „znati“ crtati: na radionici ćemo se upoznati s osnovnim tehnikama crtanja i njime bilježiti događaje u okolini. Crtamo od jednostavnih prikaza prostora i događaja u gradu, do složenijih iskazivanja stavova i komentara prema organizaciji grada, događanjima, društvenim i kulturnim fenomenima koji nas okružuju.

 

Stereoskopija (tehnika stvaranja iluzije dubine u slici) → RADIONICA JE ZAVRŠILA
Damir Prizmić i Hrvoje Spudić – dizajneri i hakeri

13. i 14. 10. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Radionica se bavi analognom i digitalnom stereoskopijom, odnosno tehnikama stvaranja iluzije dubine u nekoj slici, kao i načinima na koje funkcionira suvremena tehnologija virtualne stvarnosti (Virtual Reality – VR). Koristeći različite leće i druge materijale, polaznici će izraditi vlastite stereoskope prilagođene svojim smartphone uređajima i geometriji lica. U konačnici ćemo osmisliti i oblikovati sadržaj za stereoskope prema vlastitim interesima i potrebama.

 

Temelji kazališne dramaturgije → RADIONICA JE POPUNJENA
Nataša Antulov – dramaturginja

13. i 14. 10. + 20. i 21. 10. 2018., Filodrammatica

Polaznici radionice upoznat će se s osnovnim pojmovima kazališne dramaturgije i proizvodnje te će ih naučiti primjenjivati u različitim svakodnevnim situacijama. Iz toga će se krenuti u stvaranje zajedničke aktivnosti i oblikovanje dogovorene ideje u kazališnu izvedbu. Korištenjem jednostavnih sredstava kazališne proizvodnje, polaznici će dobiti uvid u raskorak između zamišljenog i stvorenog svijeta. Ovisno o željama polaznika, rezultat radionice bit će kazališna igra, prank ili nešto sasvim deseto.

 

Dizajnom protiv dizajna → prijavi se
Leo Kirinčić – dizajner

18. 10. 2018. + ostali termini prema dogovoru s voditeljem, Filodrammatica

Radionica će se baviti kritičkim sagledavanjem uloge suvremenog dizajna. Sudionici radionice naučit će analitički sagledavati svakodnevne proizvode, javne usluge ili površine, predstavljene kao rješenja koja naše živote čine lakšima i boljima. Polaznici će naučiti uočavati i artikulirati problem te ga predstaviti kroz odgovarajući medij.

 

Performans → RADIONICA JE POPUNJENA
Nika Rukavina – umjetnica

11. mjesec 2018., Filodrammatica

Radionica performansa će polaznike upoznati s osnovnim tehnikama performansa i podučiti ih kakav utjecaj njihove tjelesne akcije i reakcije imaju na okolinu. Osim same tehničke izvedbe, radionica će se baviti i odgovorom na pitanje zašto uopće izvoditi performans i što razlikuje performans od drugih, sličnih oblika izražavanja. Performans je čin pobune protiv klasičnih oblika umjetnosti pa će se kroz radionicu od polaznika tražiti da izrazeoju pobunu i pokušaju joj dati oblik.

 

Spekulativni dizajn → prijavi se
Ivica Mitrović – profesor dizajna na akademiji u Splitu

7., 8. i 9. 11. 2018., Filodrammatica

Radionica spekulativnog dizajna bavit će se osnovama dizajna i načinom na koji se dizajn proizvoda i usluga može koristiti u suočavanju s problemima i prilikama koje nas očekuju u budućnosti. Polaznici će izraditi  moguće scenarije i pričepovezuju već postojeću ili vrlo izvjesnu tehnologiju s njezinom širokom primjenom u gradovima, te njenim utjecajima na organizaciju svakodnevnog života. Na radionici ćemo zamišljati kako bi budućnost mogla izgledati za 5 – 10 godina i što možemo učiniti da bi nam ta budućnost bila bolja.

 

Dizajn interakcija → prijavi se
Oleg Šuran – dizajner

7., 8. i 9. 11. 2018., Filodrammatica

Radionica dizajna interakcija bavit će se izradom objekata koji potiču korisnike na interakciju s različitim proizvodima i navode ljudi u nekom prostoru na međusobnu komunikaciju i djelovanje. Objekti će se izrađivati od različitih materijala, korištenjem osnovne elektronike. Kako bi se potaknula njihova interakcija s okolinom, objekti će biti automatizirani pomoću senzora ili različitih mehaničkih rješenja.

