Foto: Hrvoje Franjić / Drugo more (Flickr galerija)

Prema izvornoj definiciji koju je biolog Richard Dawkins prvi put predložio 1976. godine, memovi su ideje koje putuju, reproduciraju se i razvijaju brže od drugih. U okruženju masovnih medija, memovi mogu biti bilo što, od popularnih slika do kratkih scena iz filmova i televizijskih serija, crteža ili glazbe iz reklama. Od kasnih devedesetih, memovi su pronašli idealno plodno tlo u internetskom okruženju – viralni videi, neobične slike i interne dosjetke brzo se šire unutar medija koji dopušta trenutnu manipulaciju i dijeljenje.
 
Zanimljivom temom memova bavi se interdisciplinarni kolektiv Clusterduck, čiju izložbu #MEMEMANIFESTO predstavljamo u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) od 29. listopada do 17. studenog 2021.
 
Izložba se otvara u petak, 29. listopada u 18 sati, nakon čega je do 19. studenog možete posjetiti svakim danom osim nedjelje i praznika od 16 do 20 sati.
 
Dan prije otvorenja – u četvrtak 28. listopada – online razgovor s članovima kolektiva vodit će Marcell Mars. Razgovor koji će započeti u 18.30 sati možete pratiti putem Facebooka na ovoj poveznici.   

 

#MEMEMANIFESTO je transmedijski projekt koji istražuje okultna značenja i komunikacijske potencijale memetičke simbologije, proučavajući različite aspekte kulture internetskih memova kroz različite medije: umjetničku knjigu, interaktivnu internetsku stranicu, fizičku instalaciju i seriju sudioničkih radionica.

Temeljeći se na estetici internetskih teoretičara zavjere, drevnih magijskih priručnika – grimorija – i najsuvremenijeg digitalnog dizajna, projekt nastoji biti svojevrsni priručnik za memetičku produkciju, profinjena dokumentacija suvremenog memetskog krajolika i umjetnička knjiga o skrivenim stranama interneta.

Kao rezultat kontinuiranog, kolektivnog i participativnog istraživanja, projekt ima za cilj opisati osobna iskustva nekoga tko prilazi meme kulturi, potvrditi važnost i moć memova te ponuditi svima alate za iskorištavanje te moći. Razumijevanje moći memova otvara pristup nesigurnim osnovama na kojima je izgrađen naš zajednički društveni svijet.
Interdisciplinarni kolektiv Clusterduck od svog osnutka koncentrira svoje istraživačke napore na memove, što je rezultiralo stvaranjem nekoliko transnacionalnih razgovora na različitim online platformama, i dovelo do temeljitog istraživanja procesa i aktera koji stoje iza stvaranja internetskog sadržaja.

Dok su kroz internetsku izložbu #MEMEPROPAGANDA istraživali potencijal memova za politički aktivizam, transmedijski projekt #MEMEMANIFESTO od 2020. godine proučava različite aspekte meme kulture, i to kroz različite medije: web-instalaciju i participativnu arhivu pod nazivom Safari, fizičku instalaciju Detektivski zid, knjigu i katalog izložbe The Detective Wall Guide i niz radionica pod nazivom Protokoli Meme Manifesta na kojima se sudionici pozivaju da razvoju projekta #MEMEMANIFESTO doprinesu sadržajem, slikama i raspravama.

Prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

 
Projekt je započeo tijekom Emap/Emare rezidencije 2020. godine na festivalu Impakt, i sada kreće na svoj put oko svijeta.

Za vrijeme posjeta Rijeci i Drugom moru, Clusterduck se fokusira na instalaciju Detektivski zid. Uzimajući inspiraciju iz poznatog projekta Bilderatlas Mnemosyne Abyja Warburga i povezujući ga s tzv. Ludim zidom prikazanom u memu Pepe Silvia, deset ploča od kojih se sastoji Detektivski zid istražuju deset različitih tema i trenutaka memekulturne povijesti, obuhvaćajući razdoblje od 2006. godine do danas. Posjetitelji su pozvani na razgledavanje ludog zida – i istraživanja na temelju kojeg je nastao – uz pomoć vodiča The Detective Wall Guide koju su zajedno objavili Aksioma (SI) i Impakt (NL). Kako bi se što kvalitetnije upustili u digitalnu verziju panela, Clusterduck kroz niz atribucija i poveznica poziva posjetitelje na spuštanje u gotovo beskonačan niz zečjih rupa – uz veliki oprez i na vlastiti rizik.

Primjer mema; ustupio Clusterduck

Kako ističe Marc Tuters u uvodnom tekstu Vodiča:

„Gledajući kroz paralaksnu perspektivu totaliteta (Jameson) i mikropolitičkog (Deleuze i Guattarri), Clusterduckov nemogući projekt mapiranja kulture memova dijelom posjeduje kvalitete supkulturne vakcine kojom se cijepimo pomoću kontrolirane izloženosti. Kao i koronavirus, znamo da chan kultura nikada neće nestati – bez obzira koliko bi neki to željeli. Prema akceleracionistima, nema izlaza osim prolaska. Clusterduckova domišljatost leži u ozbiljnosti s kojom pristupaju objektu koji odbija biti shvaćen ozbiljno. Upravo im je takav stav omogućio da se u naše ime zagledaju u ponor, a da pritom sami ne postanu čudovišta.”

 

 

ONLINE RAZGOVOR
Clusterduck predstavlja #TheDetectiveWall
  
U razgovoru s Marcellom Marsom, Clusterduck će govoriti o instalaciji Detektivski zid i objasniti na koji se način povezuje s drugim elementima od kojih se sastoji transmedijski rad #MEMEMANIFESTO, participativni projekt o internetskim memovima koji istražuje okultna značenja i komunikativne potencijale memetičke simbologije.

Razgovor ste mogli pratiti uživo putem stranice Facebook događanja, u četvrtak, 28. listopada od 18:30 sati, a za sve koji su propustili – evo snimke:
  

 


 
CLUSTERDUCK

www.clusterduck.space
instagram.com/realclusterfuck

Clusterduck je interdisciplinarni kolektiv koji radi na području studija novih medija, dizajna i transmedija, istražujući procese i aktere koji stoje iza stvaranja internetskih sadržaja. Kolektiv je kurirao internetsku izložbu #MEMEPROPAGANDA u Galeriji Greencube, koja je predstavljena na festivalima The Influencers (Barcelona), Tentacular (Madrid), IFFR (Rotterdam), Urgent Publishing (Amsterdam, Arnheim), Radical Networks (Berlin) i drugdje. Trenutno se bave razvijanjem Meme Manifesta, transmedijskog projekta koji kolektivno istražuje okultna značenja i komunikacijske potencijale memetičke simbologije. Prva faza projekta razvijena je na IMPAKT-u (NL) tijekom ovogodišnjeg EMAP/EMARE rezidencijalnog programa i predstavljena na festivalu ARS ELECTRONICA 2020. Clusterduck je također kreirao participativnu izložbu #MEMERSFORFUTURE, istražujući ulogu memetika u globalnom pokretu za klimatsku pravdu. Izložba je prikazana na festivalima re: publica 2020 i IMPAKT FESTIVAL 2020, te u ljubljanskoj Aksiomi 2021. godine.
CLusterduck_Marchio

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV