Udruga Prostor plus u suradnji s Vijećem mladih Benčić započinje edukaciju s djecom školskog uzrasta, kroz koju će se osmišljavati pravi pravcati festival izvedbenih umjetnosti – cirkusa i suvremenog plesa. Radionica upoznavanja sa suvremenim plesom i raznim cirkuskim vještinama poslužit će kao uvod koji priprema polaznike za proces selekcije umjetničkog programa, a provodi se u sklopu projekta Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci.
 
Radionica se održava u subotu i nedjelju 8. i 9.6. od 9 do 15 sati u Filodrammatici, a voditelji su Ivana Kalc, Nives Soldičić i Marko Ilić.
 
Radionica je besplatna, a djeci će biti osiguran topli obrok. Prijave su otvorene do petka, 7. lipnja 2019. ili do popunjavanja predviđenog broja mjesta na radionici. Dodatne informacije i formular prijave pronađite na ovoj poveznici, no požurite s prijavama jer je broj mjesta ograničen! 

 
Da bi se festival mogao osmisliti kako treba – od dizajna, selekcije predstava, marketinga, potrebno je bolje se upoznati sa glavnom temom. U tome će polaznicima pomoći Marko Ilić, Nives Soldičić i Ivana Kalc s kojima će praktično isprobati različite cirkuske vještine i suvremeni ples. Istraživat će se koliko je teško izvoditi različite plesne figure, što sve podrazumijeva priprema koreografije, koje sve cirkuske vještine postoje te koje rekvizite i pripremu zahtijevaju.

Kroz subotu i nedjelju puno ćemo se kretati tako da je bitno da se obučemo u udobnu odjeću (tajice, trenirka, majica kratkih rukava)!

Radionicu je u emisiji Žiroskop na Radio Korzu najavila Tajana Josimović iz Prostora Plus:

 

Više o voditeljima:

Ivana Kalc. Nakon formalnog obrazovanja u Rijeci (studij germanistike i povijesti), 2003. godine odlazi u inozemstvo na studij suvremenog plesa (SEAD – Salzburg; Anton Bruckner Privatuniversitat – Linz, Austrija). Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesačica i pedagoginjaa u Austriji i Njemačkoj, 2008. godine dobitnica je DanceWEB stipendije u Beču (ImpulsTanz Festival). Godine 2009. osniva umjetničku organizaciju Kabinet, u čijoj produkciji ostvaruje vlastite autorske radove (Markacije; Braća Kalc/Kamo sve to vodi?; Honestly, me; We’re in this together; Naša stvar). Godine 2010. vraća se u Hrvatsku i potpuno se posvećuje djelovanju u području suvremenog plesa. Godine 2010. postaje predsjednica Upuh-a Rijeka. Postaje članicom HZSU 2012. kao samostalna plesna umjetnica. Kao autorica i izvođačica surađivala je s mnogim domaćim i inozemnim umjetnicima te gostovala na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu. Voditeljica je Festivala suvremenog plesa Periskop 2016.

Nives Soldičić. Cirkuska umjetnica i performerica, plesačica, klaunesa, autorica. Pokretačica plesa na svili u Rijeci. 2008. godine u CKM-u otkriva i zaljubljuje se na prvi pogled u ples/akrobacije na svili/tkanini. 2009. se vraća u Rijeku i u Prostor Plus. Od tada aktivno djeluje u udruzi, sudjeluje u raznim plesnim performansima, organizira radionice cirkuskih vještina, vodi redovne satove akrobacija na svili te je jedna od umjetničkih selektorica Festivala suvremenog plesa i pokreta – Periskop. Osim toga, vodi intenzivne radionice akrobacija na tkanini u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Klaunesa je u udruzi Crveni nosovi od 2013. godine i od tada se redovito obrazuje u Internacionalnoj školi humora u Beču.

Marko Ilić. Klaun i performer koji dolazi iz Beograda. Klaunovske vještine učio je u Beogradu, a usavršavao u Tel Avivu. Organizator je mnogih festivala i događaja, među istaknutijim Baskerfest, Ulica otvorenog srca, Festivala Radost Evrope i drugih. Jedan je od pokretača projekta Doktori klovnovi u Srbiji te projekta Pametni cirkus za djecu. Uz navedeno bavi se glumom, režijom, scenografijom, kostimografijom, organizacijom i kuhanjem.

 

Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Drugo more.

Organizacija programa je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda
 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV