Naslovnica knjige The Care Crisis

Britanska sociologinja i politologinja Emma Dowling održat će u okviru programa Refleks izlaganje Skrb onkraj krize: od privatizacije do solidarnosti (Care Beyond Crisis: From Privatisation to Solidarity), u srijedu 27. ožujka u 19 sati u prostoru Galerije Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka). Izlaganje će biti na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Sve češće se problemi s kojima se suočavamo kao društvo postavljaju u kontekstu potreba ‘ekonomije’, zbog čega sve ostalo izgleda kao manje važno. Međutim, kada bismo promijenili perspektivu i promatrali ekonomiju iz perspektive skrbi, naše bi se rasprave o problemima s kojima se suočavamo, kao i rješenjima za njih, također promijenile.

Svaka osoba u nekom trenutku života treba skrb, bilo da je riječ o socijalnoj skrbi, zdravstvenoj skrbi, skrbi o djeci ili skrbi za starije. U sjeni koronavirusa, skrb je postala jedna od gorućih tema našeg vremena. Ipak, sustavi skrbi diljem svijeta i dalje su u krizi. Unatoč rastućoj potražnji za skrbi, javne usluge se srezuju, dok se sustavi skrbi guraju još dublje prema tržištu. Bez iznimke, oni koji najviše trebaju skrb ostaju prepušteni sami sebi, dok oni koji pružaju skrb – bilo da su plaćeni ili neplaćeni – to čine pod iznimno teškim uvjetima.

U svojem će izlaganju Emma Dowling istražiti višeslojnu prirodu trenutne krize skrbi, njezine strukturalne uzroke, dinamiku i posljedice, postavljajući neizbježno pitanje: kako okončati krizu skrbi?

IZ MEDIJA

– Koga briga za skrb? Skrb onkraj krize Emme Dowling (ArtKvart)

 

Emma Dowling Rijeka plakatB2

Refleks
 


 

EMMA DOWLING

emmadowling.net

Emma Dowling je sociologinja i politologinja koja trenutno predaje na Sveučilištu u Beču. U istraživanjima se bavi transnacionalnom dinamikom krize i promjenama u sustavima socijalne skrbi, zdravstva i socijalne zaštite, uz dugogodišnji interes za ulogu emocija u suvremenom kapitalizmu. Nagrađivana je autorica knjige «The Care Crisis – What Caused It and How Can We End It?» (Verso, 2021) te je suosnivačica Kompetencijskog centra za ekonomiju infrastrukture, javne usluge i društveno opskrbljivanje sa sjedištem u Beču.
Emma Dowling

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV