Uskoro, u okviru projekta CORNERS kreće Balkanska ekspedicija s trideset umjetnika i istraživača iz 7 zemalja Europe koji putujući traže priče i inspiraciju za svoj rad. Ovaj umjetnički pothvat prelaska preko brdovitog Balkana započinje u Zagrebu 15. 04. 2012., a završava u Rijeci 29.04.2012.

 

Pred nama je Balkanska ekspedicija, dio prve faze europskog projekta CORNERS R&D (2011.-12.) koji se sastoji od 4 umjetničke ekspedicije u vanjske regije Europe.

Sjeverna ekspedicija je u kolovozu 2011. istraživala priče na sjevernim područjima Norveške i Švedske, gdje golema divlja priroda i autohtona zajednica naroda Sami nadilaze granice država. U listopadu 2011. Kavkaska ekspedicija otkrivala je uglove Turske, Gruzije i Azerbajdžana, putujući kroz raznolike postsovjetkse regije s autonomnim enklavama i odcijepljenim republikama. Istočna ekspedicija (18.-31.08.2012.) će istraživati skrivene narative oko granica Ukrajine, Poljske, Bjelorusije, Litve i Kaliningradske Oblasti.

Balkanska ekspedicija će trajati od 15. do 29. 4. a suočiti će se sa starim i novim narativima, legendama i stereotipima na teritoriju koji nije nikada dopustio da ga se uhvati granicama, bilo povijesnima, bilo geografskim, ekonomskim, geopolitičkim, ideološkim, bilo granicama religija ili jezika. Dijelit ćemo priče s ljudima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije i Crne Gore.

 

Ekspedicija će posjetiti Jasenovac, Užice, Prizren, Shkoder, Cetinje, Mostar, Dubrovnik i druga mjesta diljem Balkana, a na svakoj postaji umjetnici i istraživači prezentirat će svoje radove, izvoditi male akcije u javnom prostoru, organizirati rasprave i okrugle stolove. Umjetnici će kroz putovanje susresti angažirane građane i kulturne aktiviste koji ih vode kroz svoje priče, kreacije, razmišljanja i životne situacije.

CORNERS je suradnički projekt šest kulturnih organizacija iz četiri zemlje koje su na neki način smještene na rubovima Europe: Intercult i Umeå 2014 Europska prijestolnica kulture – Švedska, Exodos Ljubljana – Slovenija, Drugo More i Pogon – Hrvatska, i Gradski kulturni institut, bivši Gdansk 2016 – Poljska.

Cilj projekta CORNERS je da se nečuveno čuje, da nevidljivo postane vidljivo – i da se osvrnemo na naš kontinent iz njegovih najudaljenijih uglova. CORNERS istražuje područja daleka od kulturnih, političkih i ekonomskih središta Europe, mnogima nepoznata. CORNERS mijenja perspektive stavljajući periferiju u centar pažnje.

U idućoj fazi CORNERS će razviti, koproducirati i distribuirati niz novih umjetničkih radova nadahnutih pričama iz uglova Europe. Želimo se ponovno povezati s mjestima koje smo posjetili tokom ekspedicija kako bismo izveli, prikazali i raspravljali s onima koji su nadahnuli naše radove.

CORNERS su podržali: Program Kultura Europske unije, Švedski institut,  Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Mesto Ljubljana, Ministarstvo za kulturo Republike Slovenije, Vijeće za umjetnost Sjeverne Irske i drugi.

Pridružite nam se!

http://www.cornersofeurope.org

facebook.com/cornersofeurope

twitter.com/_corners_

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV