Vivek Chibber - Postkolonijalna teorija i sablast kapitala

AUTOR: Vivek Chibber

PREVELA: Karolina Hrga

BIBLIOTEKA: Rad i misao

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČI: Jesenski i Turk, Drugo more

GRAFIČKI UREDNIK: Oleg Šuran

GODINA IZDANJA: 2019.

ISBN: 978-953-22275-6-7

 NARUČI KNJIGU


Biblioteka Rad i misao objavljuje naslove koji program Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture smještaju u teorijski i istraživački kontekst i pridonose razumijevanju rada u suvremenom društvu kroz različite perspektive.

Vivek Chibber u knjizi Postkolonijalna teorija i sablast kapitala analizira kapitalizam kao sustav čije su glavne odrednice socijalizacija rada i privatno prisvajanje viška vrijednosti te se suprotstavlja esencijalizaciji kulturnih i društvenih razlika između Istoka i Zapada objašnjavajući kako se kapitalizam može efikasno spojiti s različitim društvenim i kulturnim institucijama.

Knjigu naručite na ovoj poveznici.

O KNJIZI

Ne postoji ništa svojstveno zapadnoj kulturi što bi oblikovalo razvoj kapitalizma u pravcu izgradnje političkih institucija kakve poznajemo. Te institucije, nadalje, same po sebi nisu obilježje nekog pravog kapitalizma. Dominacija kapitalizma kao načina proizvodnje u nekoj zemlji ne mjeri se stupnjem prosvjećenosti elita te zemlje, demokratskim standardima ili postojanjem određenih institucija i političke kulture. Kapitalizam kao sustav proizvodnje može sasvim efikasno supostojati s religijskom dominacijom, neefikasnim pravosudnim sistemom ili kastinskim sustavom kao što je onaj u Indiji. Ništa ga od navedenog ne čini manje pravim, sve dok su prisutne glavne odrednice ekonomskog sustava, poput socijalizacije rada i privatnog prisvajanja viška vrijednosti. Vlasnici kapitala nisu ništa manje autentični ako u određenoj zemlji kontrolu radničkog otpora obavljaju neke “zastarjele” religijske institucije, a ne tripartitno gospodarsko-socijalno vijeće. Sve te razlike plod su različitih povijesnih putanja i ishoda političkih borbi. Kao što Chibber naglašava, društvene i kulturne razlike između Istoka i Zapada zaista su velike, no ne smijemo ih esencijalizirati.

Na temelju ljudske prirode i potreba – pojmova koji su na zlu glasu u suvremenoj političkoj teoriji, pa i dijelu marksističke političke teorije – te na primjerima kojima se koriste i sami teoretičari subalternih studija, Chibber pokazuje da tih razlika nema. Pobune na Istoku vođene su istim motivima i interesima kao i one na Zapadu. To, naravno, ne znači da one nisu bile drukčije kulturno oblikovane. Međutim, isticanje te kulturne “ambalaže” kao presudne, i neprepoznavanje kapaciteta za djelovanje na osnovi racionalnog interesa, ne predstavlja, prema Chibberu, isključivo teorijski propust. Radi se i o prilično opasnoj političkoj pretpostavci.

— Marko Kostanić, iz predgovora

 
VIVEK CHIBBER predaje sociologiju na Sveučilištu New York. Suradnik je, između ostalog, časopisa Socialist Register, American Journal of Sociology, Boston Review i New Left Review. Za knjigu Locked in Place: State-Building and Late Industrialization in India 2005. godine dodijeljena mu je nagrada Barrington Moore.

 

Biblioteka Rad i misao dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

 

    

    

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV