Ljetne refleksije u Kružnoj

Snimila i montirala: Mara Prpić 

U sklopu programa Ljeto u Kružnoj, u utorak, 4. kolovoza s početkom u 20 sati, riječki filozof Nebojša Zelič održat će predavanje Jednako slobodni: liberalizam bez kapitalizma. Vidimo se u Kružnoj ulici (ispred Omladinskog kulturnog centra Palach), ulaz je slobodan!

Liberalizam i kapitalizam u političkoj praksi i nazivima politika izgledaju neodvojivo. U političkoj areni, liberalne vrijednosti kao što su pluralizam, autonomija i individualizam često se shvaćaju ostvarenim upravo u društveno-ekonomskom modelu koji počiva na slobodnom tržištu, privatnom vlasništvu, slobodi ugovora i strogoj odvojenosti državne intervencije u tržišne procese.

Odbacivanjem tog modela koji stvara ogromne socio-ekonomske nejednakosti često se stvara i negativan dojam o vrijednostima na kojima počiva liberalna teorija. Međutim, unutar liberalne teorije postoji snažna tradicija koja na temelju liberalnih vrijednosti odbacuje glavne značajke kapitalizma: široka vlasnička prava i slobode ugovaranja, podređenost demokratskih politika djelotvornosti tržišta i distribuciju prihoda i bogatstva na tržišnim kriterijima.

Društveno-ekonomsko uređenje koje ta liberalna tradicija opisuje ide dalje od države blagostanja i podrazumijeva snažnije modele redistribucije bogatstva i privatnog vlasništva: demokraciju s privatnim vlasništvom (property-owning democracy) i liberalni socijalizam.

U ovom predavanju raspravljat ćemo o postavkama ove liberalne tradicije i društvenim uređenjima koje nude.

 

Nebojša Zelič živi i radi u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci predaje kolegije vezane uz etiku i filozofiju politike. U užem smislu bavi se teorijom legitimnosti, distributivnom pravednosti i dobrobiti. Uglavnom, pitanjima doborog društva i dobrog života. Ponekad glumi i vozi biciklu.
Nebojša Zelič, izvor Facebook

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV