A Blast from the Past

Mario Aničić: Tiskaj bez crne, ekstremno upojno!

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Samostalni umjetnik i grafički dizajner Mario Aničić predstavit će u izložbenom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1) vizualne standarde, plakate i publikacije koje je s Jele Dominis radio kroz autorsku agenciju _ured za potrebe Drugog mora.

Izložba Tiskaj bez crne ekstremno upojno! otvorit će se u četvrtak 19. listopada u 20 sati, a moguće ju je besplatno posjetiti do 3. studenog.

 

Tiskaj bez crne, ekstremno upojno! je pogled unatrag na postojanje Drugog mora kroz vizualne materijale koje je Mario Aničić radio za nas od 2002. do 2015. godine, a Mario je radio gotovo sve. Zbog toga je ovo zaista pregled cjeline našeg djelovanja kroz grafičko oblikovanje koje je nastojalo obuhvatiti esenciju tog djelovanja. No, iz ove dizajnerske inventure može se iščitati i puno više od pregleda programa Drugog mora. Pregled programa u jedinstvenom vizualnom kodu ovdje nam može poslužiti kao poticaj za rekonstrukciju naših vlastitih bivanja i odnosa u proteklih 15-tak godina. Svi ovi vizualni materijali bili su prisutni u gradu, viđeni su uglavnom nakon što su događaji prošli, oštećeni, sastrugani, s rubovima koji se uvijaju, na stolovima s tragovima pića i duhana, išarani, izrezani. Osim što su najavljivali neki program, oni su šačicu građana ovog grada oplemenili vizualnim iskustvom koje je ostavilo traga u njihovim životima.

Mario AničićDetalji programske knjižice festivala Seas, 2006. godina

Cjelovit pregled nekog životnog razdoblja je nešto s čime se nije lako nositi, prošlost uvijek ljepše ispadne kada rupe u sjećanju nadopunjavamo imaginacijom. Ovdje ćemo se poslužiti Marijovom imaginacijom kako bi stvorili ljepšu prošlost, kako bismo zaboravili čekanja da nam ti materijali napokon dođu, na autobuse koji satima kasne, suradnike koji zaboravljaju otići po pakete, poštu koja luta. Zamislit ćemo prošlost u kojoj je sve išlo glatko i s odobravanjem, kako su ovi vizualni materijali svima značili tako puno kao i nama. A nama su uvijek bili bitni jer je na koncu Mario bio taj koji je artikulirao ono što smo mi željeli izraziti.

Mario AničićJedna strana programske knjižice za prvo Moje, tvoje, naše, 2006. godina

Zajedno smo dijelili viziju svijeta u kojoj nema marketinga, tržišnog udjela, razvoja publike, u kojem postoji samo neki izvorni interes za zbivanja u svijetu, a umišljali smo si da mi sa svojim skromnim znanjima i sredstvima uspijevamo posredovati teme koje su ljudima relevantne. Istovremeno smo uvijek bili okupirani poslovima koji su odražavali stvarnost svijeta, koji su uključivali projekte, marketing, strategije, izravne i neizravne korisnike. To su pojmovi u koje smo se trudili prevesti ono što zapravo radimo. Zbog toga su i naš program i dizajn pratile napetosti koje proizlaze iz neslaganja ideja i činjenica. Svatko je na svoj način nastojao prevladati te napetosti, mi kroz program, Mario kroz dizajn.

Mario Aničić

Letak za program art & clubbing, 2008. godina

Iako sve do sada rečeno zvuči kao nekrolog, to je samo zato što više ne surađujemo. I Drugo more i Mario Aničić su i dalje vrlo živahni, ali su se razišli. Zašto? Zato što lisica zna mnogo stvari, a jež jednu veliku istinu.

 

Mario Aničić radi na projektima komunikacijskog i medijskog dizajna. Tehnologiju suvremene grafičke proizvodnje i spoznaje o svjetlosti podređuje društvenim potrebama u proizvodno-ekonomskom smislu te u smislu inovacije i istraživanja novih komunikacijskih pristupa. Specijaliziran je za autorske projekte kako iz područja nezavisnog kulturnog izdavaštva tako i iz područja znanstvene publicistike. Kroz autorsku agenciju _ured od 1999. godine realizira projekte vezane za medijski dizajn. Član je ulupuh-a od 2005. godine, od 2008. godine u funkciji predsjednika vodi Sekciju za grafički dizajn i vizulne komunikacije, u funkciji predsjednika organizacije surađuje na pokretanju i realizaciji više izdanja Zgraf-a, Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. Sudjelovao je u organizacijama Zagrebačkih salona primijenjenih umjetnosti i dizajna. Član je neprofitne građanske organizacije za produkciju i promicanje kulturnog stvaralašva i teorije, Drugo more, Rijeka. Član je Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske, Zagreb. Zapaženo i pohvaljeno izlaže radove grafičkog dizajna na domaćim i međunarodnim izložbama od 2003. godine.
mario anicic na platnu

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV