Filozofski fakultet u Rijeci i Drugo more u sklopu međunarodnog projekta Arts and Humanities Entrepreneurship Hubs i programa Refleks organiziraju međunarodni okrugli stol Perspektive digitalnih tehnologija: skrb, solidarnost i obrazovanje, koji će se u utorak, 9. veljače 2021. godine od 11 sati moći uživo pratiti putem Facebook stranica Drugog mora i AHEH-a.
 
U okruglom stolu sudjelovat će Rosemary Grennan (UK), Sean Dockray (AUS) i Marcell Mars (HR), a razgovor će moderirati Davor Mišković.

Okrugli stol razmotrit će ideju reafirmacije digitalnih tehnologija danas u tzv. kulturnom sektoru u kontekstu omogućavanja dijeljenja znanja horizontalnim putem.

Koji su potencijali praksa solidarnosti i skrbi u obrazovnoj domeni umjetnosti i humanističkih znanosti s jedne strane, odnosno rastuće prekarnosti, pogotovo u vrijeme COVID-a-19 s druge? Na koji način iznova artikulirati kulturu onkraj domena kapitala i spektakla prema uporabi digitalnih tehnologija u distributivnom i emancipatornom smislu?

Razgovor će se dotaknuti radikalne pedagogije u obrazovanju i digitalnim tehnologijama kao načina transformiranja ekonomskih odnosa i društvene distribucije resursa.

SUDIONICI

 

Rosemary Grennan je direktorica MayDay Roomsa, londonskog arhiva i obrazovnog prostora u Londonu koji se bavi arhiviranjem i publiciranjem povijesnog materijala vezanog za društvene pokrete, eksperimentalnu kulturu i marginalizirane skupine. Trenutno završava doktorat iz antropologije medija na University College London.

U izlaganju će govoriti o internetskom arhivu leftove.rs, na čijem razvoju surađuje s berlinskom organizacijom 0x2620, koji u digitalnom obliku okuplja tiskane tragove slobodarskih, radikalnih i radničkih političkih pokreta.

 

Sean Dockray je umjetnik, osnivač i direktor neprofitne organizacije Telic Arts Exchange u Los Angelesu i pokretač platformi za razmjenu znanja The Public School i Aaaaarg. Kao istraživač u Post-Media Labu na njemačkom Sveučilištu Leuphana, proučavao je fizičku infrastrukturu ekonomije dijeljenja, s fokusom na novi Facebookov centar za sjevernu Europu. Piše i objavljuje o temama poput internetskog obrazovanja, militarizacije sveučilišta, skeniranja knjiga, kontrole prometa i radija. Živi u Canberri.

U razgovoru će govoriti o projektu Machine Listening koji se bavi proučavanjem i eksperimentiranjem u području kolektivnog učenja.

 

Nenad Romić (aka Marcell Mars) je napredni korisnik interneta. Jedan je od osnivača web dizajn studija ShePOoArts Airways (1997.), nevladine organizacije Multimedijalni institut – mi2 (1999.), net.kulturnog kluba mama (2000.) te izdavačkog projekta i produkcijskog kolektiva EGOBOO.bits (2001.). Inicijator je Razmjene vještina (2004.) i serije (ne)konferencija „Ništa se neće dogoditi“ (2006.) koje su okupile hakersku zajednicu i entuzijaste tehničke kulture u regiji. Istraživanje „Ruling Class Studies“  („Studiji radničke klase“) započeo je na Akademiji Jan van Eyck (2011. – 2012.), nastavio na Akademie Schloss Solitude (2013.), a od proljeća 2015. Doktorski je student na Sveučilištu Leuphana DCRL (Digital Cultures Research Lab). „Ruling Class Studies“ je istraživanje najmodernijih korporativnih digitalnih inovacija, prilagodbi i inteligencije. Pažljivo proučava Google, Amazon, Facebook i eBay. Od 2018. godine istraživač je u Centru za Postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry.

Na online okruglom stolu predstavit će platformu za online izdavaštvo Sandpoints.

  

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV