Zelena Kružna

Snimka predavanja

Treće Refleks predavanje u sklopu programa “Ljeto u Kružnoj” održat će se u utorak 11. kolovoza u 20 sati. U Kružnu ulicu stiže Jagoda Munić, direktorica mreže organizacija Friends of the Earth Europe, s predavanjem Zeleni plan za Hrvatsku. Ulaz je slobodan!

Danas politike zaštite okoliša pomalo postaju srednjostrujaške i opće mjesto. Nitko ne dovodi u pitanje važnosti istih, ali se načini djelovanja i rješenja uvelike razlikuju. Zadnja je dekada ključna po tom pitanju, od epohalnog znanstvenog rada Rockstorma i autora o planetarnim grancama (2009 & 2015). Postoji koncenzus oko problema, ali ne i rješenja. Filozof Pierre Charbonnier prikazuje tri sile koje danas predvode političku ekologiju – zeleni socijalizam, radikalne kritičare modernosti i elitnu tehnokraciju. Sve one utječu na to kakva se rješenja nude, a bez razumijevanja njihovih polazišnih točaka, teško nam je analizirati mjere i prijedloge.

Jagoda Munić izložit će osnovne razlike, kratki pregled Europskog zelenog plana i osnove Hrvatskog zelenog plana, što će biti i osnova za raspravu nakon predavanja.

 

Jagoda Munić je od 2017. godine direktorica mreže organizacija Friends of the Earth Europe, sa sjedištem u Briselu. Prije toga je bila predsjednica Friends of the Earth International (2012-2016) te Zelena akcija / FoE Croatia (2001-2007). Radila je u Zelenoj akciji (2000-2017) i Institutu Ruđer Bošković (1997 – 2000). Po zanimanju je Magistrica zaštite okoliša (Sveučilište Manchester UK) i inženjerka biologije smjer ekologija (Sveučilište Zagreb).
Jagoda Munić

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV