Snimka predavanja

U utorak, 31. svibnja 2022., kulturolog i pisac Aljoša Pužar održat će u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) predavanje pod nazivom Ljupki novi svijet, koje će započeti u 19 sati.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Predavanje će govoriti o fenomenu slatkoće (zapravo “slatkosti”), ljupkosti, medenosti, kao estetičkoj ali i političkoj i etičkoj kategoriji. Društveni procesi zaslađivanja zanemarena su ali važna dimenzija suvremenog kapitalizma, politike i društvenog života uopće. Od estetizacije bespomoćnosti do mimikrijske infantilizacije moći samo je korak.

Aljoša Pužar - Ljupki novi svijet, foto Aljoša Pužar

Foto: Aljoša Pužar

Predavanje će ponuditi teorijsku osnovu ali i niz primjera iz korejske, američke i slovenske kulture, u rasponu od malih ruku Donalda Trumpa do lukrativnog cvrkutanja K-pop idola.

Predavanje će poteći na hrvatskom i engleskom jeziku.
  

 

Aljoša Pužar je kulturolog i pisac rođen u Rijeci. Doktorirao je u Rijeci 2006. i Cardiffu 2015. godine. Njegova područja interesa pružaju se od kulturalne teorije međustanja, do korejskih studija roda i mladih. Na Sveučilištu u Rijeci predavao je književnu teoriju i kulturologiju, te bio suosnivač programa kulturalnih studija. Na Sveučilištu u Trstu predavao je studije prevođenja, a na južnokorejskim sveučilištima HUFS i Yonsei kulturnu geografiju, rodne studije i urbanu antropologiju. Trenutno predaje na Fakultetu za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani i na Sveučilištu umjetnosti u Berlinu. Autor je znanstvenih i publicističkih knjiga, esejist i pjesnik. Živi u Ljubljani.
Aljoša Pužar

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV