Otvorenje izložbe. Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Digitalni umjetnik, programer, autor i edukator Uroš Krčadinac predstavit će u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) izložbu Svesvrstani, od 10. do 29. studenog 2022.

Izložbu je nakon otvorenja – u četvrtak 10. studenog u 20 sati – moguće posjetiti svakim danom osim nedjelje i praznika u radnom vremenu od 16 do 20 sati (kontaktirajte nas za dogovor oko drugih termina posjete). Ulaz je slobodan.

Snimka izlaganja

+++ Neposredno prije otvorenja, Uroš Krčadinac održao je artist talk u velikoj dvorani Filodrammatice, s početkom u 18 sati, u kojem ćj – kroz priču o ovom zanimljivom umjetničkom projektu – govorio o estetici i poetici, politici i etici suvremenih tehnologija za strojno učenje i automatsko generiranje sadržaja.

svesvrstani-allaligned00Izvor: krcadinac.com

Projekt Svesvrstani / All-Aligned postavlja pitanje što danas, u vrijeme proliferacije digitalnog kapitala, ubrzanog udvajanja memetskih frontova i opće inflacije značenja, predstavlja standardni repertoar nacionalnih simbola, kao što su zastava, geslo, grb i himna.

Centralni dio projekta je softverski sustav Fractal Nations, zasnovan na primijenjenoj umjetnoj inteligenciji (AI), koji autonomno generira beskonačno (makar u teoriji beskonačno) različitih nacionalnih identiteta: beskonačno zastava, gesla, grbova i himni.

Ovaj softverski sustav prilagođava se pojedinačnom identitetskom potrošaču: za jednog će generirati pomorsko-balkansko-libertarijanski identitet, za drugog slovensko-klerikalno-veganski, za trećeg antivaksersko-anarhopravoslavni, za četvrtog pank-vojvođansko-incelski, za petog europsko-njuejdž-sumatraistički. Identiteti se umnožavaju fraktalno, ad infinitum, do u beskraj. Populacije simbola razmnožavaju se poput Internet mema ili Darwinovih zeba.
 

Izložba će prikazati različite vizualne izlaze iz opisanog softverskog sustava, prije svega zastave, koje će biti prikazane kao realne, fizičke, platnene ili svilene zastave, kao printovi na zidu galerije, i kao dio interaktivne stranice, izložene u galeriji, koja će posjetiocima omogućiti da na licu mjesta generiraju svoj osobni, individualni – uistinu individualistički – simbolni identitet (i to za upravo taj trenutak u vremenu, jer bi već sljedećeg trenutka njihova vlastita zastava izgledala drugačije).

GENERIRAJTE SVOJU ZASTAVU
 
Kako izgleda zastava ispod koje biste stali? Napravite takvu zastavu pomoću svesvrstanog softverskog generatora beskonačno različitih zastava i mikroidentiteta.
  
Izrađenu zastavu u SVG formatu možete e-mailom poslati autoru do 7. studenog, a mi ćemo je isprintati kao malu papirnu zastavicu i izložiti u galeriji. Sudjelovanje je besplatno i otvoreno za sve!

 

Uroš Krčadinac - Fractal Nations

Primjer vizuala generiranog pomoću softverskog sustava Fractal Nations, autora Uroša Krčadinca. Vizual prikazuje fraktalno umnožavanje identitetskih simbola, zajedno s duhovima simbola iz prethodnih historijskih evolucija.

Fractal Nations vizualizira fragmentarnu logiku društvenih odnosa kojima dominira digitalni kapital. AI algoritmi proizvode medijske sadržaje do u beskraj, a postradnički bespotrebnijat (the unnecceseriat), u očaju bespomoćnosti i usamljenosti, hvata se za bilo kakve simbole. Takvim (pseudo)nasumičnim identifikacijama nastaju sve beskorisniji frontovi, koji ne samo što nisu u stanju suprotstaviti se realnim strukturama moći, nego samo pomažu istim tim algoritmima da ljude bolje prepoznaju, klasteriziraju, nadziru i ideološki zaoštravaju. Time se dodatno podastire bespotrebnost svih ovih ljudi – kojima je potrebno upravljati, ali ih nije moguće učiniti korisnim.

U osnovi leži napetost između simbolnog i materijalnog. Filozof Boris Buden kaže: »Identitet je kost za glodanje koju vam dobace prije nego vas ogule do gole kože.« U digitalnom društvu to se događa ubrzano, uz prateću hiperinflaciju bilo kakvih simbola i narativa, te zastave postaju jeftine i potrošne kao Internet memi. Ovakva narativna šizofrenija koristi se kao učinkovita društvena taktika, jer dokle god si dio vlasničkih, financijskih i proizvodnih struktura moći, svejedno je kojim se simbolima okružiš.

Umjesto nesvrstanih – svesvrstani.

Primjer eksperimentalnog interfejsa za aplikaciju koja generira beskonačno zastava na osnovu zadatih geografskih, estetskih, identitetskih, ideoloških i drugih parametara. Ova aplikacija dio je softverskog sustava Fractal Nations, autora Uroša Krčadinca.

 

UROŠ KRČADINAC

SVESVRSTANI

☛ Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

10. – 29. 11. 2022.

OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 10. studenog, u 20 sati

ARTIST TALK
četvrtak, 10. studenog, u 18 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE:
pon-sub od 16 do 20 sati
(mogućnost dogovora drugih termina posjeta uz prethodnu najavu; nedjeljom i praznikom zatvoreno)

Projekt je nastao u produkciji Doma kulture Studentski grad u Beogradu, u okviru međunarodnog projekta “They: Live – student lives revealed through context-based art practices“, financiranim kroz fond Kreativna Europa i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Uroš Krčadinac - Svesvrstani / Allaligned - plakat Oleg Šuran

 


 

UROŠ KRČADINAC

krcadinac.com

Uroš Krčadinac (1984) je digitalni umjetnik, programer, autor i edukator koji se bavi novim načinima opažanja i osjećanja zajedničkog sveta ljudi, mreža i podataka. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvaća programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Istraživačke radove objavio je u IEEE časopisima, dok je umjetničke radove izlagao na festivalu re:publica (Grčka/Njemačka), Sveučilištu Emily Carr (Kanada), Galeriji SANU, beogradskom Muzeju nauke i tehnike, itd. Kao edukator i javni predavač, osmislio je i održao preko 100 javnih predavanja, izlaganja i radionica, uključujući tri regionalna TEDx događaja, predavanje o fizičkoj data umjetnosti na festivalu re:publika (MOMus, Solun), predavanje o generativnim sistemima na School of Interactive Arts + Technologies (SFU, Vancouver), predavanje o afektivnom računarstvu na South China Normal University (Guangzhou), predavanje o estetici umjetne inteligencije u beogradskom Muzeju nauke i tehnike, diskusiju o novim medijima u beogradskom Salonu MSU, kao i niz predavanja i radionica o digitalnoj umjetnosti, književnosti, kreativnom kodiranju i kulturi putovanja, uključujući one u beogradskom SKCu, zagrebačkoj Booksi i sarajevskom Kriterionu. Doktorirao je informatiku na Univerzitetu u Beogradu. Radi kao docent digitalne umjetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije i kao naučni suradnik na Univerzitetu u Beogradu.
uros-krcadinac-portrait

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV