Carmen Roca Igual, Novel

U društvu telefona i tableta je program nastao u suradnji s galerijom 1646 (Den Haag, Nizozemska) koji donosi video radove španjolske umjetnice Carmen Roce Igual i slovačkog umjetnika Adama Centka. Radovi promatraju sadašnjost u kontekstu digitalne prisutnosti i fizičke dezorijenitiranosti, a proizlaze iz našeg odnosa prema digitalnom svijetu i samoreprezentaciji unutar njega, osvrćući se na tehnologiju, usamljenost i virtualnost.
 
Dva video rada diplomanata s Haške akademije pratit će razgovor sa umjetnicom Nadijom Mustapić, čiji rad često istražuje višedimenzionalne odnose prostora i njegove reprezentacije, a pristup bazira na audio-vizualnom dokumentarizmu.

Program će se održati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) u petak, 12. veljače, s početkom u 18 sati.

U skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja je ograničen. Također, posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

Novel (Roman, 20 min) Carmen Roce Igual je instrospektivno putovanje i dramatično promišljanje o vanjskim i unutarnjim maskama koje odabiremo odijenuti u karanteni, popraćeno telefonima i tabletima. Likovi propituju vlastitu sliku o sebi na glas dok razgovaraju, pritom čak i tračajući sa selfijima i intimnim objektima.

Carmen Roca Igual, NovelCarmen Roca Igual, Novel (isječak iz videa)

 

Silicon Sights (Silicijski prizori, 8 min) Adama Centka nude šetnju kroz digitalne i prirodne krajolike dok nastoje interpretirati kako se oni međusobno isprepliću. Krhka ovisnost izlazi na vidjelo, prikazujući kako digitalni prostori ne mogu opstati bez prirodnih resursa.

Adam Centko, Silicon Sights (isječak iz videa)

 

Nadija Mustapić je umjetnica koja radom istražuje višedimenzionalne odnose između predstavljanja prostora, njegove subjektivnosti i političke kontingentnosti. Njezin se pristup temelji na audio-vizualnom dokumentarizmu koji se usredotočuje na apstrahiranje, fragmentiranje i konstruiranje poetskih narativa, smatrajući stoga dokumentarnost proširivom kategorijom. Također često koristi izmišljene elemente kao i psihogeografiju kako bi pokrenula promjene u percepciji gledatelja o mjestu u vremenu. Nelinearni narativi izgrađeni oko mjesta koja prizivaju nepredviđene uvjete, stanja bića ili značenja prevode se u uronjive prostorne video / audio instalacije. Profesorica je pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje predaje kolegije Teorije prostora i Temelji oblikovanja.

 

Prilog portala Moja Rijeka

 


 

1646

www.1646.nl

1646 je umjetnički prostor u Hagu (Nizozemska), koji eksperimentalnim i internacionalnim programom nastoji pridonijeti razumijevanju sve složenijeg društva, izazivajući postojeće sustave i tradicionalne perspektive. Izložbeni program 1646 okuplja inovativne umjetničke prakse, pozivajući lokalne i internacionalne umjetnike na izvedbu novog rada. Stavljajući u fokus samostalne projekte, 1646 dubinski preispituje umjetnički rad putem javnog programa: izložbi, razgovora, događaja, publikacija, podcasta i rezidencijalnih boravaka. 1646 je neprofitna zaklada posvećena omogućavanju prostora i osiguravanju sredstava za napredak umjetničkog stvaralaštva.
1646_Logo-RGB-NormalEAS_Medium

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV