Infracrveni disko

PREDAVANJE JE OTKAZANO zbog umjetnikove iznenadne bolesti…
 
U sklopu otvorenja izložbe Ako u kamionu lete ptice, je li kamion lakši?, na kojem je predstavljen i njegov rad BYOD – Bring your own disc (and crush it), njemački konceptualni i medijski umjetnik Aram Bartholl održat će u petak, 12. travnja predavanje Istinska dubina u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1), s početkom u 12 sati.
 
Putem instalacija, radionica i performansa u javnom prostoru, Bartholl istražuje različite oblike razvoja digitalizacije i njihove društvene posljedice. U predavanju će predstaviti svoje nedavne radove i projekte koji se bave digitalnom privatnošću, anonimnošću, sigurnošću i komercijalizacijom interneta.

 

Predavanje nosi naziv prema jednom od njegovih posljednjih radova, True Depth, koji je premijerno predstavljen u siječnju ove godine u berlinskoj galeriji SMAC. U njemu se problematizira činjenica da su korisnici mobilnih telefona i računala danas podložni ogromnom procesu izvlačenja podataka koji je vidljiv samo strojevima i softveru.

Instalacijom dominira na stropu obješena disko kugla koja reflektira u nju usmjereno infracrveno svjetlo, nevidljivo za posjetitelje koji se nalaze u prostoriji. Nadzorna kamera postavljena na podu bilježi i automatski slijedi sve pokrete u prostoriji, dok se na prijenosnom računalu uživo prikazuju refleksije točkastih uzoraka zabilježene noćnim načinom rada kamere.

Rad se referira na najnoviju tehnologiju 3D skeniranja iPhoneove kamere, razvijene u svrhu poboljšanja sustava prepoznavanja lica, koja funkcionira na način da se na vlasnika telefona projiciraju nevidljivi infracrveni uzorci kako bi se dobio precizni 3D model njegovog lica.


Više o ovom i drugim Barthollovim radovima doznajte na 
https://arambartholl.com
Wikipedija: https://en.wikipedia.org/wiki/Aram_Bartholl

 

Aram Bartholl je rođen 1972. u Bremenu (Njemačka). Završio je Umjetničku akademiju u Berlinu 2002. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, od kojih treba istaknuti one u MOMA-i u New Yorku, na Skulptur Projekte u Munsteru, u Palais deTokyo u Parizu, na Bijenalu u Seulu i Tajlandu, u galeriji Hamburger Banhof u Berlinu. Vodio je brojne radionice, izvodio performanse, kurirao izložbe i držao predavanja na brojnim institucijama u Njemačkoj i svijetu. Njegov se rad odvija na sjecištu Interneta, kulture i umjetnosti i problematizira utjecaj komunikacijskih tehnologija na svakodnevni život, odnosno na svijet umjetnosti. Osobito je zaokupljen tenzijama između javnog i privatnog života, te uronjenošću pojedinca u tehnološki okoliš. 2011. godine dobio je nagradu na festivalu Ars Electronica u Linzu (Honorable mention), a 2007. nagradu na festivalu Transmediale u Berlinu. Živi i radi u Berlinu. (Foto: Eva Paulsen, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23720953)
537px-Aram-Bartholl-2011-credits-Eva-Paulsen

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV