Izložba “Umreženi poremećaji – oprečnosti u svijetu umjetnosti, haktivizma i poduzetništva” putuje ove godine kroz Rijeku i Ljubljanu, a ostvarena je u suradnji ljubljanskog instituta Aksioma, Galerije Škuc i riječke udruge Drugo more. Kustosica izložbe je Tatiana Bazzichelli, direktorica programa razvoja u The Wye, hubu za umjetničku i tehnološku inovaciju u Berlinu i autorica knjige Networked Disruption. Bila je kustos Transmediale festivala od 2012 do 2014. Izložba će biti predstavljena u Ljubljani od 11. ožujka do 3. travnja, a u MMSU u Rijeci od 23. travnja do 14. svibnja 2015. u sklopu festivala Moje, tvoje, naše u organizaciji Drugog mora.

Moje, tvoje, naše će se tako ove godine, u svom desetom izdanju, baviti pitanjem postojećih kontradikcija unutar ekonomskog i političkog okvira weba 2.0 i nastojat će propitati status aktivista i umjetnika te njihovog rada u okviru nove generacije društvenih mreža, tzv. web 2.0 tehnologija, analizirajući interferencije između participacije na mreži i novih poslovnih modela.

mailartdis2Hakeri i umjetnici postali su aktivni sudionici u procesima poslovne inovacije, istovremeno potkopavajući same poslovne modele.  Tako nastaje umjetnička forma, koju je Bazzichelli nazvala  art of disrupting business, unutar koje se isprepliću prakse ovih triju aktera, a koje će biti prikazane kroz različite medije – web stranice, videe, printeve i instalacije – u okviru izložbe koja je dio festivala.

Sama izložba će dati prikaz historijskog razvoja društvenih mreža i haktivizma koji nastaje unutar njih, osobito kroz primjere iz Kalifornije i Europe. Osobito su u fokusu umjetnički i aktivistički projekti nastali u konstelaciji društvenih mreža, a koji dovode u pitanje postojeće odnose moći i hegemoniju velikih kompanija, kao što su mail art, Neoism, Luther Blissett, Anonymous, Anna Adamolo, Les Liens Invisibles, the Telekommunisten collective, The San Francisco Suicide Club, The Cacophony Society, rani Burning Man Festival i drugi.

 

OTVORENI POZIV ZA SLANJE MAIL ART RADOVA S TEMOM “REMEĆENJA SUSTAVA”

 

Za dio izložbe koji se bavi mail artom, pod vodstvom Vittorea Baronija, otvoren je javni poziv za slanje originalnih “remetilačkih” mail art uradaka koji će zajedno s onima iz arhive E.O.N. biti izloženi u Rijeci i Ljubljani. Svoje radove možete slati do 10. ožujka 2015. na adresu: Galerija Škuc, Stari trg 21, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Ne zaboravite jasno naznačiti vlastitu kućnu adresu.

Također, ukoliko želite pridonijeti kolekciji povijesnog materijala na temu, pošaljite skenove mail art radova koje smatrate osobito “remetilačkim” do 15. veljače 2015. na mail: vittorebaroni [at] alice.it.

Unaprijed hvala što ćete se odazvati i/ili proslijediti ovu vijest prijateljima.

Provjerite i ove web stranice tu i tu.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV