Život je biznis

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photos.search&lang=en-us&format=feed-rss_200&api_key=573eaa4415bc2c99bc4bd2a553a464a5&user_id=62195395@N05&sort=date-taken-asc&tags=girl-corporation&per_page=50. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Mjesec dana prije otvorenja izložbe Jennifer Lyn Morone™ Inc. u galeriji Filodrammatica, istoimena je umjetnica u četvrtak 18. svibnja u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28, prvi kat) održala predavanje o ulozi dizajna u kataliziranju društvene pravde.

 

Kamera i montaža: Filmaktiv

Jennifer Lyn Morone je američka konceptualna umjetnica i dizajnerica koja svojim djelovanjem nastoji poremetiti konstruirane narative, poput onih o korporacijama i nacionalnim državama. U svojem radu koji je multidisciplinaran i prožima različite medije, Morone na temelju provedenih istraživanja propituje međusobne odnose i društveni utjecaj dizajnerskih rješenja u područjima politike, ekonomije i tehnologije.

Bilo da se radi o samostalnom činu neposlušnosti ili sustavno planiranoj strategiji koja se postepeno odvija tijekom vremena, uloga dizajna i dizajnera je golema. Upravo na tom tragu, Morone je u predavanju predstavila koncepte i mehanizme primjene dizajna u svrhu oblikovanja mišljenja i načina djelovanja, s osvrtom na povijesne i suvremene primjere korištenja dizajna u poticanju pravde i nepravde, kao i na taktike i metodologije koje bi se trebale primijenjivati prilikom osmišljavanja činova neposlušnosti.
 

Predavanje je organizirano u suradnji s Aksiomom – Institutom suvremene umjetnosti (Ljubljana) i sveučilištem FH JOANNEUM (Graz), u okviru europskog projekta State Machines.

Izložba Jennifer Lyn Morone™ Inc predstavljena je od 17. svibnja do 16. lipnja u Aksiominom Project Spaceu (Komenskega 18, Ljubljana) te od 20. lipnja do 8. srpnja u Galeriji Filodrammatica (više).

Klikom na poveznice pročitajte što su o ovoj ženi-korporaciji pisali mediji poput The Guardiana i The Economista, kao i njezin intervju za internetski magazin We Make Money Not Art.

 

Jennifer Lyn Morone (1979) je u Americi rođena fizička osoba koja je 2014. godine diplomirala dizajn na The Royal College of Art u Londonu. Potaknuta otkrićima Edwarda Snowdena, iste je godine osmislila vlastiti oblik prosvjeda protiv industrije podataka i korporativne osobnosti: registrirala je samu sebe kao korporaciju Jennifer Lyn Morone™ Inc, postavši njezinom vlasnicom, upraviteljicom, dioničarkom i osnovnim proizvodom. JLM Inc. nije spekulativni projekt, već kako Morone ističe - novi format biznisa koji je pokrenut radi određivanja vrijednosti pojedinca i provociranja vladajućeg ekonomsko-pravnog sustava iznutra. Za svoj je umjetnički rad Morone bila nominirana na festivalu Ars Electronica u Linzu, jednom od značajnijih novomedijskih umjetničkih festivala u Europi i nekolicine vodećih u svijetu. Djela je izlagala, prikazivala i predstavljala u mnogim međunarodnim muzejima i galerijama, među kojima su Martin Gropius Bau (Berlin), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Carroll/Fletcher Gallery (London), ZKM (Karlsruhe), Victoria & Albert Museum (London), i HeK (Basel). www.jenniferlynmorone.com
Jennifer Lyn Morone™ Inc, foto Furtherfield Gallery, bio

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV