Oživimo odbačene materijale!

Edukativni program radionica zagrebačke organizacije Radiona.org, pod nazivom Workshop(ologija), bavi se načinima na koje možemo koristiti različite materijale sa svrhom stvaranja kreativnih uradi-sam rješenja. Polaznici radionica istraživat će mogućnosti oblikovanja papira, optičkih iluzija i minimalističke elektronike, i savladavati strah od otvaranja elektroničkih uređaja i zagledavanja u utrobu mašine.

U okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, radionice će se održati u Omladinskom kulturnom centru Palach, u četvrtak 5. prosinca (od 17 do 21 sat) i u petak 6. prosinca (od 11 do 15 sati).
 
Najvažnije od svega: radionice su besplatne i u njima mogu sudjelovati SVI, bez obzira na dob, znanje, kompetencije i bilo koje druge kriterije.

 

>>> za sudjelovanje nije potrebna prijava, sve što trebate napraviti je doći i pridružiti se jednoj od ovih radionica:

 

Paula Bučar: Eksplozivna knjiga
Na radionici će se izrađivati interaktivna džepna verzija knjižice koja može služiti kao bilježnica, čestitka ili blok za crtanje. Prilikom otvaranja, interaktivna kvadratna knjižica transformira se i „eksplodira“ u niz kvadratnih i trokutastih stranica prikladnih za zapisivanje, crtanje i lijepljenje poruka i fotografija. Explosion book izrađivat će se od papira i kartona, a polaznici joj mogu prema vlastitom ukusu dekorirati vanjske korice i osmisliti joj unutarnji sadržaj, odnosno namjenu. Izrada u prosjeku traje dvadesetak minuta, u tijeku kojih se od isprintanih nacrta savijaju i sklapaju osnove knjižice, koje se potom mogu ukrašavati pomoću dostupnog pribora i materijala.
 

Deborah Hustić: Elektronička bića
Polaznici radionice Elektronička bića zajedno će izrađivati neobične robotičke likove od elektronike, koji se kreću, crtaju, svijetle ili proizvode različite zvukove. Uz učenje osnova elektronike, polaznici će se ozbiljno igrati žicama, baterijama i alatima poput lemilica, s ciljem izrađivanja pokretnog, svjetlećeg ili zujajućeg robota. Namjera radionice je poticanje minimalističkog pristupa te ponovna i kreativna upotreba odbačenih komponenti u svrhu što manjeg stvaranja elektroničkog otpada.
 

Damir Prizmić: Analogni GIFovi
P(r)olaznici radionice upoznat će se s neobičnom optičkim kinetičkim medijem zvanim kinegram (poznat i kao barrier-grid, scanimation, ombro-cinéma…). Pomoću računalnih alata ili vlastitih ruku, prenamjenom postojećih materijala ili potpuno iz nule – polaznici će izrađivati vlastite pokretne slike, tzv. analogne animirane GIF-ove ili apstraktne op art uratke. Rezultate će moći ponijeti sa sobom i iskoristiti ih kao zanimljive čestitke za nadolazeće blagdane.
 

Goran Mahovlić: Hardware Freedom
Radionica je zamišljena kao otvoreni laboratorij elektronike, na koju će polaznici moći donijeti svoje uređaje koje žele hakirati – igračke (pogotovo one koje rade na daljinsko upravljanje), radio prijemnike, GPS prijamnike, LCD monitore iz odbačenih uređaja, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, kamere, igrače konzole, dijelove računala, uređaje koji na sebi imaju senzore, itd. – i od njih stvoriti nove i još luđe kreativne naprave. Ukoliko žele, mogu i međusobno povezati više naprava uz pomoć senzora, Arduino mikrokontrolera, Raspberry Pi mini računala i sl. Osim savjeta i podrške voditelja, polaznicima će na raspolaganju biti sva potrebna oprema (multimetar, osciloskop, logički analizator, PICKIT3, USBASP, USBISP, Arduino, Raspberry Pi, GQ-4X Willem programator, itd.).

Radionicom se želi povećati svijest o važnosti slobodnog hardvera u zajednicama koje se bave elektronskim medijima i prostorima novih praksi koji kombiniraju tehnologiju, znanost i umjetnost (javnosti poznatim pod nazivima hackerspace, makerspace, media lab i fab lab), s ciljem poticanja sudjelovanja u aktivnostima lokalnih inicijativa i zajednica koje se bave otvorenim hardverom.
 

Poslušajte najavu radionica na Radio Roži:

Video prilog portala Moja Rijeka

Workshopologija je znanost osmišljena u stručnim krugovima makera, hakera, umjetnika, dizajnera i elektroničara pri kompleksnom radu s odbačenim materijalima. U okviru te znanosti, koja se može studirati samo na nekim sveučilištima i makerspaceovima u svijetu (a da toga studenti prvih godina nisu ni svjesni), najviši rang koji je moguće ostvariti je doktorat iz inovativne upotrebe odbačenih materijala i iskrivljene stvarnosti. Kao i u svakoj znanstvenoj disciplini, i ovdje se dogodila podjela na dvije struje, jedna koja se školuje prema kurikulumskom sustavu (preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij) i druga koja se temelji na eksperimentalnoj edukaciji i dijeli prema pojasevima stručnosti: zeleni, žuti, narančasti, ljubičasti i, najviši, crni pojas inovativnosti. U ovom trenutku još ne postoje ozbiljniji statistički podaci o tome koliko je stručnjaka ove doista osobite znanosti u svijetu. Članovi Radione u najvećem broju posjeduju ljubičasti, narančasti i crni pojas inovativnosti.

 

Radiona / Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, točnije STEAM područjima (Znanost / Tehnologija / Inženjerstvo / Umjetnost / Matematika). Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) kulturama. Radiona.org fokusira svoje aktivnosti na edukaciju, istraživačke procese, umjetničke projekte, kustoske prakse, rezidencije, međunarodne i domaće intersektorske suradnje, samoobnovljive sisteme i socijalno osviještena pitanja.
radiona

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV