Poigravanje dioptrijom računalnog vida

Open CV Face Detection: Visualized, izvor: Vimeo (Adam Harvey)

Američki umjetnik Adam Harvey u izlaganju će predstaviti nove načine pojavljivanja i nestajanja u svijetu čitljivom strojevima i računalima, što uključuje strategije blokiranja tehnologije prepoznavanja lica, termalnog nadzora i alata za naprednu analizu vizualnih metapodataka.

Predavanje će biti na engleskom jeziku i održat će se u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) u četvrtak, 9. studenog 2017., u 20 sati. Ulaz je besplatan.
 
Idućeg dana, u petak 10. studenog, Harvey će u okviru Sajma 3N održati radionicu pod nazivom Tehnologije prepoznavanja lica, o čijem sadržaju i načinu prijave možete saznati ovdje.

 

Adam Harvey je 2010. bio student i pisao diplomski rad pri NYU ITP (New York University Interactive Telecommunications Program) želeći naći nekakvo rješenje za problem sve većeg i bržeg rasta tehnologije prepoznavanja lica (facial recognition technology).

– Elena Blažević, Anti-lice u doba kibernetike. Pogledaj.to, 2017.

Korištenjem samo jednog postotka jedne fotografije na Instagramu, danas je moguće prepoznati lice i izdvojiti dovoljno informacija kako bi se došlo do zaključaka o nečijoj dobi, rasi, spolu, inteligenciji, seksualnosti, emocijama, ljepoti, društvenosti, indeksu tjelesne mase, uspješnosti na visokoj poziciji, kriminalitetu i još mnogo toga.

CV Dazzle Look 5, New York Times Commission 2014, izvor: Vimeo (Adam Harvey)

Upošljavanje tehnologije prepoznavanja lica za komercijalne ili vojne svrhe postaje sve učestalije. Oni koji su zabrinuti oko pitanja zaštite privatnosti, poput Harveya, pokušavaju osmisliti različite načine kako prevariti ili zbuniti strojeve metodama pretjerivanja, zasipanja lažnim informacijama ili kamuflaže, pružajući tako kreativan otpor velikim korporacijama ili vladama čiji interesi predstavljaju opasnost za našu privatnost.

Harvey je tako primjerice 2010. godine pokrenuo istraživački projekt  CV Dazzle koji se bavi različitim oblicima kamuflaže protiv računalnog vida, kao što su razne frizure i šminka radi kojih lice postaje neprepoznatljivo većini algoritama tehnologije nadzora.

Adam Harvey je američki umjetnik i nezavisni istraživač koji živi i radi u Berlinu. U svom radu istražuje tehnologije nadzora i istražuje potencijalne reakcije i prilagodbe svijetu s rastućim masovnim nadzorom. Njegovi prethodni projekti uključuju razvoj kamuflaže za sustave prepoznavanja lica (CV Dazzle, 2010), moda za sprečavanje toplinskog nadzora od strane vojnih dronova (Stealth Wear, 2013), jeftini WI-FI uređaj za krivotvorenje geolokacija (SkyLift, 2016 i HyperFace, 2017). Harvey je čest predavač na temu računalnog vida, privatnosti, nadzora. Između ostalog, održao je predavanja na TedX-u, EU Annual Security Symposiumu, re:publici u Berlinu, German Spy Museumu i Chaos Computer Clubu.
adam-harvey

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV