Špil prašine – Bettina Vismann

 

Najsitniji fragmenti stvari, minijaturne čestice tijela, izlizano kamenje te kao i tvorničke emisije stvaraju akumulacije čestica bezbrojnih kombinacija. Raznovrsna i posvuda raspršena kruta tvar ili slobodno lebdi u oblacima ili stvara kolektive, tj. akumulacije kojima je zajedničko samo zdrobljeno stanje.

Što bi se dogodilo kada bi se mješavina čestica koje lete zrakom promatrala kao cjelina i proizvod, kao samonastalo okruženje i materijalni milieu u kojemu se čestice ne šire u stvari nego se također ponašaju kao predložak predstavljajući razna gledišta na sam fenomen prašine?

Iz svoje arhive prašine Bettina Vismann je kreirala špil karata koji se koristi kao struktura za ponovno promišljanje podudarnih konstelacija. Svi ste pozvani na zajedničko otvaranje i čitanje karata.

Tarot_Visman


 

Bettina Vismann je berlinska arhitektica, umjetnica i znanstvenica. Kao arhitektica koja se bavi istraživanjima, djeluje u području primijenjenih i izvedbenih umjetnosti. Osim što predaje arhitekturu i prostorne strategije kao docentica na Tehničkom sveučilištu u Berlinu (TU) i Federalnom tehničkom institutu u Zürichu (ETH), Bettina Vismann predaje i na poslijediplomskom studiju pri Visokoj umjetničkoj školi Weissensee u Berlinu. Također je razradila niz predavanja o izvedbi kao obliku produkcije otvorenog znanja koja je nedavno predstavila u A Matter Theater u HKW-u (Haus der Kulturen der Welt) u Berlinu, kazalištu Sophiensaele te na bb5-u (Peti berlinski bijenale).
(Bettina Vismann je svoj teorijski pristup iznijela u publikacijama poput Grey Room, Volume, Dust – interdisciplinarna perspektiva, LIT press, 2013. ili Grain–Vapor–Ray: Textures of the Anthropocene. MIT press, 2015.)


 

 

Program je realiziran u okviru platforme Balcan Can Contemporary.
Program je realiziran uz podršku Rezidencijalnog programa Kamov.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV