GdanskKulturni centar iz Gdanjska u Poljskoj dovodi menadžere u kulturi iz zemlje, ali i iz svijeta uključene u razvoj strategije angažmana javnosti oko morskih i riječnih obala.

Projekt Rivers of Opportunities ujedinjuje deset europskih organizacija iz različitih zemalja poput Austrije, Hrvatske, Češke, Finske, Njemačke, Italije, Poljske, Portugala, Švedske i Velike Britanije, a bavi se promicanjem dijeljenja znanja o uvođenju praksa iz kulture na javna mjesta, kao i o načinima motivacije građana za participaciju u kreiranju novonastalih okoliša, posebice uz urbane morske i riječne obale diljem Europe. Temeljni problem je kako iskoristiti razvojne strategije publike za ovu namjenu.

Umjetničke intervencije događaju se po čitavoj Europi, najčešće uz rijeke, u lukama i u parkovima. Moramo razumjeti kako one rade, kako revitaliziraju stanovništvo i čine ih uključenijima u razvoj okoliša. Trenutak kulturnog iskustva često je osnažen elementom iznenađenja, kao i kroz pristupačnost ostvarenu u tom kontekstu. Konvencionalni oblici konzumiranja kulture su ekskluzivni i predvidljivi. Revitalizacija javnog prostora i javnog vremena je ključna kako bi se građane motiviralo za participaciju.
                                                                                                    – Chris Torch (Intercult, Švedska)

 

Seminar u Gdanjsku djelomično je namijenjen javnosti, a sastoji se od prezentacija, debata i radionica. Young City Gdansk koji se razvija i nastaje na mjestu bivšeg brodogradilišta jedna je od tema koja se obrađuje. Također, raspravlja se o ulozi i utjecaju kulturnih događanja pri morskim i riječnim obalama na razvoj novih četvrti, kao i o mogućnosti implementacije ideje participativnog planiranja kojeg potpomažu umjetnici.

Ovaj projekt podržan je od strane Grundtvig programa Europske komisije.

River of O

 

 

 

 

 

Više informacija pronađite ovdje.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV