agresija-u-svijetu-detalj-fotografije-1-copyright-zeljko-morovic - palach rijekaFotografija ulaska sovjetskih vojnika u Plzen (detalj)
Copyright: Željko Morović

 
Pedeseta obljetnica omladinskog kluba u Kružnoj – otvoren je 10. prosinca 1966. godine pod nazivom Indeks, a danas radi kao Omladinski kulturni centar Palach – povod je za postavljanje izložbe dokumentarnih fotografija iz klupske povijesti. Izložba vraća u doba sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968., kada se u Plzenu našla grupa studenata riječkoga Strojarsko-brodograđevnog fakulteta. Student Željko Morović ovjekovječio je ruskim fotoaparatom Smena ulazak sovjetskih tenkova u grad. Povratak u Rijeku donio je krajem godine postavljanje izložbe snimljenog materijala u klubu u Kružnoj. Izložba je nazvana Agresija u svijetu i postala je povod da se klub Index preimenuje u Studentski klub Jan Palach, što je bio prijedlog Igora Mrduljaša. Novo ime je u uporabi od 5. veljače 1969. godine.
 

fb_event

 
Inicijator ponovnog postavljanja izložbe koja je promijenila povijest kluba, Velid Đekić, stupio je u kontakt s autorom snimaka Morovićem i dobio od autora 57 prizora s plzenskih ulica. Izložbu se postavlja pod nešto proširenim nekadašnjim nazivom, a u suradnji sa Studentskim kulturnim centrom, Savezom udruga Molekula, Drugim morem, KUD-om Baklje, gradskim Odjelom za kulturu i Muzejom grada Rijeke.

Otvorenje izložbe u Galeriji SKC je u četvrtak 8. prosinca 2016. u 19 sati, nakon čega slijedi koncert bendova udruge LP Rock.
 
Izložba će biti otvorena do 17. prosinca, a ulaz je besplatan.

 

Video prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV