U okviru programa Refleks, biolog dr.sc. Boštjan Surina održat će u četvrtak 23. ožujka, s početkom u 19 sati, predavanje pod nazivom Bioraznolikost u gradu u velikoj dvorani Filodramamtice (Korzo 28/1, Rijeka).

Predavanje organiziramo u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka kao prvo u ciklusu predavanja o čovjekovom utjecaju na ekosustav. Ulaz je slobodan.

Bioraznolikost predstavlja složenu biološku oznaku ekosustava koju često pogrešno shvaćamo i interpretiramo. Možemo je promatrati i analizirati na različitim razinama, od molekula preko jedinki, vrsta, zajednica pa sve do samih ekosustava. Suprotno općem mišljenju, bioraznolikost u gradovima je velika i često znatno veća od bioraznolikosti u susjednim ekosustavima koji su pod manjim utjecajem čovjeka. No, ta raznolikost u većini primjera nije funkcionalna.

Problematiku vezanu za bioraznolikost u gradovima najčešće se pokušava riješiti uspostavljanjem „zelenih otoka“, a što je u temelju krivo. Kako uspostaviti samoodrživiju i funkcionalniju bioraznolikost u gradovima pokušat ćemo odgovoriti tijekom predavanja i razgovora.

Boštjan Surina - Bioraznolikost u gradu - predavanje _ plakat Oleg Šuran

Ovim programom nastavljamo suradnju s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i dr. sc. Boštjanom Surinom, koji je u sklopu projekta Rijeka 2020 surađivao s umjetnikom Igorom Eškinjom u pripremnim fazama izložbe Sanjaju li biljke sutrašnjicu? (DeltaLab, 25. 6. – 22. 8. 2020.), s kojim je održao i razgovor na temu biljnog svijeta koji naseljava riječke industrijske prostore (DeltaLab, 16. 7. 2020.).

 

Refleks

Boštjan Surina je diplomirao, magistrirao i doktorirao biologiju u Ljubljani. Od 2010. godine radi kao kustos u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci i izvanredni profesor na Primorskom sveučilištu u Kopru. Prije toga je radio kao istraživač na Institutu za botaniku u Beču. Njegove teme interesa su evolucija biljaka i specijacija na Mediteranu s posebnim naglaskom na ekosustave na visokim nadmorskim visinama. Posebno se bavi filogenijom i filogeografijom sredozemne flore, biologijom oprašivanja, evolucijom i održavanjem reproduktivnih barijera kod biljaka, te biologijom zaštite biljaka. Hobi su mu botaničke zbirke. (Foto: Tanja Kanazir)
Boštjan Surina, foto Tanja Kanazir

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV