S otvorenja izložbe. Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Izložba Ide Ide Identitet je rezultat radionice suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje Naglavačke 2.0 kroz koju su učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole, te studenti prve i druge godine fakulteta realizirali autorske radove uz mentorstvo Elene Apostolovski i Petre Čargonje (nezavisna inicijativa Spačke).

Autori/ce radova su Lara Grdinić, Marija Blašković, Claudia Bošković, Toni Buškulić, Elena Štokovac, Dorian Jurešić i Nina Ćorić.

Postav izložbe. Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Izložba se otvara u petak 20. svibnja u 20 sati u Galeriji SKC (Kružna 8, Rijeka), gdje ostaje do 30. svibnja u radnom vremenu galerije od 17 do 20 sati.

Moramo li biti posebni? Je li običnost neudobna? U pretresanju vlastitih bića i potrazi za autentičnosti, pitamo se: koliko naš identitet određuju drugi? Dok se svakodnevno ogledavamo u intimnim prostorima samorefleksije i mjerimo potvrdu okoline u lajkovima i seenovima, strukture društvenih mreža vode nas hodnicima tuđih lica, provoda i postignuća.

Obasuti smo dijapazonom životnih stilova, inspiracijskim porukama i nebrojenim savjetima kako biti ono što jesmo. Kako se osjećamo pred ovim zahtjevima koji se podvaljuju pod izbore? Možemo li biti što jesmo u svijetu beskonačnih kopija bez originala?

Autori/ce radova i voditeljice programa Petra Čargonja i Elena Apostolovski (Spačke). Foto: Tanja Kanazir / Drugo more

Druga generacija polaznika/ca radionice Gledanje Naglavačke suočava se sa solipsizmom i terorom samoodređenja. U svijetu u kojem je svatko poseban, a lifestyle je valuta kojom kupujemo svoju poziciju na ljestvici društvenih odnosa, oni pokušavaju prepoznati sebe. Umorni od šetnje šarenim dućanom identiteta, odbacuju slojeve identifikacija i lažnih autentičnosti ne bi li na trenutak osjetili olakšanje bezimenosti.

Prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

Polazeći od osobnog iskustva autori/ce pregovaraju s vlastitim identitetom istražujući autentičnost kao podvalu sistema ali i potencijal otpora i akcije u društvu interpasivnosti.

 

IDE IDE IDENTITIET

GRUPNA IZLOŽBA

☛ Galerija SKC, Kružna 8, Rijeka

  
20. – 30. 5. 2022.

 

OTVORENJE IZLOŽBE:
petak, 20. svibnja, u 20 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE:
pon-sub od 17 do 20 sati

  

AUTORI/CE:

 Lara Grdinić, Marija Blašković, Claudia Bošković,
Toni Buškulić, Elena Štokovac, Dorian Jurešić, Nina Ćorić

MENTORICE:

Petra Čargonja i Elena Apostolovski

 

Ide Ide Identitet - PLAKAT_IMENA

 


 

Spačke

facebook.com/spacke.smicalice
instagram.com/spacke_/

Spačke su nezavisna inicijativa koja se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije, Spačke se bave marginalnim perspektivama u umjetnosti i kulturi.
Elena Apostolovski i Petra Čargonja - Spačke

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV