Instagram, kuća, birtija

Foto: Kristijan Vučković / Drugo more (Flickr galerija)

Kao aktivni korisnici interneta i društvenih mreža kontinuirano plivamo u moru sadržaja kojeg je svakim danom sve više. Skrolajući beskonačne količine informacija, gotovo se nikada ne pitamo tko taj sadržaj kreira, tko su ti pojedinci i na koji način koriste taj sadržaj za svoju ili tuđu promociju.

Banana Split Screen je serijal razgovora s različitim autorima, umjetnicima i prekarnim radnicima čiji proces rada izlazi iz paradigme normalnog i tradicionalnog, ili se često uopće ne percipira kao rad. Ipak, njihovo djelovanje rezultirala određenom vrstom inovativnog proizvoda koji može, ali ne mora, donijeti neki profit.

Kroz razgovore ćemo pokušati doznati na koji način autori oblikuju te procese, što ih na to tjera ili potiče, i na koji način kompenziraju utrošeno vrijeme. Pritom će svaki intervju biti karakterističan i poseban, na način da će pratiti formu koju pojedini autor koristi u vlastitom radu: video zapis, zvučni zapis, animacija, itd.

 

View this post on Instagram

 

Me vs. Vermeer (Woman with a Water Jug, 1660–1662; The Geographer, 1668–1669) #vermeer #johanesvermeer

A post shared by skrabzi (@skrabzi) on

 

View this post on Instagram

 

“Design is not a job – is is WAY OF LIFE.” – @leo.kirincic #design #style #fashion #karimrashid

A post shared by skrabzi (@skrabzi) on

 

Prvi u nizu razgovora, naziva Umjetničke prakse u doba digitalne reprodukcije, održat će se u galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1) u petak, 12. listopada, s početkom u 20 sati.

 

Gošća, koja će s dizajnerom Leom Kirinčićem ujedno biti i voditeljica razgovora, je Dorotea Škrabo, dizajnerica i umjetnica koju često prati glas „internet-zabavljačice“. Dorotea koristi svoj Instagram profil kao svojevrsni portfolio, koji joj je, između ostalog, pomogao u dobivanju posla umjetničke direktorice u jednom slovenskom startupu.

S Doroteom ćemo razgovarati o tome kako ona doživljava svijet Instagrama i na koji joj je način pomogao u karijeri.

O LEU I DOROTEI

Leo Kirinčić je student Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever. Radi kao dizajner vizualnih komunikacija, s područjem interesa u tipografiji, izradi pisama i dizajnu interakcija. Dizajn ne ograničava na vizualno oblikovanje već ga koristi kao alat za organizaciju i oblikovanje digitalnih i urbanih platformi, te za kritiku i društveni napredak.

Dorotea Škrabo (Skrabzi) je umjetnica, dizajnerica i internetska zabavljačica koja se bavi fenomenima fotografije i videa na internetu, te istražuje nove medije, popularnu kulturu i umjetnost, posebno u pogledu ograničenja društvenih mreža. U svojim kratkim video uradcima koje redovito objavljuje na internetu, kritički se obračunava s aktualnim trendovima. Djela je izlagala, prikazivala i predstavljala na mnogim grupnim izložbama unutar i izvan Slovenije, i na samostalnim izložbama A šalim se (Kino Šiška) i Zabranjeno fotografiranje (Aksioma, Drugo more, UGM Studio). Trenutno živi i radi u Ljubljani te završava magistarski studij grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV