“Dragocjena si u mojim očima”

Foto: Drugo more (Flickr galerija)

Umjetnička akcija “7 dana za ženu” projekt je riječke umjetnice Milijane Babić, osmišljen kao reakcija na katoličku molitvenu inicijativu “40 dana za život”, koja se u razdoblju korizme po četvrti puta provodi u dvadesetak hrvatskih gradova. Akcija se izvodila na različitim lokacijama u Rijeci u razdoblju od sedam dana uoči Međunarodnog dana žena, odnosno od 2. do 8. ožujka 2016.

Poput inicijative “40 dana za život”, akcija koristi formu mirnog protesta, no umjesto u svrhu “spašavanja života” i “zaustavljanja pobačaja”, “molitvu” usmjerava prema “spašavanju žena od nametnute krivnje” i “zaustavljanju seksualnog zlostavljanja žena”. Transparent koji pritom u potpunosti preuzima poruku spomenute inicijative jest onaj sadržaja “Dragocjena si u mojim očima”, u čijem potpisu stoji “Bog”.
  

Video prilog portala Moja Rijeka o akciji

  
Prvog dana akcije, u srijedu 2. ožujka, sudionici su se okupili ispred Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, u neposrednoj blizini grupe molitelja iz inicijative “40 dana za život”.

Adresanti ovog protesta su državne institucije, a akcija je svojevrstan apel za zaštitu ženskih prava, kojima pod svjetlom aktualnih događanja u Hrvatskoj prijeti ozbiljna opasnost.

Zainteresirane građanke i građani također su bili pozvani se pridružite završnom danu akcije kao sudionici i publika, 8. ožujka od 11 do 12 sati ispred Gradske uprave na Korzu.

 

Akcija je u formi videozapisa predstavljena na izložbi Zdravo Marijo, milosti puna u galeriji Filodrammatica u prosincu 2016. godine.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV