Tijatova zadnja plovidba

Video prilog portala Moja Rijeka

Plan evakuacije je ambisonična 3D kompozicija u prostoru koja je nastala na temelju zvučne dokumentacije Jadrolinijinog broda Tijat, izgrađenog 1955. godine, koji plovi na relaciji Šibenik – Zlarin – Prvić – Vodice.

Instalacija će se u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak, 17. siječnja 2019. godine u 20 sati, istovremeno kad i izložba Games and Politics / Igre i politika u susjednom galerijskom prostoru. Nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti do nedjelje 20. siječnja, od 17 do 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

„Glavna karakteristika broda je motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom mašine koji se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti moćnog zvuka njegovog motora su zbijeni i odzvanjaju kroz prostor broda te se, kao u orkestru, saslušavaju kao jedna cjelina.”

Tijat Plan evakuacije

Koristeći različite mikrofone, Toni Meštrović slušatelja uranja u višedimenzionalni fizički vrtlog zvučnog doživljaja broda Tijat dok plovi svojom dalmatinskom rutom. Postavljeni na brojnim mjestima u brodu, na brodu i oko broda, vanjski mikrofoni snimaju atmosferu na palubi i strojarnici, kontaktni mikrofoni bilježe vibracije zvučnih valova što prolaze kroz metalne stijenke i podove dok hidrofoni, uronjeni u vodu, snimaju brodska isplovljavanja i uplovljavanja, uz sudaranje planktona sa senzorima snimateljskog instrumenta.

Tijat - Plan evakuacijeTijat uplovljava u Prvić Luku, autorica: Remi Jouan (izvor Wikipedija)

Posjetitelj je istodobno na raznim mjestima u trupu broda i njegovim površinama te površinama koje brod dodiruje pri plovidbi: ispod i iznad vode, u motoru, u metalu, u vodi, u valu. Uronjenost u zvukove broda, brodogradilišta, čekaonica, kamenih kuća, otoka i soli stvara iskustvo rada koje je u isto vrijeme i burno i smireno. Plan evakuacije je svojevrsno evakuiranje zvukova broda Tijata, među posljednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu.
 

Toni Meštrović je umjetnik koji radi uglavnom u mediju video i zvučnih instalacija. Rođen je 1973. godine u Splitu, diplomirao je 1999. godine na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln. Profesor je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Odsjek za film i video. Do sada je održao niz samostalnih i sudjelovao u skupnim izložbama. Dobitnik je 2 nagrade T-HT 2015. godine.
Toni Meštrović - Plan evakuacije - 1

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV