Spajajući uglove Balkana

 

Nakon što je u lipnju prošle godine zbog neodobrenih viza bio primoran otkazati turneju po Hrvatskoj, kosovski bend Gipsy Groove u petak 11. ožujka napokon dolazi u riječki Omladinski kulturni centar Palach! Za toplu dobrodošlicu i plesno zagrijavanje pobrinut će se riječki osmočlani ska/punk/reggae kolektiv Officer Down!

Koncert počinje u 22 sata, a ulaz je besplatan!
  

Koncert organiziramo u sklopu događaja CORNERS Audience Link, kojim želimo predstaviti i najaviti CORNERS Triangle, dvotjedni događaj koji će se krajem svibnja i početkom lipnja istovremeno provoditi u gradovima-sjedištima organizacija Drugo more (Rijeka), Pogon (Zagreb) i Exodos (Ljubljana).

Tom će se prilikom Zamet od rubnog riječkog naselja prometnuti u središte umjetničkog djelovanja, postajući pozornicom za dvadesetak umjetnika koji će predstaviti svoje suradničke radove nastale na ekspedicijama i susretima po raznim uglovima Europe u okviru međunarodne platforme CORNERS.

    

zvijezda

   

⊗ GIPSY GROOVE (Priština, Kosovo)

Nastao 2010. godine, Gipsy Groove kombinira balkansku romsku glazbu s elementima jazza, reggaea, funka i ska, izazivajući plesne pokrete na karizmatičnim i energetičnim koncertima koji su obilježeni čestim improvizacijama. Članove benda krase različite narodnosti, a tu kulturnu raznolikost, kao i posvećenost ljudskim pravima, miru i pacifizmu, bezrezervno izražavaju u svojim nastupima.

Gipsy Groove danas slovi za jednog od najpoznatijih kosovskih bendova, uvršten u popis redovitih izvođača najposjećenijih koncertnih dvorana i događaja u svojoj zemlji. Doprinoseći između ostalog razbijanju predrasuda prema romskoj zajednici, članovi benda aktivno dokazuju kako ljudi različitog porijekla i grupnog identiteta mogu zajednički surađivati i stvarati.

Njihov prvi album “Gipsy Groove” snimljen je 2013. godine, sadržavajući osam pjesama među kojima je i nekoliko obrada poznatih tradicionalnih romskih izvedbi. U prosincu 2014. godine izdali su drugi album “BalkanMania”, progovarajući o slobodi kretanja, emancipaciji žena, ljubavi i rock and rollu.

Na putu prema zapadu u sklopu europske turneje, Gipsy Groove se na jednu večer zaustavlja i u Rijeci, s jasnom porukom kako njihov nastup u lipnju prošle godine nije bio otkazan, već samo odgođen!

http://www.gipsygroovemusic.com/
https://www.facebook.com/gipsygroovemusic

    

   

⊗ OFFICER DOWN (Rijeka)

Od nastanka 2006. godine, Officer Down je odsvirao na stotinjak koncerata i festivala, svrstavajući se time u vrlo malu skupinu riječkih bendova bez službenog izdavača koji su izrazito koncertno aktivni i prepoznati diljem zemlje i regije. Kroz bend je do sada prošlo na desetke glazbenika, a do velikih promjena u zvuku dolazi 2009. godine kada se Officerima pridružuju novi gitarist, bubnjar i pjevačica, što je također bilo popraćeno preradom gotovo svih postojećih pjesmama.

Svoj demo prvijenac “Fušeri uzvraćaju udarac” izdali su 2011. godine, kada i brass sekcija dobiva pojačanje u vidu trombonista, a 2014. godine izašao je album “Mau Mau” koji sadrži devet autorskih pjesama.

Bend trenutno priprema pjesme za novi album i sprema proslavu deset godina postojanja, zbog čega njegovi članovi za ovu godinu najavljuju pregršt aktivnosti.

https://officerdown-rijeka.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Officer-Down-192414594468/CORNERS je interkulturna platforma umjetnika koju oblikuje i pokreće partnerstvo kulturnih institucija na rubovima Europe, pružajući umjetnicima i istraživačima mogućnosti za produkciju multidisciplinarnih umjetničkih projekata. te razmjenu onkraj geografskih, političkih i ekonomskih podjela. Više od 60 umjetnika i istraživača susrest će se i surađivat će kroz CORNERS, a koordinirat će ih više od 30 kulturnih organizacija i institucija. Svojim će radom doprijeti do stotina aktivnih građana i tisuća spontanih posjetitelja.


 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV