Projekt X

Koncem studenog se u okviru Projekta X u Filodrammatici održala radionica Elektronskog građanskog neposluha koju je vodio umjetničko-hakerski tandem !Mediengruppe Bitnik.

!Mediengruppe Bitnik čine suvremeni umjetnici Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo, koji žive u Zürichu/Berlinu te rade na internetu i s internetom.

U Rijeku su došli opremljeni s 5 GPS uređaja i nekoliko narativa koji su polaznicima dali uvid u to kako nekim svakodnevnim uređajima možemo dati različite funkcije kako bismo postigli drukčije i možda neočekivane ciljeve.

 

01

02

03

Sudionici radionice su rastavili GPS lokacijske uređaje, dodali dodatno baterijsko napajanje i dogovorili se što žele pratiti…

04

05

06

07

Kako gradom već godinama kruže urbane legende o tome da se spremnici za staklo, papir, metal, plastiku, kao i onaj za nesvrstani otpad prazne i odvoze u istim kamionima i da oni građani koji vrijedno odvajaju otpad to zapravo rade uzalud jer “sve ionako završi na istom smetlištu”, polaznici radionice su odlučili “testirati” gradski komunalni sustav i pratiti sustav odvoza smeća.

Svaki pojedini GPS lokator su kamuflirali u jedan tip ambalaže koja ima svoj posebni kontejner za smeće i tako napravili 5 paketića: papir, staklo, plastika, metal i nesvrstani otpad.

 

08

09

10

A zatim su prošetali do najbližeg reciklažnog otoka…

11

12

…distribuirali paketiće i započeli s neizvjesnim čekanjem i nadom da će napokon uspjeti razotkriti dugogodšnji misterij!

 

Nekoliko dana se nije događalo ništa… GPS lokatori se nisu pomicali, a mi smo otkrili da se kontejneri u centru grada ne prazne očekivanom dinamikom.

A zatim je nakon četiri dana paketić sa staklom osvanuo ovdje:

14

15

Nekoliko sati kasnije i papirni paket je krenuo na put, ali je uspio stići tek do Gimnazije u centru grada. Nismo bili sigurni ako ga je netko “iskopao” iz smeća ili je na tom mjestu izgubio signal.

16

Ipak, sljedeći dan se reaktivirao u drugom reciklažnom dvorištu:

17

18

 

Ostali paketi su mirovali nekoliko dana i pretpostavljamo da su im se, iako osnažena, baterijska napajanja ispraznila prije nego su stigla dokonačnog odredišta. Ali cilj je ispunjen, nismo razotkrili nikakav veliki skandal, već smo nasreću ipak potvrdili da institucije rade svoj posao!

 

 

 

projekt x

Organizacija festivala je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda
 
 
Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Drugog mora.

 

 

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV