NOVO MRAČNO DOBA - tehnologija i kraj budućnosti

AUTOR: James Bridle

BIBLIOTEKA: Rad i misao

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČI: Jesenski i Turk, Drugo more

PREVELI: Goran Vujasinović, Karmela Cindrić

GRAFIČKI UREDNIK: Oleg Šuran

GODINA IZDANJA: 2019.

ISBN: 978-953-22290-0-4


NARUČI KNJIGU


Biblioteka Rad i misao objavljuje naslove koji program Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture smještaju u teorijski i istraživački kontekst i pridonose razumijevanju rada u suvremenom društvu kroz različite perspektive.

Knjiga autora Jamesa Bridlea (UK) donosi pregled povijesti umjetnosti, tehnologije i informacijskih sustava i iznosi tezu da se današnji pristup razumijevanju svijeta temelji na vjeri da je naše postojanje shvatljivo na računalni način i da je za njegovo razumijevanje dovoljno imati više podataka. U zbilji smo pak izgubljeni u moru informacija, sve nas jače razdvajaju fundamentalizmi, pojednostavnjene pripovijesti, teorije urota i politika koja ne haje za činjenice. Ukratko, živimo u novome mračnom dobu. 

Knjigu naručite na ovoj poveznici.

O KNJIZI

Tehnički sve složeniji svijet oko nas razumijemo sve slabije. Taj se trend temelji na jednoj jedinoj zamisli: vjeri da je naše postojanje shvatljivo na računalni način, i da je za bolji svijet dovoljno imati više podataka.

U zbilji, međutim, mi smo izgubljeni u moru informacija, i sve nas jače razdvajaju fundamentalizmi, pojednostavljene pripovijesti, teorije urota i politika koja ne haje za činjenice. Naše pak nerazumijevanje vlastodršci iskorištavaju radi svojih interesa. Iako su nam informacije prividno dostupne, živimo u novom mračnom dobu.

Bilo da je riječ o neukrotivim financijskim sustavima ili trgovačkim algoritmima, umjetnoj inteligenciji ili tajnim državnim poslovima, više ne razumijemo kako se našim svijetom vlada ni kako nam ga se prikazuje. Mediji su prepuni neprovjerljivih nagađanja, a korporacije svojim uposlenicima vladaju nadziranjem i prijetnjama automatizacijom.

U ovom izvanrednom djelu ugledni umjetnik i pisac James Bridle donosi pregled povijesti umjetnosti, tehnologije i informacijskih sustava, i raskrinkava tamne oblake koji se nadvijaju nad naše snove o uzvišenom digitalnom dobu.

*   *   *

Tehnologija je problem koji moramo riješiti ne bismo li se oslobodili lažne algoritamske izvjesnosti. Lucidno i neustrašivo.

—Hito Steyerl

 
JAMES BRIDLE djeluje u širokom rasponu umjetničkih tehnika i disciplina. Kao pisac objavljuje u časopisima Wired, Atlantic, New Statesman i Guardian, a na BBC-u uređuje i vodi emisiju “New ways of seeing”. Studirao je računarstvo i kognitivnu znanost na londonskom sveučilištu University College, da bi doktorirao s temom kreativnih primjena umjetne inteligencije. Bridleovi su radovi dostupni na adresi jamesbridle.com.

 

Biblioteka Rad i misao dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

 

    

    

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV