Ide Ide IdentitetS prošlogodišnje završne izložbe “Ide Ide Identitet” u Galeriji SKC, foto Tanja Kanazir / Drugo more

Pozivaju se zainteresirani mladi (17-25 godina) na radionicu suvremenih umjetničkih praksi na kojoj će imati priliku – kroz eksperimentiranje, promišljanje svakodnevice, te uz mentorstvo – realizirati autorski rad i predstaviti ga na završnoj izložbi.

Naglasak će biti na istraživanju fikcije kao alata za generiranje stvarnosti te promišljanju odnosa mentalnog zdravlja, utopije i svakodnevnice.

Tijekom radionice u sklopu trećeg izdanja programa Gledanje Naglavačke, polaznici/ce će biti pozvani osmisliti vlastiti rad koji će se temeljiti na onome što nalaze važnim u vlastitom životu i okolini. Zatim će, koristeći konceptualno razmišljanje i audio-vizualne metode kreiranja i prikupljanja sadržaja, razviti umjetnički rad putem kojeg će istražiti pitanje od vlastitog interesa.
 


 
Radionica će se održati prema programu:

→ 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29. srpnja od 15 do 19 sati u Galeriji SKC (Kružna ul. 8)

→ 23.-27. listopad: postavljanje izložbe
→ 27. listopad: otvorenje izložbe

 

Pozivamo učenike/ce i studente/ice da se do 10. 7. 2023. prijave putem e-mail adrese: spacke.smicalice@gmail.com
 
subject: GLEDANJE NAGLAVAČKE
potrebne informacije: ime i prezime, telefon kontakt, kratko motivacijsko pismo
 
Broj sudionika je ograničen, stoga požurite!
 
Informacije i upiti na 095 570 6331 ili 095 351 7577

 


 

Paralelno s razvijanjem svoje ideje, polaznici/ce će se upoznati s relevantnim temama i pojmovima koji kritički promišljaju vizualnu kulturu i koncept utopije. Naglasak radionice je na stvaranju kao prostoru slobode, pobune, odmaku od norme i formalizma.

Radionica Gledanje Naglavačke želi otvoriti neke nove načine gledanja i predstaviti marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi koje su rijetko zastupljene u formalnom obrazovanju i mainstream medijima, a koje će nam pomoći da razumijemo svijet na cjelovitiji način.

Radionicu provodi nezavisna inicijativa Spačke.

 

Gledanje Naglavačke 2023, letak, dizajn Oleg Šuran

 


 

Spačke

facebook.com/spacke.smicalice
instagram.com/spacke_/
 

Elena Apostolovski i Petra Čargonja - Spačke | Gledanje Naglavačke
Spačke su nezavisna inicijativa iz Rijeke koja se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije bave se marginalnim perspektivama u umjetnosti i kulturi. Spačke provode više edukacijskih projekata za mlade u suradnji s udrugom Drugo more u Rijeci, Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika u Puli te Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci. Radionica suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje naglavačke (2021, 2022) realizirana unutar programa udruge Drugo more rezultira izložbama Ne damo vam sve i IDE IDE IDENTITET. Dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC u Rijeci smještaju u fokus feministički osviještenu vizualnu kulturu i rezultiraju  izložbama “Rodom u koprive” (2019., 2020.) te unutar istoimenog projekta kalendarom Studentskog Kulturnog Centra 2021. okupljaju ilustracije studentica tematizirajući različite aspekte ženske svakodnevice. Radionicom Dividing lines producirana je izložba “Imati moć u svojim rukama u potpuno nerealnom prostoru” u HUIU Pula 2022. godine.

 

Petra Čargonja (1987., Rijeka) je kulturologinja i pjesnikinja; u edukaciji za psihoterapeuta. Autorica je zbirke poezije “Sto korneta o bljubavi” (2015.). Tijekom studija pisala je za feministički portal Vox Feminae (2014.-2015.). te sudjelovala u produkciji projekta “Kino učionica” (2016. – 2019.) u suradnji s Art-kinom i Centrom za ženske studije u Rijeci kao predavačica, baveći se feminističkim čitanjem vizualne kulture i filma. Vodi razgovore s autorima u sklopu Liburnia film festivala (2019., 2021., 2022.) a od iste godine radi na Međunarodnom studentskom filmskom festivalu – STIFF, prvo u osmišljavanju i vođenju diskurzivnog dijela programa, zatim kao PR, a sada kao producentica i mentorica. Radi u udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Elena Apostolovski (1994., Pula / Rijeka / Hag)  djeluje kao nezavisna kustosica i edukatorica u području suvremeno-umjetničke kritičke prakse. Radi kao producentica u organizaciji Instrument Inventors Initiative u Hagu te je aktivna uz kolektiv Touchy studios u Hagu. Recentini sadržaji nastaju u suradnji sa galerijom Trixie The Hague, Međunarodnim Studentskim Festivalom STIFF, udrugom Drugo more, galerijom 1646 u Hagu, Rijekom 2020 Europskom prijestolnicom kulture, Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci, Centrom Kulture na Pešćenici KNAP, Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika u Puli, Triptihom HRT-a i drugo.  Kao medijatorica nastoji propitati relaciju društvene stvarnosti, umjetničkog djela i publike te afirmirati iskustvo umjetnosti kao fizičko iskustvo tijela u prostoru. Fokus njezine prakse istraživanje je međuljudskih odnosa a djelovanje usmjereno je pronalaženju strategija suvremene umjetničke prakse koje doprinose osnaživanju zajedništva i ometanju konvencija.

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV