Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Samostalna izložba Sare Salamon u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) okuplja radove koji su nastajali u protekle dvije godine kao nastavak serije Arheološke iskopine, ovog puta okupljeni pod nazivom Life Is Full of Meaning (Život je pun smisla).

Otvorenje je zakazano za četvrtak, 6. listopada 2022. u 20 sati, nakon čega je izložbu moguće posjetiti do 28. listopada, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati (kontaktirajte nas za dogovor oko drugih termina posjete). Ulaz je slobodan.

NOVO: umjetnica će u ponedjeljak 17. listopada u 16:30 sati održati javno vodstvo kroz izložbu za sve zainteresirane!

Poslušajte audio vodstvo kroz izložbu koje je umjetnica snimila za Kulturpunkt.hr:

Također, na stranicama Hrvatskoga radija, poslušajte osvrt na izložbu Ksenije Orelj u emisiji “Triptih”, emitirane 8. studenog (prilog kreće na 17:40 minuti):

Izložba se nastavlja na recentne radove koji artikuliraju nestabilnu atmosferu i tenziju u odnosu promatrača, prostora, objekata i materijala. Nestabilna atmosfera odnosi se na performativnost izložbenih objekata i instalacija, koji najčešće jedva primjetno izvode pred publikom. Na tematskom nivou izložba se bavi anticipacijom i iščekivanjem, kolektivnim posredovanim iskustvom, svjedočenjem i promatranjem (a human being has seen your order). Anticipaciju obilježavaju prostorno-vremenska nesigurnost, nevidljivost izvora nelagode, odsutsvo poznatog, iskrivljeno poznato, udaljenost.

Sara Salamon _ Life Is Full of Meaning
Sara Salamon _ Life Is Full of Meaning

Multimedijalna istraživanja u raznim formatima pokušavaju utjeloviti spomenutu nesigurnu atmosferu i sliku, a uključuju objekte, ready-made, pokretne slike i svjetlost.

Arheološke iskopine je umjetničko-istraživački, site-specific projekt koji je u formatu mobilne javne instalacije – sporog happeninga, nastanio riječke i zagrebačke kvartove i u formalnom i sadržajnom smislu ispitao okvire apsurdnog, ludičkog, nepoznatog, poznatog, fikcijskog i divljeg u javnim prostorima. Riječ je o događaju koji transformira dio javnog prostora između stambenih zgrada u “arheološku iskopinu” – objekt s reflektorima i građevinskim materijalom sa skrivenim područjem iskapanja, a koji svakog dana sporo putuje niz ulicu (1m/dan). Projekt je su inspiriran novinskim člankom iz The Guardiana ‘Millennia of human activity’: heatwave reveals lost UK archaeological sites u kojem, paradoksalno, engleski turizam i znanost (grana: povijest) cvjetaju pod utjecajem klimatskih promjena i zatopljenja.

“Sara Salamon svojim radom istražuje izdaje medija. “Izdaje” ovdje označavaju djelovanja onkraj ili usprkos funkciji; a “mediji” svaki objekt i proces koji služi prijenosu potencijalne informacije ili smisla – svjetlo, snimak, jeka, tijelo, povijest. U svakoj je transmisiji slijepi putnik, i taj višak (ili temelj?) tajnim djelovanjima oblikuje stvarnosti naivno nazvane našima. Rad Sare Salamon moguće je čitati kroz tradiciju spekulativnog materijalizma, koji će, ugrubo, tvrditi da naša semiotička mapiranja kodiraju samo dio stvarnosti te da ono što ostaje nekodirano fundamentalno oblikuje nas i našu stvarnost.

(…)

Dramaturški ključna točka rada je trenutak kada drugi put prolazimo pokraj iskopina i primijetimo da nešto u tom prizoru nije u redu. Teško je, međutim, priznati si da su se iskopine pomaknule. Afektivni se registar mijenja. Domaću udobnost paranoje i zova pripadnosti povijesti zamjenjuje “uncanny”, plitka jeza disonance.

Da li je problem u meni ili u stvarnosti?”

(iz teksta Marka-Luke Zubčića)

Sara Salamon _ Life Is Full of Meaning

SARA SALAMON

LIFE IS FULL OF MEANING

☛ Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

6. – 28. 10. 2022.

OTVORENJE IZLOŽBE:
četvrtak, 6. listopada, u 20 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE:
pon-sub od 16 do 20 sati
(mogućnost dogovora drugih termina posjeta uz prethodnu najavu; nedjeljom i praznikom zatvoreno)

 
SURADNIK NA POSTAVU IZLOŽBE:
Hrvoje Spudić
(automatizacija objekata)

 


 

SARA SALAMON

sarasalamon.net

instagram.com/kasast/

Sara Salamon, rođena 1991. u Rijeci, diplomirala je na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica i montažerka. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij, inspirirana kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče. Od 2013. do 2022. izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u Rijeci, Sisku, Zagrebu, Ljubljani, Grazu i Berlinu. Sunagrađena je za umjetničke radove na 55. Zagrebačkom salonu i 35. Salonu mladih u Zagrebu. Sudjelovala je na rezidencijalnom programu MuseumsQuartier Wien u 2022. te kratkom boravku u Bergen Centre for Electronic Art u sklopu Future DiverCities 2019. (Foto: Tjaša Kalkan)
Sara Salamon _ foto Tjaša Kalkan

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV