Osnovni cilj susreta bio je poticanje rasprave između svih partnera projekta Grundtvig, oko sličnih iskustava unutar svake zemlje u kojoj se održavaju događaji vezani uz odnos rijeka/grad, te oko mogućnosti naglašavanja uloge rijeke kao identitetskog elementa urbane strukture. Raspravljalo se organizaciji događaja na riječnim područjima s naglaskom na aspekte menadžmenta, programa i izbora partnera – privatnih udruga i drugih tvrtki – uključujući šire društvene aspekte; i o cjelokupnom procesu kojim bi se trebalo doprijeti do publike koja potječe iz različitih područja i aktivnosti, omogućenom specifičnim riječnim uvjetima, od krajolika i prometa do upravljanja resursima.

Program je bio podjeljen na dva osnovna dijela: radionica (prezentacije i diskusije), i sudjelovanje na Thames Festivalu s organizacijskim odborom na utrci “Great River Race”. Sudionici su bili smješteni u Twickenhamu, gdje su se održavale i radionice, koji se nalazi uz rijeku Temzu na mjestu završavanja utrke čamcima. Prvog dana bio je organiziran posjet okrugu Richmond, živom i starom predjelu u blizini centra Londona, čiji stanovnici mogu profitirati od riječnog krajolika u romantičnoj tradiciji osamnaestostoljetne ideologije.

RADIONICA

Radionica se odvijala u Orleans Houseu (Riverside, Twickenham). Događaj “Totally Thames” opisan je kao važan i ključan element za London, koji uključuje različite aktivnosti, od izložbi do razgovora o povijesti rijeke i samog grada Londona. Događaj je uključivao i organiziranje sportskih aktivnosti radi ohrabrivanja korištenja riječnog područja, kao i radi ostvarivanja koristi od krajolika kao urbanog elementa.
Svaki je partner također predstavio vlastiti projekt s raznolikim pristupom prema njegovim sadržajima, objašnjavajući do kakve su publike htjeli doći. Pokazalo se kako organiranje svih događaja oko riječnih područja/grada ima različite i slične ciljeve o kojima se raspravljalo, što su uglavnom problemi oko uključivanja različitih partnera: javnih, privatnih, akademija, društvenih institucija, umjetnika itd.

london
Nakon partnerske prezentacije, održana je specifična prezentacija o razvoju publike koja se bavila načinom privlačenja različite publike i odabiranja najzanimljivijih partnera. Od svih se partnera očekivalo da se ubacuju i raspravljaju o ovom predmetu koji je jedna od središnjih tema projekta Gruntvig.

 

UTRKA “GREAT RIVER RACE”

Utrka je započela u Millwallu gdje je goste čekao Odborov brod, spreman da započne praćenje same utrke. Organizatori su pozvali sve partnere na sudjelovanje u ovoj veslačkoj utrci koja potiče sudionike svih godišta na završavanje natjecanja. Plovidba je bila popraćena odličnim instrumentalnim bendom Tartuffe, koji je svirao tijekom trajanja cjelokupne utrke.
Utrka je završila u blizini Ham House gdje se održavao popratni program vezan uz utrku Great River Race, na obali rijeke suprotnoj zgradi Orleans House.
Sastanak partnera projekta Gruntvig održao se nakon programa utrke, u blizini Ham House., radi analiziranja programa i idućih događaja koji će se razviti unutar programa, kao najbolji način evaluacije svih doprinosa.

Sastanak je bio veoma koristan za nekoliko grupa koje organiziraju festivale, u razumijevanju problema vezanih uz vrstu publike koja se očekuje, točke fokusa, naglašavanje ideja “Rijeke” kao referencijalnog elementa unutar grada. Različiti pristup tim problemima, organizacijskom modelu i izboru partnera, činio se glavnom točkom uspjeha tih događaja. Diskusija o strategiji razvoja publike dokazala se važnom u razvoju poboljšanja strategija za buduće slučajeve, neovisno o zemlji ili mjestu.

______________________________________________________________

 

rivercitiesPosjetite River Cities za više informacija o projektu.River//Cities Platform je partnerski projekt kulturnih, ekoloških i političkih inicijativa koje u svojim gradovima djeluju radi interakcije sa svojim rijekama i obalama te njihovog razvijanja kao kulturnih prostora.