 

Video dokumentacija → prijavi se
Marin Lukanović – filmski autor i Filmaktivac

10. i 11. 11. 2018., Filodrammatica

Na ovoj radionici polaznici će se upoznati sa snimateljskom opremom i osnovama snimanja i montiranja materijala. Upoznat će i tehnike vjernog dočaravanja stvarnosti kulturnog događaja kroz medij videa i filma, kao i tehnike sažimanja snimljenog materijala na način da u završnom videu budu prikazani najvažniji trenuci nekog događaja. Polaznici će kroz terenski rad dokumentirati događaje koji će nastati kroz Projekt X.

 

Sitotisak → RADIONICA JE POPUNJENA
Sanja Stojković – umjetnica i grafička dizajnerica

10. i 11. 11. + 17. i 18. 11. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Polaznici će se susresti s tehnikom sitotiska i primjenom sitotiska na različite podloge (papir, tekstil). Upoznat će se s osnovama vizualne komunikacije i načinom na koji se kroz vizualne poruke izražavaju određeni stavovi o društvenim fenomenima. Nakon izrade vlastitih dizajnerskih ili umjetničkih skica, polaznici će izraditi pripremu materijala za tisak i potom svoja vizualna rješenja tiskati kao motive za plakate ili majice.

 

Video mapping → prijavi se
Marko Bolković – direktor festivala Visualia

10. i 11. 11. + 17. i 18. 11. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Radionica video mappinga će polaznike upoznati s osnovama ove tehnike koja različite predmete, raštrkane po prostoruretvara u podlogu za projekciju. Polaznici će naučiti koristiti specijalizirani softwarea video mapping i primjeniti usvojeno znanje na različite objekte u zatvorenom i otvorenom prostoru.

 

Snimanje zvuka → prijavi se
Ivo Vičić – DJ, audio umjetnik i radio entuzijast

3. i 4. 11. +  10. i 11. 11. 2018., Omladinski kulturni centar Palach

Kako snimiti zvuk za radio, TV i film, kako snimiti glazbu, a kako izraditi web i audio biblioteke? Kroz radionicu se upoznajemo s osnovama snimanja zvuka, s akustikom, tehnikama snimanja i reprodukcije, različitim mikrofonima, mikserima i ostalom opremom te razlikom snimanja u zatvorenim i otvorenim prostorima. U okviru terenskog rada, polaznici će snimati zvuk u urbanom okruženju i prirodi, a radovi će se moći preslušati na webu.

 

Elektronski građanski neposluh → prijavi se
!Mediengruppe Bitnik (Švicarska) – umjetničko-hakerski tandem

24. i 25. 11. 2018., Filodrammatica

Radionica elektronskog građanskog neposluha bavit će se korištenjem tehnologije i novih medija u izražavanju građanskog neposluha, protesta ili neslaganja s određenom politikom ili tehnološkim fenomenom. Na radionici ćemo pokušati iskriviti i promijeniti načine na koje se koriste neki svakodnevni uređaji, čime će dobiti potpuno novu svrhu.  Ako ste se ikada pitali (a sigurno niste) u kakvoj vezi mogu biti GPS lokatori, sustavi gradske kanalizacije i Kinder jaja odgovor uz puno zabave možete dobiti na ovoj radionici.

 

Foto dokumentacija → RADIONICA JE POPUNJENA
Kristijan Vučković – fotograf

24. i 25. 11. 2018., Filodrammatica

Radionica će polaznike upoznati s osnovama i svrhom dokumentarističke fotografije i uputiti ih kako uspješno dokumentirati neki događaj. Polaznici će se upoznati s fotografskom opremom i tehnikama fotografiranja, poput kadriranja i zumiranja, kao i obradom fotografija u programu Photoshop.

 

Arduino i MAX MSP → prijavi se
Gianfranco Mirizzi – arhitekt i umjetnik

1. i 2. 12. 2018., Filodrammatica

Arduino procesori i vizualni programski jezik MAX u velikoj se mjeri koriste za upravljanje multimedijalnim uređajima i sadržajima. Na radionici ćemo se upoznati s različitim područjima u kojima se Arduino i MAX mogu koristiti,  poput hakiranja, uradi-sam objekata, interneta stvari (Internet of Things), robotike, vizualizacije podataka i slično. Prema vlastitim interesima i potrebama, polaznici će kroz radionicu istraživati i pronalaziti različite primjene ove tehnologije.

 

Hepening → prijavi se
Mila Čuljak – plesna umjetnica

1. i 2. 12. 2018., Filodrammatica

Nakon upoznavanja s osnovama i primjerima hepeninga, polaznici će svoja postojeća znanja – crtanje, književno izražavanje, plesanje, sviranje instrumenta i dr. – oblikovati u zajednički umjetnički izričaj koji obuhvaća različite umjetničke forme. Uz mentorsko vodstvo, polaznici će kreirati hepening u javnom prostoru kojim će izraziti svoju umjetničku ideju ili reagirati na određenu situaciju.

 

projekt x

Organizacija radionica je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda
 
 
Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Drugog mora.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV