Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Izložba Ne damo vam sve rezultat je radionice suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje Naglavačke, kroz koju su učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole, te studenti prve godine fakulteta realizirali autorske radove uz mentorstvo Elene Apostolovski i Petre Čargonje iz kolektiva Spačke.
 
Izložba će se otvoriti u Galeriji SKC (Kružna 8, Rijeka) u petak 14. svibnja u 18 sati.  Zbog važećih epidemioloških mjera otvorenje će proći bez ikakvog službenog protokola i predstavljanja, a izložbu je tog dana moguće posjetiti do 22 sata. Nakon otvorenja, izložbu razgledajte do 19. svibnja, svakim danom osim nedjelje od 17 do 20 sati, a utorkom i srijedom i od 11 do 14 sati!
 
Autori/ce radova su Lara Grdinić, Nina Draščić, Marija Blašković, Aida Mašinović, Sarah Klešin, Claudia Bošković, Stella Sumić i Karlo Klanac.

O IZLOŽBI

 
Kako izgleda život srednjoškolaca i mladih danas i kako njihovu svakodnevnicu oblikuju dominantne ideologije?

U društvu obilježenom tehnologijom, otuđenjem i sveopćom nesigurnosti, suočeni s nelogičnim zahtjevima okoline, autorice i autori ove izložbe tragaju za samoočuvanjem i utočištem, ali i za slobodom i promjenom ispitujući propusne granice između sebe i svijeta.

Prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

Balansirajući na rubu frustracije i apatije, suočavaju se sa nesagledivim odnosom uzroka i posljedica kroz eksperimentiranje, kritičko promišljanje svakodnevice, pokušaj i pogrešku. Bilježeći i prateći razgovore – s vlastitim dnevnicima, prijateljima, obitelji – suprotstavljaju se površnosti društvenih odnosa. Kritiziraju strukture koje im nameću ideal izvrsnosti, konstantne produktivnosti i ambicije, kao i kult individualizma i pritisak da uvijek budemo najbolja slika sebe.

Suprotstavljaju se ‘odraslom’ svijetu binarnosti i eksploatacije u kojem su pravila igre postavljena na štetu većine, te poručuju: „Ne damo vam sve od sebe, nećete dobiti cijele nas.“

Radionica 'Gledanje Naglavačke' u OKC-u Palach prethodila je izložbi 'Ne damo vam sve'

 

U skladu s trenutno važećim mjerama i preporukama za sprječavanje zaraze koronavirusom, u prostoru galerije je ograničen broj posjetitelja. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

 


 

Spačke

facebook.com/spacke.smicalice
instagram.com/spacke_/

Spačke su nezavisna inicijativa Elene Apostolovski i Petre Čargonje koja se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije, Spačke se bave marginalnim perspektivama u umjetnosti i kulturi. Protekle dvije godine Petra i Elena su kroz Spačke održale dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC koje smještaju u fokus feministički osviještenu vizualnu kulturu, te su rezultirale izložbama "Rodom u koprive" (2019., 2020.). Ove su godine unutar istoimenog projekta osmislile kalendar Galerije SKC s ilustracijama 13 studentica koje tematiziraju različite aspekte ženske svakodnevice.
Elena Apostolovski i Petra Čargonja - Spačke

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV