Sablasti tranzicije – Socijalna historija kapitalizma

AUTORICA: Ankica Čakardić

BIBLIOTEKA: Rad i misao

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČI: Jesenski i Turk, Drugo more

RECENZENTI: prof. dr. sc. Nadežda Čačinović, prof. dr. sc. Rade Kalanj

GRAFIČKI UREDNIK: Oleg Šuran

GODINA IZDANJA: 2019.

ISBN: 978-953-22287-9-3


NARUČI KNJIGU


Biblioteka Rad i misao objavljuje naslove koji program Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture smještaju u teorijski i istraživački kontekst i pridonose razumijevanju rada u suvremenom društvu kroz različite perspektive.

Knjiga Ankice Čakardić je spoj socijalne filozofije, društvene teorije i povijesti. U njoj se marksističkom analizom tranzicije iz feudalizma u kapitalizam te radovima Hobbesa i Lockea u kojima dolazi do teorijske afirmacije kapitalizma analizira pojava i izvor ranog, tzv. agrarnog kapitalizma. Autorica na koncu nudi prijedlog marksističko-feminističke analize agrarnog kapitalizma.

Knjigu naručite na ovoj poveznici.

O KNJIZI

Što je kapitalizam? Kad je nastao? Koji su izvori kapitalizma? Je li nastao slučajno? Sablasti tranzicije. Socijalna historija kapitalizma odgovara na ova i slična pitanja i kritizira tezu da je kapitalizam “oduvijek prisutan”, da njegove pretpostavke leže u dalekoj povijesti i da je posljedica univerzalnih i vječnih karakteristika ljudske prirode.

Knjiga predstavlja spoj socijalne filozofije, društvene teorije i povijesti. U užem smislu taj se spoj proteže kroz tri usko povezane tematske sekcije koje problematiziraju pojavu i izvore ranog, tj. agrarnog kapitalizma. Prva je sekcija skica marksističkih rasprava o problemu tranzicije iz feudalizma u kapitalizam. U drugoj se nudi analiza konkretnog odsječka engleske intelektualne historije ranog novog vijeka i njezine teorijske afirmacije kapitalizma – u prvom redu u radovima Thomasa Hobbesa i Johna Lockea. Konačno, u trećoj sekciji formulira se prijedlog marksističko-feminističke analize agrarnog kapitalizma.

Autorica je, u tematski izazovnom i nadasve kontroverznom kontekstu, obavila impozantan istraživački i interpretativni posao. […] Osobita je vrijednost ovoga djela u tome što ono razlaže, objašnjava i temeljito tumači bitne koncepte i teoreme vezane za kapitalističku društveno-ekonomsku formaciju, probleme koji ni danas, u doba neoliberalnog kapitalizma, nisu posve jasni ili su ideološki zamagljeni.

— Rade Kalanj, iz recenzije

 
ANKICA ČAKARDIĆ nositeljica je Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz znanstvene i publicističke članke, objavila je i knjigu Ustajte prezrene na svijetu. Tri eseja o Rosi Luxemburg (2019). Članica je uredništva izdanja The Complete Works of Rosa Luxemburg (Verso).

 

Biblioteka Rad i misao dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

 

    

    

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV