Snimka predavanja

Završetkom Drugog svjetskog rata, s raznih su se strana počeli javljati zahtjevi da se zdravstvo smjesti u domenu javnog sektora te da zdravstvena skrb bude dostupna i besplatna za sve. Danas, u razdoblju nakon pandemije Covida-19, ali i nakon desetljeća privatizacije i delokalizacije, rasprave o tome kako reorganizirati zdravstvo kao opće dobro ponovno dobivaju na važnosti.

U nadi da će doprinijeti spomenutim raspravama, izlaganje Valerije Graziano ponudit će nekoliko priča iz povijesti borbe za javno zdravstvo u Italiji tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. U izlaganju će se predstaviti primjeri originalnih praksi i zahtjeva protiv toksičnih uvjeta na radnom mjestu, zagađenja okoliša, rodnih uloga u domaćinstvu i menadžerskog monopola nad tehnološkim inovacijama.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku u četvrtak, 6. listopada 2022. u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Valeria Graziano - Razglednica iz Italije

Kroz izlaganje će se predstaviti pojedina istraživanja koja je Valeria Graziano provela u suradnji s Maddalenom Fragnito tijekom umjetničke rezidencije Matrice Lavoro (organizatori Base Milano i ISEC Foundation), na kojoj su istraživačice u arhivama tragale za zaboravljenim pričama o radničkoj borbi za javno zdravstvo u Italiji (2022.). Istraživanje je nedavno predstavljeno na festivalima Who Cares? Feminist Art Festival u Berlinu i Farout Live Arts Festival u Milanu.

Refleks

 

VALERIA GRAZIANO

Pirate Care Syllabus
Rebelling with Care. Exploring open technologies for commoning healthcare
Repair Matters

Valeria Graziano je teoretičarka kulture koja trenutno radi u Centru za napredne studije Sveučilišta u Rijeci. Tijekom godina bila je uključena u brojne suradničke istraživačke inicijative u društvenim pokretima i kulturnom sektoru, fokusirajući se na teme poput odnosa između tehnopolitike, institucionalne analize i popularne pedagogije, popravljanja i odbijanja rada, te brige i užitka. Jedna je od voditeljica projekta Pirate Care Syllabus. Među nedavno objavljene članke i publikacije ubrajaju se «Rebelling with Care. Exploring open technologies for commoning healthcare» (Milano: WeMake) i «Repair Matters», posebno izdanje časopisa "ephemera. Theory & Politics in Organization".
AI_portrait

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV