John Law američki je umjetnik najpoznatiji po svom doprinosu “cultural jammingu”, članstvu u “Suicide Clubu”, osnivanju  Društva kakofonista San Francisca i festivala „Burning man“.  U predavanju, Law će se osvrnuti na svoj rad od sredine 70-tih godina prošlog stoljeća do danas.

Njegov rad značajno je utjecao na pop-kulturu, umjetnost i aktivizam. Generacijski roman “Fight Club” autora Chucka Palahniuka izravno je inspiriran kakofonistima s kojima je Palahniuk i provodio vrijeme pišući roman. Organizacijska forma festivala „Burning man“ i njegov neonski simbol, kojega je dizajnirao i izradio Law, postali su obrazac koji su slijedili brojni festivali diljem svijeta.

feat

Law je svoj umjetnički put započeo članstvom u “Suicide Club-u” osnovanom u siječnju 1977. “Suicide Club”  predstavlja začetak djelovanja kroz zaigrane podvale i provokacije koje su postale utjecajne u  supkulturama i društvenim pokretima. Iz “Suicide Club-a” razvili su se „Billboard Liberation Front“ grupa koja gerilski djeluje i mijenja značenje oglasa, koji alternacijom sadržaja postaju usmjereni protiv korporacija i “The San Francisco Cacophony Society”, koji također djeluju kroz uličnu umjetnost, medijske smicalice i provokacije. Kakofonisti su začetnici metoda koje danas poznajemo kao „flashmob“ i „urban exploration“ gdje se kroz naoko spontane i besmislene akcije u javnom prostoru proizvodi efekt začudnosti.  Law je intenzivno djelovao u Društvu kakafonista i surađivao s „Billboard Liberation Frontom“. Kakofonisti su prema nekim glasinama raspušteni, ali barem neke njihove sekcije i dalje djeluju.

Law je jedan od pet suosnivača „Burning man-a“ i na njemu je radio do 1996. godine kada je došlo do sukoba među osnivačima. Sukob je razriješen 2007. godine sporazumom „Temple of the Three Guys“, a na Lawovu inicijativu vlasništvo nad „Burning man-om“ prešlo je u javnu domenu. Danas postoji nekoliko desetaka „Burning man“ festivala koji su organizirani u mrežu. Naravno, izvorni festival i danas plijeni najviše pažnje javnosti.

Djelovanje Johna Lawa nije podložno klasifikaciji, uglavnom je djelovao u grupama koje su  istraživale, a povremeno i slamale granice konformističkog društva. Tražili su maštu i avanturu, međusobno povjerenje izvan okrilja mainstreama. Na zaigran način ometali su propagandu, rugali se simbolima, istraživali urbane prostore kojima je bio zabranjen pristup (poput kanalizacija i mostova). Gradili su nove slobode kroz kaos, zbunjivanjem masa do te mjere da je nekad izgledalo opasno ili neočekivano ludo. Uglavnom bezopasni, često van zakona, kakofonisti su uvijek zabavni.

John Law je inspirirao generacije umjetnika, aktivista i kulturnih radnika i sigurni smo da će njegovo predavanje unaprijediti razumijevanje suvremene kulture i potaknuti na djelovanje.

 

 

Predavanje je organizirano u okviru Masters & Servers, suradničkog projekta Aksiome (SI), Drugog mora (HR), AND-a (UK), Link Art Centra (IT) i d-i-n-a/The Influencers-a (ES).

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV