Virtualno šetajte Rijekom i sudjelujte u oblikovanju izložbe

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

DEPT. (Describing the Present Tense) je participativni istraživački projekt čiji je cilj opisivati trenutna stanja okoliša u kojem živimo, u aktivnoj suradnji s lokalnim zajednicama, stanovnicima i organizacijama.

DEPT. će u drugoj polovici studenog gostovati u Rijeci radionicom i izložbom naziva IZ NJIH, baveći se pitanjem „što riječki javni prostor traži od nas?“. Pozivamo vas da sudjelujete u kolektivnom odgovaranju na ovo pitanje i time budete dio DEPT.-ovog otvorenog laboratorija.

Željeli bismo prikupiti slike riječkih ulica i u njima prepoznati poruke, zapise, znakove i objekte, koji nas pozivaju „da nešto učinimo“, „da obavimo neku radnju“, „da zamislimo neko drugo mjesto“. Također smo u potrazi za ljudima koji žive u Rijeci, a koje bi zanimalo sudjelovanje u razgovorima, opisivanjima i ponovnom kontekstualiziranju tih slika.

Prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

Radionički dio održat će se od 15. do 17. studenog u Galeriji Filodrammatica, gdje će se 20. studenog otvoriti izložba nastala na temelju prikupljenih podataka i materijala.

Nakon otvorenja, u srijedu 20. studenog u 20 sati, izložba će ostati otvorena do 6. prosinca, radnima danima od 17 do 20 sati.

Sudjelovanje na radionici i ulaz na izložbu su besplatni.

 

PRIJAVITE SE DO 3. STUDENOG ISPUNJAVANJEM OBRASCA U NASTAVKU OVOG TEKSTA ↓

Započet ćemo pitajući vas da nam pokažete početnu i završnu točku neke rute, staze, puta kojima u Rijeci često prolazite. Potom ćemo s Google Street Viewa izvući slike i obraditi ih pomoću algoritama za prepoznavanje slika. Na taj ćemo način dobiti personalizirani katalog znakova, koji ćemo na radionici zajedno koristiti u raspravi o ulozi tih znakova u našem svakodnevnom okolišu.

Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno znanje. Jedino što nam treba je malo vašeg vremena da zastanete, promotrite i opišete ono što vidite svaki dan u prolasku gradom.

Ako želite sudjelovati, prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca (unesite e-mail adresu i kliknite na tipku “DALJE” pri dnu teksta):

 

 

>>

DEPT. se temelji na mnoštvu nacionalnih i međunarodnih, umjetničkih i akademskih iskustava, s kojima se središnji tim susreće već više od pet godina. DEPT. čine:    

Donato Ricci (médialab SciencesPo) – istraživač

Radi na hibridizaciji istraživanja na području dizajna i digitalnih društvenih znanosti, s naglaskom na „materijalizaciji podataka“ u javnim i sudioničkim situacijama.  

Duncan Evennou (Lighthouse Company) – glumac i redatelj

Stvara radove na granici suvremene umjetnosti, sociologije i performansa, s naglaskom na kreaciju, istraživanje i pedagogiju. Njegove predstave odražavaju volju za propitivanjem suvremenosti.  

Calibro – dizajneri

Multidisciplinarni dizajnerski studio koji radi u polju eksperimentiranja i istraživanja digitalnih podataka, s fokusom na dizajniranje procesa i alata za izvlačenje, vizualizaciju i objavljivanje kompleksnih podataka i informacija.  

Benoît Verjat (g-u-iexcellandoEnsad Nancy) – istraživački dizajner

Surađuje sa znanstvenicima, umjetnicima, javnim institucijama i lokalnim akterima na njihovim istraživanjima. Posebnu pozornost pridaje prirodi znanja i djelatnoj ulozi dokumenata u epistemičkim procesima.

 

Nakon Rijeke, DEPT. će slične programe provesti u Portu, Parizu i Strasbourgu.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV