Foto: Hrvoje Franjić / Drugo more (Flickr galerija)

Riječko predstavljanje knjige BADco.: Vježbanje nemogućeg (Centar za dramsku umjetnost i Oaza, 2021.) autorice Une Bauer održano je u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1) u petak, 19. studenog.
 
Osim same autorice, u razgovoru su sudjelovali (nekadašnje) članice i član kolektiva BADco.Nikolina Pristaš, Ana Kreitmeyer i Goran Sergej Pristaš.

 

Prilog portala Moja Rijeka

Vježbanje nemogućeg je knjiga koja nježno ali dubinski rastače mitsku priču o bauku hermetičnosti BADco. U majeutičkim razgovorima s članovima kolektiva Una Bauer kao da rekonstruira i uprizoruje živo napeti polilog ne/slaganja, koji je u temelju njihovog rada. Čitamo tako suprotstavljene ili komplementarne uvide u povijest odnosa rada, plesa, filma, kazališta i svih drugih umjetnosti, u položaj žena i uvjete rada na umjetničkoj sceni, koncepte vremena, geoekonomiju i ekosustave te elemente palestinske i drugih borbi za oslobođenje. A nađe se tu i opaski o pranju suđa, strukturi elektronskih ovojnica i prešanog alkohola, gljivicama u poplunima, o postajanju hobotnicom i jelenjim rogovima.”

dr. sc. Agata Juniku
 

BADco.: The Labour of PanicRad panike na Grobniku u srpnju 2020., jedna od posljednjih izvedbi kolektiva BADco. (foto Tanja Kanazir / Drugo more)

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina čiju su jezgru činili Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnutka u 2000. pa sve do završetka svog djelovanja 2020., BADco. se sistematično bavio istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

BADco.: Vježbanje nemogućeg

  

Dr. sc. Una Bauer docentica je na Odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prva joj je knjiga, "Priđite bliže: o kazalištu i drugim radostima" objavljena u Biblioteci Gordogan 2015. (urednik Branko Matan). Doktorirala je 2011. na ideji neutralnosti u radovima Jérômea Bela, Thomasa Lehmena, Raimunda Hoghea i BADco., na Odsjeku za dramu i kazalište sveučilišta Queen Mary, University of London.
Una Bauer

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV