Napustimo normalne načine (učenja)

Sajam 3N radionice

 
U okviru Sajma 3N, u petak 10. studenog održale su se dvije radionice. Više o radionicama saznajte u nastavku!

 

ADAM HARVEY (SAD)
Tehnologije prepoznavanja lica

petak, 10. studenog 2017., u 11 sati @ Filodrammatica

CV Dazzle Look 5, New York Times Commission 2014

Polaznici radionice proučavali su tehnologiju prepoznavanja lica i istraživali implikacije življenja u svijetu koji je sve više čitljiv strojevima. Korištenjem samo 1% jedne fotografije na Instagramu, danas je moguće otkriti lice i izdvojiti dovoljno informacija kako bi se došlo do zaključaka o nečijoj dobi, rasi, spolu, inteligenciji, seksualnosti, emocijama, ljepoti, društvenosti, indeksu tjelesne mase, uspješnosti na visokoj poziciji, kriminalitetu i još mnogo toga.

Radionica je bila podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu sudionici su učili o povijesti, mogućnostima i široj slici o tome na koje su načine povezane biometrijska industrija, akademska zajednica i državni nadzor. Drugi dio radionice obuhvatio je stvarne algoritme, okvire sposobnosti računalnog „vida“ i tehničke pristupe koji se koriste za analizu informacija o licu. Radionica je kao rezultat imala izgradnju malog sustava prepoznavanja lica koji je mogao prepoznavati sve sudionike radionice.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Adam Harvey je umjetnik i nezavisni istraživač sa sjedištem u Berlinu. U svom radu istražuje tehnologije nadzora i istražuje potencijalne reakcije i prilagodbe svijetu s rastućim masovnim nadzorom. Njegovi prethodni projekti uključuju razvoj kamuflaže za sustave prepoznavanja lica (CV Dazzle, 2010), moda za sprečavanje toplinskog nadzora od strane vojnih dronova (Stealth Wear, 2013), jeftini WI-FI uređaj za krivotvorenje geolokacija (SkyLift, 2016 i HyperFace, 2017).
 
Harvey je čest predavač na temu računalnog vida, privatnosti, nadzora i, između ostalog, održao je predavanja na TedX-u, EU Annual Security Symposiumu, re:publici u Berlinu, German Spy Museumu, i Chaos Computer Clubu.

O Harveyju i njegovom radu na problematici tehnologije prepoznavanja lica nedavno je pisao portal Pogledaj.to, u članku Anti-lice u doba kibernetike.
 
https://ahprojects.com 

 


 

THEREMIDI ORCHESTRA
Sound Happens in The Group!
– radionica eksperimentalnog sound arta

petak, 10. studenog 2017., 17 – 21 sat @ Filodrammatica

Sound Happens in The Group! dio je serije radionica koje su pokrenuli Theremidi Orchestra iz Ljubljane, s ciljem okupljanja ljudi različitih interesa kako bi istražili ljepotu i šumove DIY elektronike i stvorili društvenu situaciju u kojoj je komunikacija moguća putem neverbalnih alata.

Sudionici su mogli birati između dva analogna elektronička sklopa, koja su razvili i producirali Theremidi Orchestra: TouchTone i Super-in-Low.

Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Na radionicu se mogao prijaviti bilo tko: “radionica je pogodna za sve koje zanimaju elektronika, uradi sam procesi, hakiranje, eksperimentalna zvučna umjetnost, medijska umjetnost i sve one sjajne stvari koje možemo učiniti sa zvukom i vizualnim jezikom. Nisu potrebna nikakva prethodna znanja, već samo znatiželja. Ako niste nikada držali lemilicu u ruci, voditelji radionice će vas naučiti kako se s njome radi, a ako je svakodnevno koristite svejedno se možete odlično zabaviti.

Koprodukcija: Ljudmila Art and Science Laboratory

 
   
  

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV