Deborah Cowen - Smrtonosni život logistike - foto: Marin JukićFoto: Marin Jukić (klik na sliku za više informacija o knjizi)

Iako je ovaj razgovor prvotno bio najavljen za srpanj, planove nam je u zadnji tren pokvarila velika oluja u Torontu, zbog koje je internetska veza bila izrazito loša. Evo nam sada nove prilike: s Deborah Cowen razgovarat će filozof Tomislav Medak.
 
Online razgovor održat će se u petak, 12. studenog s početkom u 18.30 sati, a možete ga uživo pratiti putem naše Facebook stranice.

 

U knjizi Smrtonosni život logistike: Kartografija nasilja u globalnoj trgovini  (The Deadly Life of Logistics: Mapping Violence in Global Trade), koju su nedavno u hrvatskom prijevodu objavili Drugo more i Jesenski&Turk u okviru biblioteke Rad i misao, docentica geografije na Sveučilištu u Torontu Deborah Cowen prati umjetnost i znanost logistike u posljednjih šezdeset godina, pokazujući kako je logistika puno više od – kako je se općenito shvaća – opskrbe robom.

→ Knjigu “Smrtonosni život logistike” naručite na ovoj poveznici.

Logistika ne oblikuje samo našu potrošnju, već i naša radna mjesta, urbana okruženja, političke odnose i mnoge druge aspekte života. U razgovoru ćemo se koncentrirati na nekoliko tema koje je Cowen obradila u svojoj knjizi, a koje su izuzetno važne u trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji, kako u globalnom smislu, tako i za lokalnu riječku publiku koja živi u „glavnoj luci u Hrvatskoj“.

Riječ je o temama kao što su sigurnost opskrbnog lanca i primjena nadzornih tehnologija u logističkim koridorima, smanjenje prava radnika, organizacija urbanog prostora prema potrebama logistike i razni oblici prilagodbe nacionalnih i međunarodnih zakona u korist cirkulacije roba i kapitala.

 


 

DEBORAH COWEN

www.debcowen.wordpress.com

Deborah Cowen je docentica geografije na Sveučilištu u Torontu. U istraživanjima proučava načine na koje različiti sukobi oko infrastruktura definiraju naš politički krajolik. Kritički preispituje pojam državljanstva kroz studije slučaja, u kojima promatra odnose između područja energetike, transporta i sigurnosti, te pokreta i zajednica koji se suprotstavljaju infrastrukturi nepravde i rade na uspostavljanju mogućih alternativa. Duboko posvećena temama društvene pravde i transformacije, Deborah Cowen se u radovima najviše bavi politikom infrastrukture, pišući o suburbanizaciji siromaštva, pitanjima rase i prostora, urbanoj sekuritizaciji (pretvaranju nelikvidne imovine i nenaplativih potraživanja u vrijednosne papire koje banke mogu prodavati na tržištu) i dosegu ratova u civilne prostore. Autorica je knjiga The Deadly Life of Logistics: Mapping Violence in Global Trade i Military Workfare: The Soldier and Social Citizenship in Canada.
Deborah-Cowen

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV