“Ljudi, životinje, pojave i društvene vrijednosti ovog podneblja”

Epizoda Marke Žvake snimljena u Rijeci

Ponovimo gradivo iz pilot epizode: Banana Split Screen donosi razgovore s različitim autorima, umjetnicima i prekarnim radnicima čiji proces rada izlazi iz paradigme normalnog i tradicionalnog, ili se često uopće ne percipira kao rad.

Kako najavljuju voditelji ovog serijala Leo Kirinčić i Dorotea Škrabo, u drugoj epizodi dolaze nam gosti iz Beograda, dvojac svima zvan kao Marka Žvaka. Iza tog imena kriju se dva Dušana, momci koji često na vrlo duhovit način kritički izvještavaju o događajima s beogradskih i nekih drugih ulica.

Dušan i Dušan stižu u Rijeku gdje će snimiti svoju prvu epizodu Marke Žvake na ovim prostorima. Premijera epizode biti će predstavljena u Filodramatici, u srijedu 14. studenogu 20 sati.

 

Nakon projekcije će Leo i Dorotea razgovarati s autorima o njihovom radu i razvoju, o tome je li moguće zarađivati od platforme kao što je YouTube, i kako njihov alter ego Marka Žvaka u poslovnom smislu doprinosi njihovoj produkcijskoj kući Ciklotron.

Uz visokokvalitetnu produkciju koja obrađuje širok spektar aktualnih i često kontroverznih društvenih pitanja, Dušan i Dušan redovito prenose o čemu razmišljaju džogeri dok trče, kako se osjećaju stanovnici nebodera na Novom Beogradu koji kao posljedicu jednog Titovog govora imaju stup u dnevnim boravcima, kako izgleda frizerski salon u kartonskom romskom naselju, formiraju li umirovljenici red ispred pošte prije ili poslije 4 ujutro na dan isplate mirovina, i što misle Beograđani o pušačima koji posljednji dim unose u gradski autobus.

Foto: Kristijan Vučković / Drugo more (Flickr galerija)

Njihov YouTube kanal prati preko 45.000 pretplatnika, a za sada su objavili više od 350 video uradaka. Marka Žvaka se od 2006. do 2011. godine prikazivala na televizijskom kanalu B92, nakon čega emisiju u vlastitoj produkciji Ciklotron sele na YouTube. Autori su mnogih nagrađivanih djela, među kojima je i legendarni kratki film Pipači hleba.

 

Godine 1993. u AP Branko Krsmanović u predstavi Vudija Alena “Smrt” glume zajedno i upoznaju se Šaponja i Čavić. Prvi je krstio drugog, a drugi vjenčao prvog. Postoji više tumačenja šta zapravo znači "Marka Žvaka". Čak će vam jedan Dušan ispričati jednu, a drugi drugu priču o tome otkud naziv Marki Žvaki. Najpribližniji odgovor je da je pakiranje Orbit žvaka prodavanih na ulici oduvijek vrijedelo manje-više jednu njemačku marku, kao i da kvalitetna žvaka (priča) zaslužuje svoj brend (marku). Nova izdanja Marke Žvake objavljuju se četvrtkom oko 10 sati. Pišite im na zvakamarka@gmail.com.
Marka Žvaka

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV