Izaberi i zaigraj se!

Aleksandra Stojaković Olenjuk
Foto: Drugo more

Projekt Pick&play nastaje kao plod promišljanja odnosa gledatelja i izvođača u izvedbenoj, ili točnije, kazališnoj umjetnosti. Gledatelj kao sukreator – ne kao promatrač već kao ravnopravni sudionik izvedbenog / umjetničkog čina – jest jedna od temeljnih polazišta ove specifične predstave koja se izvodi isključivo za jednu osobu, koja svojim izborom određuje slijed budućeg umjetničkog čina i susreta.
   

Izvedbe će se održavati 30. i 31. ožujka, te 1., 2., 4., 5., 6., 11., 12. i 13. travnja s početkom u 20, 20:30 i 21 sat. Molimo Vas da svoj eventualni dolazak obavezno rezervirate i najavite pozivom na broj telefona 095 733 9880 (od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati) te izaberete datum i vrijeme Vašeg sudjelovanja u predstavi.

  

Dijaloški model koji se ovdje ostvaruje je mehanizam koji daje doprinos u cjelovitom razumijevanju i tumačenju umjetničkog djela kao događaja susreta. Odnos se ostvaruje između izvođača i gledatelja te se u tom prostoru – kako simboličkom tako i fizičkom – realizira dinamičan događaj koji se konstruira u odnosu na susret. Gledatelj odabire i određuje dijalog u kojem će predložena mogućnost postati ostvarenom formom te svojim sudjelovanjem dovršava sve ono što je samim djelom ostalo neizrečeno. Izvedba se i dalje odvija po jednostavnim načelima apstrakne logike ( if / then / true / false), ali je njezina primjena u ovom slučaju potpuno otvorena.

  

Projekt ovim riječima opisuje njegova autorica Aleksandra Stojaković Olenjuk:

“Moje iskustvo rada počiva na komunikaciji koja se događa kada sadržaj kojeg utjelovljujem komuniciram s gledateljem, a tu se krije i potreba da taj transfer istražim. Kao glumica uglavnom nemam priliku birati sadržaj koji želim dijeliti. I u tome smo gledatelj i ja slični. U tome su izvođač i gledatelj slični. Izbor je naravno uvijek moguć, no kako on ne bi bio sveden samo na relaciju sudjelujem tj. ne sudjelujem, kroz ovaj projekt nudim mogućnost izbora kojim gledatelj može odlučiti kako želi provesti vrijeme koje je namijenio umjetničkom doživljaju. Cilj je omogućiti prostor direktne komunikacije, a time i konzumacije kazališnog čina, bez zadrške.”

  
Mehanizmom  dekonstrukcije kazališne izvedbe gledatelj se može, nakon temeljitog upoznavanja s ponuđenim materijalom, odlučiti za ono što želi vidjeti. Izvedbenoj se formi slijedom dekonstrukcije pristupa kroz nekoliko različitih smjerova koji u sebi sadržavaju pretpostavljene ciljeve publike, temeljene na subjektivnom doživljaju autorice: da nešto doživim, da nešto čujem, da nešto vidim, da nešto naučim, da se opustim i da se zabavim. Sam sadržaj pronalazimo u gradu na čijim se ulicama izvedba, ako to tako gledatelj odabere, odvija.
      

zvijezda

  

Poslušajte kako izgleda sam početak predstave te što je o svojem projektu Aleksandra Stojaković Olenjuk ispričala novinarki Radija Rijeke Tajani Petrović Čemeljić u emisiji Box in:

  

Izvor: Radio Rijeka


  
AUTORSKI TIM:

Aleksandra Stojaković Olenjuk, rođena u Rijeci 1987. godine. Diplomirala je BA, a zatim i MA studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je zaposlena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje od 2012. godine sudjeluje u mnogobrojnim kazališnim predstavama. U svom dosadašnjem radu sudjelovala je u filmskim, televizijskim i kazališnim projektima. Aktivna je članica Drugog mora s kojim između ostalog surađuje na kazališnoj produkciji Pristajanja.

Njezin umjetnički rad nagrađen je nagradom publike za najbolje umjetničko ostvarenje 21. Marulićevih dana za ulogu Ružice i Zorke u predstavi Reces i ja.

 

Daniel Žuvela rođen je u Rijeci 1983. godine. U Ljubljani završava studij audio inženjerstva te se nakon toga seli u Zagreb gdje radi i uči posao tonskog snimatelja i dizajnera zvuka za film i video igre. Dosad je radio na dva igrana filma u nezavisnoj produkciji, dokumentarnom serijalu u suradnji s HRT-om te na nekolicinu kratkih filmova. Trenutno radi na video igri u sklopu malog indie tima.

 

Ivana Đula rođena je 1983. godine u Dubrovniku. Nakon završene Umjetničke škole (glazbeni smjer), upisuje Filozoski fakultet u Zagrebu na kojem 2012. godine diplomira komparativnu književnost i francuski jezik. 2014. godine upisuje MA dramaturgije izvedbe na ADU u Zagrebu. Kao dramaturginja i prevoditeljica surađuje s različitim autorima i redateljima (Ivan Popovski, Borut Šeparović, Goran Ferčec, Jean Claude Berruti, Pascal Rambert, Peter Brook, J.Vukmirica Makovičić, Renata Carola Gatica, Morana Novosel). Svira, piše i radi kao dramaturginja, prevoditeljica i glazbena pedagoginja. Živi u  Zagrebu s Lukom i Petrom.

 

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV