Foto: Tanja Kanazir / Drugo more (Flickr galerija)

Kao kombinacija zvučne kompozicije i 3D video zapisa vjetrova na planinskim obroncima u okolici Rijeke, multimedijska ambijentalna instalacija Element (i) vjetra riječkog umjetnika i tonskog snimatelja Ive Vičića bit će postavljena u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) od 25. studenog do 15. prosinca 2021. godine.

Pridružite nam se na otvorenju instalacije, u četvrtak 25. studenog od 18 do 20 sati, ili nas posjetite svakim danom osim nedjelje i praznike u radnom vremenu od 16 do 20 sati.
 
Događaj se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka.

  
Prilog portala Moja Rijeka s otvorenja izložbe

Prvi dio instalacije čini zvučna kompozicija autorovih terenskih snimki strukturnog zvuka, onog koji se, umjesto zrakom, širi kroz različita kruta tijela. Snimajući razne metalne objekte pod opterećenjima, poput visokonaponskih dalekovoda, ogromnih tankova za gorivo u riječkoj petrolejskoj luci Pioppi, vjetroelektrana i žičara, autor prati te strukture tijekom snažnih udara bure i drugih vjetrova, kao i pod utjecajem drugih prirodnih elemenata poput kiše, snijega i leda. Nadopunjujući zvučnu sliku karakterističnim šumovima i bukom tih struktura, autor bilježi i zvukove jakih elektromagnetskih polja te širenja i skupljanja materijala uslijed temperaturnih promjena, primjerice u suton kad se metal počinje naglo hladiti.

Riječima samog autora, te rezonancije su zapravo glazba: „objekti koje je stvorio i u okoliš postavio čovjek tako postaju glazbeni instrumenti, olujna bura postaje glazbenik i dirigent, a kompozitor je priroda.“

Audio vodstvo kroz izložbu, Kulturpunkt.hr

Raspoređene u tridesetominutnu zvučnu kompoziciju, snimke su prikupljene na terenu tehnikama snimanja strukturnog zvuka uz pomoć kontaktnih mikrofona, stetoskopa i druge profesionalne tonske opreme. Budući da najčešće nastaje u ekstremnim vremenskim uvjetima, takav je zvuk zapravo nemoguće doživjeti bez pomoći spomenutih tehničkih pomagala.

Ivo Vičić - Element (i) vjetra

Drugi dio instalacije čini trodimenzionalni video odabranih lokacija na kojima je vjetar najjači. Posredstvom VR (Virtual Reality) kacige, posjetitelji u galerijskom prostoru mogu doživjeti vjetar u njegovom ekstremnom izdanju, barem u audio-vizualnom smislu. Autor pritom koristi 3D video tehniku kao nadogradnju zvučnog zapisa i kulisu za bolji opis „zvučne slike“, koja posjetitelju pomaže u vizualizaciji zvuka vjetra zabilježenog na jednom planinskom grebenu.

Odabrane medije zvuka i 3D videa Vičić smatra savršeno komplementarnima budući da su oba na svoj način trodimenzionalnog karaktera, što posjetitelju omogućuje da se lakše „uživi“ u sadržaj i dobije dojam da se zaista nalazi na vrhu planine ili metalnog telekomunikacijskog tornja tijekom naleta olujnih vjetrova.

Ivo Vičić - Element (i) vjetra

Simbiozu zvuka i trodimenzionalnog videa na izložbi nadopunjuje i klasični, dvodimenzionalni fotografski i video materijal, koji je nastao za vrijeme snimanja na terenu i koji prikazuje kako je tekao proces prikupljanja građe za predstavljenu ambijentalnu instalaciju.

 


 
IVO VIČIĆ

ivovicic.bandcamp.com
soundcloud.com/ivo-vicic
youtube.com/user/arexxcommunications

Ivo Vičić bavi se profesionalnim snimanjem zvuka, glazbenom produkcijom i izradom zvučnih instalacija. Autor je niza izložbi, nebrojenih zvučnih kulisa i audio postava u galerijama, muzejima, obrazovnim centrima i raznim festivalima, a radi i kao tonski snimatelj za potrebe televizijskih i radijskih programa. U dugogodišnjem glazbenom i radijskom radu, Vičić prilikom montaže i izrade zvučnih kompozicija prati narativni princip, smatrajući kako je kroz album, kompoziciju i glazbu važno ispričati priču. Prikuplja i oblikuje FX biblioteke za profesionalne aplikacije, a posredstvom renomiranih distributera njegove snimke nalaze put do međunarodnih televizijskih i filmskih produkcija. British Library je u svoju arhivu uvrstio njegove „Nature album“ LP albume i zvučne kompozicije prirodnih pejzaža.
Ivo Vičić

Annual Archive

Annual Archive

Annual Archive

PRETRAŽI ARHIV