The Invented Institution _ COST Rijeka

Od 8. do 10. travnja 2024., Drugo more u okviru međunarodnog projekta TOOLKIT OF CARE i programa Refleks organizira seminar Izmišljena institucija – omaž Francu Rotelliju. Istražujući bogata sjecišta kulturnih praksi i socijalne skrbi, ovo okupljanje nadahnuto je naslijeđem talijanskog psihijatra Franca Rotellija i inovativnim pristupima skrbi koji su se pojavili u Trstu uslijed pokreta deinstitucionalizacije.

Program se održava na engleskom jeziku i otvoren je za javnost, a ulaz je slobodan.

 The Invented Institution _ COST Rijeka

Godine 1988., Franco Rotelli (1942.-2023.) predložio je ‘Izmišljenu instituciju‘ kao strategiju za održavanje institucijskog iskustva Trsta, gdje je, nakon ukidanja psihijatrijskih bolnica pod vodstvom Franca Basaglije, proces radikalne imaginacije u stvaranju drugačijih oblika skrbi doveo do dubokog preoblikovanja pristupa socijalnoj skrbi. Konkretno, nove komunalne usluge skrbi za osobe s mentalnim zdravstvenim problemima implementirane su sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a zatim su – tijekom osamdesetih godina – kroz civilno-javna partnerstva osnivani kulturni laboratoriji, stambeni projekti i radne kooperative s ciljem brige za socijalna prava ranjivih skupina, prelazeći granice psihijatrijske discipline. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, ovaj proces radikalnog institucionalnog dizajna proširio se na ostatak sustava zdravstva i općenito socijalne skrbi.

Polazeći od zajedničkog čitanja Rotellijevog teksta – uzimajući u obzir njegove nedostatke ili proturječnosti, kao i potencijale i mogućnosti koje nudi – sudionici će se uključiti u kolektivnu raspravu o mogućim ulogama umjetnosti i kulture u postizanju socijalnih i institucionalnih promjena danas. Kroz razgovore će propitivati u kojoj mjeri i na koji način Rotellijeva kritika mentalnog zdravlja može biti protuteža za našu društvenu, političku i kulturnu akciju.

The Invented Institution _ COST Rijeka

Voditelji seminara su Francesco Salvini (Pantxo Ramas) iz agencije Conferenza Basaglia i Valeria Graziano, DAAD predavačica na Institutu za primijenjene studije kazališta, Sveučilište Justus-Liebig, Giessen.

Sudionici: Sanja Bojanić, izvršna direktorica Centra za napredne studije jugoistočne Europe (CAS SEE); Claudia Delso Carreira, aktivistica i savjetnica na Barcelona Research Institute (IDRA); Janna Graham, suvoditeljica budućeg Centra za institucionalnu analizu na Sveučilištu Goldsmiths; Gabriel Hensche, Škola zajedničkih dobara na Sveučilištu umjetnosti u Zürichu (Švicarska); Lepa Mladjenović, aktivistica i suosnivačica Žena u crnom; Luca Negrogno, Institut Gian Franco Minguzzi, Bologna; Bojana Piškur, kustosica u Muzeju moderne umjetnosti u Ljubljani; Ana Rodriguez Armendariz, istraživačica i kulturna radnica; Mirela Travar, koordinatorica Operacije Grad, Zagreb; Irene Turiel García, liječnica primarne zdravstvene zaštite u Asturiji i aktivistica.

 

Izmišljena institucija _ seminar _ plakat _ Invented Institution _ workshop poster

 

PROGRAM:

8. travanj

15 – 18 – prezentacije i uvodi

9. travanj

14 – 16 – “The Invented Institution”: teorijski doprinosi i rasprava

10th April 

14 – 16  – završna rasprava

 

Ovaj događaj je dio aktivnosti u okviru Working Group 3 “‘Analysis, Theory and Politics of Care’ u sklopu projekta TOOLKIT OF CARE (TOC), CA21102 (https://www.cost.eu/actions/CA21102) koji financira COST (European Cooperation in Science and Technology):

* TOOLKIT OF CARE (TOC) je međunarodni projekt koji vodi interdisciplinarna skupina kreativnih praktičara, akademika, istraživača i umjetničkih organizacija specijaliziranih za kreativne tehnologije, s velikim iskustvom u proizvodnji i širenju ove vrste znanja diljem Europe i svijeta, koji su se okupili kako bi formirati “kritičnu mrežu skrbi”. Mreža surađuje kako bi podijelila svoju zajedničku stručnost i tehničko znanje koje se koristi na kreativne načine, u svrhu razvoja znanja i metodologija skrbi. Glavni cilj je proizvesti dobro formuliran i integriran TOOLKIT OF CARE koji uključuje članke, prototipove, audiovizualnu dokumentaciju, tehničke priručnike, teorijske analize i podatke. Priručnik će djelovati kao model uspješnog dijeljenja znanja i stručnosti.

** COST (European Cooperation in Science and Technology)  je organizacija koja omogućuje istraživačima i inovatorima da uspostave vlastite istraživačke mreže u širokom rasponu znanstvenih tema, pod nazivom COST Actions, osiguravajući financijska sredstva za znanstvenu suradnju u formi konferencija, sastanaka, škola za obuku i znanstvenih razmjena. https://www.cost.eu/

 

 

 

Refleks

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV