Jeton Neziraj i Qendra Multimedia u suradnji s  udrugom Drugo more i Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca predstavljaju “Rušenje Eifellovog tornja/Demolition of the Eiffel Tower” – predstavu koja tematizira vjerski fanatizam na Kosovu, ali i globalno.

Jeton Neziraj, jedan od najprovokativnijih umjetnika s Kosova, svojim komadima je u više navrata uznemiravao duhove u svojoj domovini, najmlađoj državi na Balkanu. On je dramski pisac te kontroverzni bivši umjetnički ravnatelj Narodnog kazališta Kosova, poznat i po dinamičnom dijalogu kojeg uspostavlja sa srpskim piscem Sašom Ilićem po pitanju mogućnosti suživota Srba i Albanaca, kao i s Borkom Pavićević, osnivačicom legendarnog beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju.

DemolitonEiffel2

“Rušenje Eiffelovog tornja” je tragikomedija iz 2010. koja se odnosi na vjerski fundamentalizam, terorizam i njegove posljedice u svijetu. Radnju predstave nosi deset likova koji se kreću kroz vrijeme i prostor – od suvremenog Pariza preko Otomanskog carstva, Balkana, sve do Pakistana. U predstavi su prisutne reference na vjerski ekstremizam, kao što je aluzija o napadima 11. rujna ili kratki dijalog o izjavi bivšeg predsjednika Irana, Mahmuda Ahmadinedžada o brisanju Izraela s karte – “Da to nije Francuska?”, zapita se jedan od dvojice terorista u predstavi. Većina paralelnih priča bavi se velom, simbolom putem kojega se odvija prepoznavanje islamskog svijeta, a toj temi pristupa iz perspektive žena, iz perspektive islamskih fundamentalista, ali i lika koji inzistira na uklanjanju feredža u Parizu. Tako feredža postaje glavni motiv putem kojega razumijemo dramu drugog.

Predstava se, izvođena na engleskom i albanskom jeziku, uz titlani prijevod, prikazuje u srijedu, 21. siječnja u 19:30 sati u HKD-u na Sušaku (Strosmayerova 1). Ulaznice u slobodnoj prodaji mogu se nabaviti na blagajni HNK Ivana pl. Zajce te putem online prodaje ili rezervacije (051/337-114), a određena količina ulaznica (ukoliko ne bude rasprodana) bit će dostupna i na blagajni HKDa na Sušaku sat vremena prije predstave.

Predstava “Rušenje Eiffelovog tornja/Demolition of the Eiffel Tower” producirana je od strane Qendra Multimedia (Kosovo). Partneri su Drugo more i HNK Ivana pl. Zajca, a program je realiziran kroz platformu BalCan Contemporary uz potporu Zaklade Kultura nova.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV