Nezavisna istraživačica, spisateljica i prevoditeljica Irena Šentevska održat će predavanje pod nazivom Rasp(j)evani Beograd: urbani identitet i muzički video, u petak, 29. rujna, s početkom u 19 sati.

Predavanje najavljuje skori izlazak knjige Raspevani Beograd: urbani identitet i muzički video (Clio, Beograd, 2023) koja razmatra na koji način Beograd u tri tranzicijska desetljeća (1980-2010) konstruira svoj urbani identitet kroz polemike o popularnoj glazbi i kroz medijsku formu muzičkog videa.

Kako se muzički video razvijao u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji; je li NNM (novokomponirana narodna muzika) seoski ili gradski medijski fenomen; tko su ‘seljaci’, ‘džiberi’ i ‘papci’ i kakav im je glazbeni ukus; kako definirati turbo-folk na najmanje 36 načina; šta je ‘jaranizacija’ i je li Bijelo dugme stvorilo ili uništilo jugoslavenski rock; je li Novi Beograd socijalistička spavaonica, postsocijalistički geto ili najneoliberalnija općina u Srbiji? – ovo su samo neka od pitanja koja se razmatraju u knjizi.

Irena Šentevska - Raspevani Beograd_front

U predavanju će pritom fokus biti na doprinosu iz Hrvatske, od strane aktera glazbene scene (od Zdenke Kovačiček do Shamsoa 69), publicista i akademskih komentatora koji nam pomažu da bolje sagledamo kako glavni grad Jugoslavije, NNM i turbo-folka (re)konstruira svoj tranzicijski identitet u ‘bermudskom trokutu’ Beograd-Sarajevo-Zagreb.

Snimku predavanja pogledajte na našim Vimeo i YouTube kanalima.

 

Refleks

Irena Šentevska je doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Stručne radove do sada je objavljivala u 11 europskih zemalja, SAD-u i Indiji, za vodeće akademske izdavače (Routledge, Palgrave, Peter Lang, De Gruyter, Berghahn Books, Bloomsbury Academic, Indiana University Press itd.) Autorica je knjige «The Swinging 90s: Pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika» (Orion Art, Beograd, 2016). U slobodno vrijeme bezuspješno uči turski.
Irena Šentevska

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV