Molitvom spasimo žene od nametnute krivnje

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Nova multimedijalna izložba riječke umjetnice Milijane Babić, naziva Zdravo Marijo, milosti puna, bavi se temom negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj. Zasniva se na umjetničkim akcijama u javnom prostoru tijekom 2016. godine, kao i na istraživanju sadržaja katoličkih medija u razdoblju između 2015. i 2016. godine.
  
Otvorenje izložbe je u petak 18. studenog 2016., u 20 sati. Ulaz je slobodan, a izložba u galeriji Filodrammatica traje do 2. prosinca.

 

zdravo marijo, milosti puna fb_event

 
Na izložbi će biti predstavljena videodokumentacija umjetničke akcije “7 dana za ženu”, nastale kao reakcija na međunarodnu katoličku molitvenu inicijativu ”40 dana za život”, koja je izvedena uoči Međunarodnog dana žena 2016. godine u suradnji s građankama i građanima Rijeke i SOS telefonom – Rijeka. Akcija u formi protesta započela je ispred Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, nasuprot moliteljima spomenute inicijative, nastavljajući se narednih dana ispred državnih institucija i Katedrale Sv. Vida, a završila je na Međunarodni dan žena ispred Gradske uprave na riječkom Korzu. Navedeni dio izložbe sastoji se i od komentara na akciju koje je umjetnica bilježila za vrijeme njenog održavanja te preuzela s društvenih mreža i internetskih portala.

Drugi dio izložbe čini publikacija ‘mudrih misli’, čiji se sadržaj sastoji od spornih izjava iz katoličkih tiskovina, te dokumentacije intervencije u javnom prostoru koja je u tijeku.
 

Video prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

 
Iz teksta Razotkrivanje cinizma religije Suzane Marjanić:

(…) angažirana izložba Zdravo Marijo, milosti puna Milijane Babić glas je za slobodu, za apoteozu pameti, za skidanje velova iluzija stanja na rubu pameti onima koji vjeruju da je u katoličkoj inicijativi “40 dana za život” riječ o nasljedovanju Krista. Ili kao što je Edward Snowden, tek kao CIA-in agent, shvatio da američki rat protiv terorizma nije rat protiv terorizma već da je riječ o američkoj gospodarskoj premoći nad ostatkom svijeta (…)

 

zvijezda

 

 

Poslušajte intervju o izložbi s Milijanom Babić u emisiji Abeceda nezavisne kulture, koja nastaje u suradnji Radio Studenta, Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i portala Kulturpunkt.hr:


Milijana Babić diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu (Južnoafrička Republika) i magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja je suradnica festivala Mesto žensk u Ljubljani, a od 2007. do 2014. godine surađivala je s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Članica je riječkog udruženja umjetnika Delta 5. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a sa švedskom umjetnicom Idom Hansson u lipnju 2015. godine primila je nagradu Grada Rijeke Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti u periodu 2013. i 2014. godine, za izložbu Put yourself in my place / Na mom mjestu u produkciji Drugog mora, koja je tijekom rujna i listopada 2014. godine također bila predstavljena u Filodrammatici.
milijana-babic-foto

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV